2021.01.14. | Molnár Andor
A Waldorf-saláta klasszikus receptje már több mint 120 éves. Az ételnek számos változata ismert, de Molnár Andor most a New York-i eredetit készítette el nekünk…
Az eredeti Waldorf-salátát Oscar Tschirky, a New York-i Waldorf-Astoria szálloda étteremvezetője alkotta meg 1896-ban. Az ikonikus ételnek az azóta eltelt időben számos változata keletkezett. A leggyakoribb a fenti hozzávalók szőlővel (mi is így tettünk) – esetleg mazsolával – való kiegészítése, de adhatunk hozzá bármit, csak passzoljon az eredeti ízvilághoz. Kerülhet bele körte, datolya, reszelt narancshéj, különféle magvak, sőt a majonézt is ízesíthetjük. A cajun fűszerekkel elkészített változata hivatalosan is létezik – de a lehetőségek kimeríthetetlenek. A kérdés csak az, hogy meddig nevezhetjük Waldorfnak a salátánkat.
Hozzávalók:
- 100 g alma (Granny Smith vagy egyéb zöldalma jellegű)
- 1 evőkanál citromlé
- 100 g zellerszár (vagy julienne-re vágott zellergumó)
- 50 g dió felezve, negyedelve
- majonéz
- valamilyen salátaféle (pl. jégsaláta) levelei a tálaláshoz
Elkészítése:
1. Feldaraboljuk az almát (julienne-re vagy bármilyen nekünk rokonszenves formára), és meglocsoljuk citromlével.
2. Felaprítjuk a zellerszárat. (Ha zellergumót használunk, akkor célszerű julienne-re vágni – ebben az esetben az almát is.)
3. A felszeletelt almát, zellert és a negyedelt diót elkeverjük a majonézzel úgy, hogy az alaposan bevonja őket.
4. A tálat, tányért – vagy bármit, amiben tálaljuk – kibéleljük salátalevelekkel, megtöltjük a majonézzel elkevert salátával, és a tetejére szórunk még egy kis diót.
Hidegen tálaljuk.
Borajánlatunk: SanzonTokaj: Édes Szamorodni 2017
Fotó:
Molnár Andor