2021.01.02. | Szabó Edit
Január elsején kötelező fogás, de egy jó lencselevesnek bármikor örülünk. Íme a csalhatatlan recept…
Több mint húsz éve hagyomány, hogy január elsején nálunk vacsoráznak a barátok. Ilyenkor nincs semmi faxni, lencseleves és mákos guba kerül az asztalra, és hozzá jó borok, ahogy illik. A kenyeret is magam sütöm, a levesben főtt csülökhöz pedig tormát és savanyú káposztát kínálok.
Az alábbi mennyiségből nagyjából 6-8 adag leves készíthető.
Hozzávalók:
- egy nagyobb füstölt sertéscsülök fele (a másik fele lefagyasztható)
- 25 dkg lencse
- 2 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma
- 10 szem fekete bors
- 2 liter húsleves (leveskockából is készülhet)
- 1 liter víz
- 2 dl tejföl
- 1 kávéskanál mustár
- 1 kávéskanál ecet
- só, szárított oregánó és bazsalikom, ízlés szerint (elhagyható)
Elkészítése:
1. A csülköt megmossuk, és víz és húsleves keverékében, lassú tűzön főzni kezdjük. Annyi lé legyen rajta, hogy bőségesen ellepje (kb. 3-4 liter). Hozzátesszük a babérlevelet, a borsot és 2 gerezd fokhagymát.
2. Ha a csülök már olyan puha, hogy ki tudjuk belőle húzni a csontot (ezt az állapotot nagyjából 4 óra múlva éri el), akkor hozzáadjuk a hideg vízben átöblített lencsét, és beletörjük a másik két fokhagymát.
3. A tejfölt, a mustárt és az ecetet alaposan összekeverjük.
4. Ha a lencse már megpuhult, a levest levesszük a tűzről, és a levéből folyamatosan adagolva hozzákeverünk valamennyit a tejfölhöz (hőkiegyenlítés), majd az egészet belekeverjük a levesbe. Hozzáadjuk az oregánót és a bazsalikomot, visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg újra felforr.
Forrón tálaljuk, illik hozzá a csípős paprika. A benne főtt húst adhatjuk a levessel együtt, de kínálhatjuk külön is, tormával, savanyúságokkal.
Megjegyzés: a lencsét nem szükséges áztatni, de ha szeretnénk, elég akkor kezdeni az áztatást, amikor a csülköt feltettük főni.
Borsmenta-tipp: a lencseleves nagyon jól fagyasztható. Ha tudjuk, hogy nem fogy el egyszerre, csak egy részébe tegyünk tejfölt, a többit pedig merjük kis tálkákba, várjuk meg, hogy kihűljön, és fagyasszuk le. Amikor eszünkbe jut, elővesszük, kiolvasztjuk, betejfölözzük, és már tálalhatjuk is.
Borajánlatunk: St. Andrea Pincészet: Kadarka Brut Nature Pezsgő 2015