2019.09.09. | Klich Zsuzsa
A hideg uborkaleves az egyik legüdítőbb nyári fogás. Számtalan változata ismert, mi most a kapros-joghurtos variáció receptjét mondjuk el…
A bolgárok taratornak hívják, és diót is tesznek bele, Ukrajnában okroska a neve, és a kaukázusi kefír adja a lelkét, mifelénk egyszerűen uborkaleves, és bár a leggyakrabban kígyóuborkából készül, néha belecsempészünk egy-két darabot a hűtőben pihenő kovászos uborkából is, hadd legyen izgalmasabb az íze!
Aki nem szereti a kaprot, az sajnos ezt a levest se fogja szeretni, de azért azt javasoljuk, hogy kóstolja meg, mert amíg nem érezte ezt az ízt, nem tudja, hogy mit veszít.
Hozzávalók:
- 70 dkg kovászolni való uborka vagy kígyóuborka
- 50 dkg natúr/görög joghurt
- 2 csokor kapor
- 1 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- só, bors
- díszítésnek retek, uborkakarika, zöldhagyma zöldje, reszelt citromhéj, halványító zeller és zöldje (a címlapfotón ez utóbbi látható)
Elkészítés:
1. Az uborkát megpucoljuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Teáskanálnyi sóval megszórjuk, átkeverjük, kb. egy órát állni hagyjuk.
2. Kicsavarjuk, leszűrjük, de a levet megtartjuk! Hozzáreszeljük a fokhagymát, belevágjuk a kapor háromnegyedét, (mehet bele a zsenge szár is, nem baj, ha kicsit vastagabb, de vigyázat, csak a friss, zöld jó, a száraz nem!), hozzáöntjük a joghurtot, és az egészet összeturmixoljuk.
3. Folytatjuk a turmixolást, közben adagoljuk hozzá az uborkalevet. Itt tudjuk beállítani, hogy sűrűbb vagy hígabb levest szeretnénk. Ha a lé hozzáadása után is sűrű, nyugodtan adhatunk hozzá egy kevés vizet.
4. Ha pohárból iható levet szeretnénk, szitán engedjük át, ha a kicsit sűrűbb, kanalazható leves a cél, el is készültünk. Ízesítsük a citrom levével, és törjünk rá egy kis borsot.
Jól lehűtve, finomra vágott, friss kaporral, reszelt citromhéjjal, retek- és uborkaszeletekkel, halványító zellerrel díszítve tálaljuk. (Ha pohárból szeretnénk inni, nincs is más dolgunk, csak kitölteni.)
Egy bő liter lesz belőle, 2-3 felnőttnek ajándékozhat üdítő pillanatokat egy meleg napon.
Borsmenta-tipp 1.: ha valaki szereti a savanykás ízeket, készítse a levest ugyanígy, csak kefirrel. Úgy is nagyon finom.
Borsmenta-tipp 2.: a pikáns ízek kedvelői turmixoljanak a levesbe 1-2 kisebb kovászos uborkát, és adjanak a léhez néhány kanálnyit a kovászos uborka levéből.
Borsmenta-tipp 3.: most már szinte mindenhol lehet sűrű, görög joghurtot kapni, de elkészíthetjük a sajátunkat is úgy, hogy a hagyományos, natúr joghurtot sűrű lyukú tésztaszűrőbe öntjük, és egy edényt alátéve egy éjszakán át a hűtőben lecsepegtetjük.
Borsmenta-tipp 4.: a zsenge kapornak nincs párja, a szárított nem használható olyan jól a konyhában, ezért praktikus lefagyasztani a frisset. Ennek az a legegyszerűbb módja, hogy fogunk egy kiürült bonbonosdobozt, és a műanyag részét, amiben a kis mélyedések vannak, gondosan kimossuk. A kaprot is megmossuk, lecsöpögtetjük, finomra vágjuk, és minden kis mélyedésbe adagolunk belőle egy fészeknyit. Aztán rátesszük a doboz tetejét, és már mehet is a fagyasztóba. Illatos, friss marad, örülni fogunk neki télen. Amikor kell, csak kinyomunk belőle egy-két mélyedésnyit, és a többit visszatesszük a helyére.
Fotó:
Klich Zsuzsa