Főzünk

Itt a görögdinnyeszezon!

Itt a görögdinnyeszezon! című cikk borítóképe
2025. 07. 22. | Szabó Edit
Afrika déli részéről származik, a tökfélék családjába tartozik, nagyjából 92%-a víz, és mindenki imádja. Igen, ez a görögdinnye, ami nemcsak finom, hanem egészséges is...

Hogy a görögdinnye mióta része a táplálkozásunknak, nehéz lenne megmondani, ám az biztos, hogy ötezer évvel ezelőtt már ismerték és fogyasztották az emberek – erről tanúskodik ugyanis egy dinnyeszüretről szóló egyiptomi ábrázolás.

Azóta is az egyik legkedvesebb gyümölcsünk – jóllehet, valójában zöldség, ugyanis a tökfélék családjába tartozik –, imádjuk a színeit – a harsogóan piros húst a haragoszöld héj alatt –, szeretjük a ropogós textúráját és a csorduló, édes levet, amitől egy perc alatt válik ragacsossá az egész konyhaasztal és maszatossá minden gyerek a környéken.


Nem csak finom, egészséges is

A görögdinnye nem csak finom, de egészséges is. A-vitaminban gazdag, ezért jót tesz a szemnek, könnyen emészthető, serkenti a gyomor- és bélműködést, jó vízhajtó, ráadásul a benne lévő L-citrullin nevű aminosavnak köszönhetően javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és segít megőrizni az erek egészségét is.

Fogyasztása kifejezetten a forró nyári napokon előnyös – milyen szerencse, hogy éppen akkor terem –, ugyanis magas (92%-os) víztartalmának köszönhetően segít a folyadékpótlásban, és mivel alig tartalmaz kalóriát, a diétázók is bátran beilleszthetik az étrendjükbe.

Hogyan válasszunk görögdinnyét?

Simogatjuk, kopogtatjuk, ütögetjük, de ha nem lékelik meg nekünk, nem nézhetünk bele, így a dinnyevásárlás legtöbbször a jó szerencsén múlik. Persze azért van néhány tanács, amit érdemes követni. Nézzük meg a kocsányt! Ha az élénkzöld, a dinnye valószínűleg éretlen, míg ha kissé elszáradt, barnás árnyalatú, akkor finom lesz. Ha a dinnye ütögetésre tompa hangot ad, akkor valószínűleg kevesebb a víztartalma, tehát nagyobb eséllyel kásás, ezért inkább olyat keressünk, ami megkopogtatva egy kissé kong.

Lacházi Pál, a Syngenta szakértője szerint a fényes, sötétzöld héjú, ép, sárga aljú példányokkal valószínűleg szerencsénk lesz, de ha igazán zamatos, édes és lédús dinnyére vágyunk, érdemes a Mirto és a Rubin fajtákat kérni a zöldségestől, mert azok tökéletesen megbízhatóak.

Van, akit kifejezetten zavarnak a magok a gyümölcs húsában, ezért magszegény dinnyét keres. Ebben az esetben a szintén magyar nemesítésű Jamaica fajtát ajánlja a szakértő.


Mi készüljön belőle?

A görögdinnye frissen, jól behűtve, önmagában a legjobb, de készíthetünk belőle szorbét, rostos levet, sőt akár salátát is. A Borsmenta egyik népszerű receptje szerint lila hagymával, görög sajttal és mentával megbolondítva önálló fogásként vagy húsok mellé is tálalhatjuk.

Fotó:
Borsmenta

Eszünk
5 hasznos tipp a fenntarthatóbb étkezésért című cikk borítóképe

5 hasznos tipp a fenntarthatóbb étkezésért

2025. 05. 15. | Borsmenta
Május 15. a Nemzetközi Klímaváltozás Akciónapja. Íme 5 hasznos tanács az étkezéssel kapcsolatban, amit bárki követhet a bolygónk megmentése érdekében…
Főzünk
Görögdinnye-saláta című cikk borítóképe

Görögdinnye-saláta

2024. 09. 05. | Szabó Edit
Görögdinnyét sósan? Miért ne! Ez a saláta tökéletes vacsora a forró napokon, de köretként is adhatjuk egy finom natúr csirkemellhez. Könnyű habzóbor illik hozzá…
Eszünk
Így marad a saláta sokáig friss! című cikk borítóképe

Így marad a saláta sokáig friss!

2022. 09. 02. | Borsmenta
Megvolt a nagy bevásárlás, ám a főzés elmaradt. A hús megy a fagyasztóba, de mi legyen a salátával? Íme a trükk, hogy miként tarthatjuk a zöldségeket sokáig frissen…
Főzünk
Csupazöld saláta kesudiós öntettel című cikk borítóképe

Csupazöld saláta kesudiós öntettel

2022. 05. 11. | Fülöp Timi
A pofonegyszerű zöldsalátát Fülöp Timi kesudiós öntettel bolondította meg. A fogás percek alatt elkészül, üde, és igazi energiabomba…
Főzünk
Waldorf-saláta című cikk borítóképe

Waldorf-saláta

2021. 01. 14. | Molnár Andor
A Waldorf-saláta klasszikus receptje már több mint 120 éves. Az ételnek számos változata ismert, de Molnár Andor most a New York-i eredetit készítette el nekünk…
Főzünk
Cseresznyés saláta című cikk borítóképe

Cseresznyés saláta

2018. 06. 13. | Szabó Edit
Cseresznyét sósan? Igen! Higgyétek el, nagyon finom! Ezt a salátát tálalhatjátok önálló fogásként, de köretként is. Mi most húsos és húsmentes kombinációban egyaránt megmutatjuk nektek…