2022.09.02. | Borsmenta
Megvolt a nagy bevásárlás, ám a főzés elmaradt. A hús megy a fagyasztóba, de mi legyen a salátával? Íme a trükk, hogy miként tarthatjuk a zöldségeket sokáig frissen…
Noha egy felkészült háziasszony – vagy háziember – mindig bevásárlólistával megy a piacra, néha mégis megtörténik, hogy valamiből többet veszünk a kelleténél, vagy a bevásárolt holmit nem használjuk fel azonnal. A hűtőszekrény persze nagy segítség a tárolásban, de a tapasztalat azt mutatja, hogy a friss fűszernövényeknél, salátaféléknél a hűtés is csak egy-két napra jelent megoldást. Sok helyen (zöldségboltban, piacon) látható, hogy a petrezselymet, kaprot, bazsalikomot csokorba kötve vízbe teszik az árusok, mint a virágot, ez azonban egy meleg napon még néhány órára sem nyújt védelmet, kora délutánra lekonyulnak a levelek, és másnapra a növények menthetetlenül sárgulni kezdenek. Mi hát a teendő, hogyan őrizzük meg a zöldségek frissességét? Elmondjuk.
Ha tehetjük, válasszunk olyan salátát, amelyet nem vágtak le a gyökérről. Az ilyen növények mindig hosszabb ideig eltarthatóak – de ezekkel is érdemes az alábbiak szerint eljárni.
- A bevásárlásból hazatérve hideg csapvíz alatt mossuk le a növényeket, hogy eltávolítsuk róluk a szennyeződéseket, majd gondosan szárítsuk meg a leveleket. A szárítás nagyon fontos, a nedvesen tárolt salátanövények sokkal gyorsabban megfonnyadnak, tönkremennek. A szárítást végezhetjük salátacentrifugával, de ha nincs ilyenünk, az se baj. Vegyünk elő egy tiszta konyharuhát, tegyük rá a zöldeket, gyengéden hajtogassuk rá a textilt, majd forgassuk a kis csomagot jobbra-balra, míg a konyharuha fel nem szívja az összes nedvességet. Jó trükk, érdemes kipróbálni akkor is, ha nem tárolni akarjuk a salátát, hanem egyszerűen csak megmosni és megenni.
- Most jön a lényeg: csavarjuk a növényt papírtörlőbe, és csúsztassuk műanyag zacskóba.
- Zárjuk le a zacskót, és tegyük a hűtőszekrény fiókos részébe. Az a fridzsider legszárazabb része, ott jól fogja érezni magát a salátánk.
Az így tárolt saláta- és fűszernövények néhány napig garantáltan frissek maradnak, egyik-másik egy hétig is jól bírja, csak ne feledkezzünk meg róla!
A paprikát nem kell papírtörlőbe csavarni, de hosszabb ideig friss marad, ha műanyag zacskóba vagy dobozba zárva helyezzük el a hűtőszekrény fiókos részében.
Paradicsom vásárlásakor lehetőleg figyeljünk arra, hogy a bogyón rajta legyen a kocsány. Így hosszabb ideig megőrzi a frissességét. Hacsak nem elkerülhetetlen, a paradicsomot ne tegyük hűtőbe, mert veszít a zamataiból. Ám ha nagyobb mennyiség van belőle, akkor a szintén a fridzsider zöldségtároló részében helyezzük el.
A fő titok persze az, hogy egyszerre mindenből annyit vegyünk, amennyire szükségünk van, de mivel általában nem járunk naponta a piacra, nem árt, ha ismerjük az ilyen és ehhez hasonló házi praktikákat. A Coloré gasztrorovatában van még néhány hasznos tanács, érdemes böngészni!