2021.01.02. | Szabó Edit
Van, ahol karácsonykor, és van, ahol újévkor kerül az asztalra. A mákos gubának rengeteg változata ismert, de szerintünk ez a legfinomabb…
A mákos guba nálunk a január elsejei baráti összejövetelek elmaradhatatlan desszertje, a lencseleves után kerül az asztalra. A vendégeink annyira imádják, hogy mindig dupla adagot kell készítenem, mert haza is visznek belőle. Vaníliasodó nem kell hozzá, ez a változat öntet nélkül is éppen elég szaftos, kívül viszont ropogós, éppen ettől olyan ellenállhatatlan.
Ebből a mennyiségből 6 nagyobb vagy 8 kisebb adag készíthető.
Hozzávalók:
- 12 nagyobb méretű tejes kifli (kicsit szikkadt, de nem száraz)
- 20 dkg darált mák
- 3 evőkanál porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 marék mazsola
- 1,5 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 evőkanál kristálycukor
- 2-3 dkg vaj
- méz
Elkészítése:
1. A mákot összekeverjük a porcukorral és a reszelt citromhéjjal.
2. Egy közepes méretű tepsit kikenünk vajjal.
3. Egy edényben 2 dl vizet forralunk. Ha forró, feloldjuk benne a kristálycukrot, majd lassan beleöntjük a tejet – így nem fog odaégni –, és felforraljuk. Közben hozzákeverjük a vaníliás cukrot, feloldunk benne 2-3 evőkanál mézet, és hozzákeverjük a kikenés után megmaradt vajat is. Ha a tej forró, eloltjuk alatta a tüzet.
4. Négy kiflit ujjnyi vastag karikákra vágunk. Egy nagy maréknyit tálba teszünk, rámerjük a forró tejet, és hagyjuk, hogy a tészta magába szívja a nedvességet. Ha már alaposan átitatódtak a kiflikarikák, egy szűrőlapáttal felveszünk egy adagot, kanállal egy kicsit kinyomjuk belőle a tejet, és elterítjük a vajjal kikent tepsi alján. Egy kicsit meg is paskolhatjuk. Ha kész, jöhet a következő adag kifli, azt is kinyomkodjuk egy kicsit, és mehet a tepsibe. Ha ügyesek vagyunk, a négy kifli éppen beteríti a tepsi alját, összefüggő tésztaréteget képezve.
5. A kiflirétegre szórjuk a mazsola felét, majd beterítjük a cukros mák harmadával, és rácsorgatunk egy-két kanál mézet.
6. Jöhet a következő 4 kifli, ezt is felkarikázzuk, és apránként átitatjuk a forró tejjel, majd elrendezzük a tepsiben. Ez lesz a második réteg, jöhet rá a mazsola másik fele, majd a mák harmada, újabb evőkanálnyi méz.
7. A harmadik rétegnél csak annyi a különbség, hogy mazsolát ide már nem teszünk. A kinyomkodott kiflit elrendezzük a tepsiben, majd mehet rá a maradék mák, és megcsorgatjuk mézzel.
Nem baj, ha maradt még egy kevés cukros tejünk, mert azzal sütés közben meg lehet majd locsolgatni a gubát.
8. A tepsit lefedjük alufóliával, és 180 fokosra előmelegített sütőben sütni kezdjük. 20 perc elteltével meglocsoljuk egy kis forró tejjel (3-4 evőkanálnyival mindössze), és mehet vissza a sütőbe. Újabb 20 perc elteltével megint jöhet a locsolás, és a harmadik 20 perc elteltével kész a gubánk.
Langyosan vagy akár hidegen, porcukorral meghintve tálaljuk. Tokaji aszú vagy szamorodni illik hozzá.
Borajánlatunk: Balassa Bor: Bomboly Édes Szamorodni 2017