2020.01.04. | Klich Zsuzsa
Úgy tartják, a másnapos gyomornak valóságos áldás. A korhelyleves a legnépszerűbb téli egytálételeink egyike; gazdag, savanykás, és nem csak január elsején készíthető…
„Gyomrunknak új erőt ád a korhel-leves;” – mondja Csokonai Vitéz Mihály A tél című versében. Ez is jól bizonyítja, hogy ezt a savanyúkáposzta-alapú ételt nem tegnap óta főzik a magyar háziasszonyok. Honi konyhaművészetünk egyik klasszikusáról van szó, készítik babbal és lencsével is, de kétségkívül ez a csülkös, kolbászos változtat a legnépszerűbb.
Hozzávalók:
- 15 dkg füstölt csülök
- 15 dkg füstölt kolbász
- 30 dkg savanyú káposzta
- 3 babérlevél
- fél fej vöröshagyma
- 3 evőkanál zsír
- 2 evőkanál finomliszt
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál édesnemes fűszerpaprika
- 2 liter víz
- 1-2 dl tejföl
- citrom
Elkészítés:
1. A csülköt egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
2. A savanyú káposztát bőséges, hideg vízzel átmossuk, hogy ne legyen túlságosan savanyú. A csülköt kockákra, a kolbászt szeletekre vágjuk.
3. A káposztát és a csülköt hideg vízben együtt tesszük fel főni. Melléjük dobjuk a babérleveleket is. Amikor forr, takarékra vesszük a lángot, és lefedjük az edényt. 30 perccel később mehet bele a kolbász, és főzzük további másfél órán keresztül. Akkor nézzük meg, hogy megpuhult-e a csülök. Ha nem, folytassuk a főzést, amíg meg nem puhul – ha sok elfőne a léből, pótoljuk meleg vízzel.
4. Amikor a csülök már majdnem megfőtt, készítsük el a rántást. Vágjuk apróra a vöröshagymát, pirítsuk üvegesre a zsíron, szórjuk meg a liszttel. Keverjük el, picit süssük, vegyük le a tűzhelyről. Szórjuk rá a pirospaprikát és az apróra vágott fokhagymát. Keverjük el, tegyük vissza a melegre, és merjünk rá 1-2 evőkanállal a levesből. Nagyon gyorsan kevergessük, és apránként adjunk hozzá újra 1-2 kanállal a levesből. Figyeljünk, nehogy csomós legyen, egyszerre mindig csak kevés levest merjünk!
5. Amikor már teljesen homogén, folyékony és csomómentes a rántásunk, csurgassuk hozzá a leveshez, keverjük el, főzzük még lassú tűzön egy-két percig, és készen is vagyunk.
6. Friss kenyérrel, lobogó forrón tálaljuk. Kínáljunk hozzá citromlevet és bőségesen tejfölt! Megszórhatjuk petrezselyemmel, kaporral, de a csípősség is jól áll neki. Aki szereti, tegyen bele erős paprikát.
Hat felnőtt számára bőséges adag.
Borsmenta-tipp: a kolbászt helyettesíthetjük a szilveszteri buliból megmaradt virslivel, vagy tehetünk bele kolbászt és virslit is.
Borajánlatunk: Dobosi Pincészet: Bio Háromszög Olaszrizling 2017
Fotó:
Klich Zsuzsa