Itt a görögdinnyeszezon!
Hogy a görögdinnye mióta része a táplálkozásunknak, nehéz lenne megmondani, ám az biztos, hogy ötezer évvel ezelőtt már ismerték és fogyasztották az emberek – erről tanúskodik ugyanis egy dinnyeszüretről szóló egyiptomi ábrázolás.
Azóta is az egyik legkedvesebb gyümölcsünk – jóllehet, valójában zöldség, ugyanis a tökfélék családjába tartozik –, imádjuk a színeit – a harsogóan piros húst a haragoszöld héj alatt –, szeretjük a ropogós textúráját és a csorduló, édes levet, amitől egy perc alatt válik ragacsossá az egész konyhaasztal és maszatossá minden gyerek a környéken.
Nem csak finom, egészséges is
A görögdinnye nem csak finom, de egészséges is. A-vitaminban gazdag, ezért jót tesz a szemnek, könnyen emészthető, serkenti a gyomor- és bélműködést, jó vízhajtó, ráadásul a benne lévő L-citrullin nevű aminosavnak köszönhetően javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és segít megőrizni az erek egészségét is.
Fogyasztása kifejezetten a forró nyári napokon előnyös – milyen szerencse, hogy éppen akkor terem –, ugyanis magas (92%-os) víztartalmának köszönhetően segít a folyadékpótlásban, és mivel alig tartalmaz kalóriát, a diétázók is bátran beilleszthetik az étrendjükbe.
Hogyan válasszunk görögdinnyét?
Simogatjuk, kopogtatjuk, ütögetjük, de ha nem lékelik meg nekünk, nem nézhetünk bele, így a dinnyevásárlás legtöbbször a jó szerencsén múlik. Persze azért van néhány tanács, amit érdemes követni. Nézzük meg a kocsányt! Ha az élénkzöld, a dinnye valószínűleg éretlen, míg ha kissé elszáradt, barnás árnyalatú, akkor finom lesz. Ha a dinnye ütögetésre tompa hangot ad, akkor valószínűleg kevesebb a víztartalma, tehát nagyobb eséllyel kásás, ezért inkább olyat keressünk, ami megkopogtatva egy kissé kong.
Lacházi Pál, a Syngenta szakértője szerint a fényes, sötétzöld héjú, ép, sárga aljú példányokkal valószínűleg szerencsénk lesz, de ha igazán zamatos, édes és lédús dinnyére vágyunk, érdemes a Mirto és a Rubin fajtákat kérni a zöldségestől, mert azok tökéletesen megbízhatóak.
Van, akit kifejezetten zavarnak a magok a gyümölcs húsában, ezért magszegény dinnyét keres. Ebben az esetben a szintén magyar nemesítésű Jamaica fajtát ajánlja a szakértő.
Mi készüljön belőle?
A görögdinnye frissen, jól behűtve, önmagában a legjobb, de készíthetünk belőle szorbét, rostos levet, sőt akár salátát is. A Borsmenta egyik népszerű receptje szerint lila hagymával, görög sajttal és mentával megbolondítva önálló fogásként vagy húsok mellé is tálalhatjuk.