2024.09.05. | Szabó Edit
Görögdinnyét sósan? Miért ne! Ez a saláta tökéletes vacsora a forró napokon, de köretként is adhatjuk egy finom natúr csirkemellhez. Könnyű habzóbor illik hozzá…
Biztosan mindenkivel előfordult már, hogy nem sikerült kiválasztania a legtökéletesebb görögdinnyét. Finom, finom, de mégsem az igazi. Na, akkor kell bevetni a „salátacselt”, és garantált, hogy ebben a változatban a kissé ízetlen dinnyét is imádni fogja az egész család.
Hozzávalók:
- 1 kisebb görögdinnye vagy egy közepesnek a fele – héj nélkül kb. 60-80 dkg –, felkockázva
- 1 kisebb lila hagyma, félbe, majd vékony csíkokra vágva
- 10 dkg feta sajt, felkockázva
- 8-10 mentalevél
Az öntethez:
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 evőkanál citromlé
- fél gerezd zúzott fokhagyma
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. Az öntettel kezdjük. Az olajat egy kisebb tálba tesszük, majd habverővel folyamatosan keverjük, és közben hozzácsorgatjuk a citromlevet. A kissé sűrű, opálos öntetet tetszés szerint sózzuk, borsozzuk, újra összekeverjük, majd félretesszük.
2. A görögdinnyét és a sajtot felkockázzuk, a hagymát csíkokra vágjuk, és az egészet finoman összekeverjük.
3. Meglocsoljuk az öntettel, hozzáadjuk a mentaleveleket, óvatosan összekeverjük, és már tálaljuk is. Fontos, hogy ne várjunk vele: amint elkészült, már tegyük is az asztalra.
Tökéletes vacsora, de nem túl intenzív fűszerezésű húsok mellé köretként is kínálhatjuk. A tálalást látványosabbá tehetjük, ha a salátát a dinnye kivájt héjában kínáljuk.