2023.12.14. | Szabó Edit
Gyors, olcsó és nagyon finom. Aki szereti a hagyományos ételeket, ennek a resztelt csirkemájnak örülni fog. Ráadásul tényleg fél óra alatt elkészül. Főtt krumplival és savanyúsággal tálalva tökéletes vacsora…
Hogy miért hívják resztelt májnak? Mert a név az elkészítési módra utal, és a rösten szó németül azt jelenti: pirítani. Készülhet sertésmájból, marhamájból vagy bármilyen baromfi májából, de én a csirkét választottam, mert az pirul meg leggyorsabban.
Fontos, hogy a máj szaftos maradjon, ezért ne vágjuk nagyon kicsi darabokra. Én egy csirkemájat általában 6 darabra vágok, így lesz megfelelő a méret.
A klasszikus körete a főtt burgonya, de van, aki csak kenyérrel szereti tunkolni, viszont egy-két csemegeuborka mindenképpen kell hozzá, hogy teljes legyen az élmény. A pohárba vörösbort töltsünk, mégpedig pinot noirt, ha lehet, mert a máj kifejezetten jól harmonizál a fajta kissé földes jegyeivel.
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg csirkemáj
- 1 kávéskanál zsír vagy 2-3 evőkanál étolaj
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- só, bors, őrölt kömény, majoránna, ízlés szerint
- 1,5 dl víz
- 2-3 szál petrezselyemzöld, rusztikusra vágva
- 50 dkg burgonya
- víz a burgonya főzéséhez
Elkészítése:
1. A májat megtisztítjuk és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, késsel összelapítjuk és finomra vágjuk.
2. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.
3. Miközben a krumpli fő, a zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Szórjunk rá egy kevés sót, akkor levet enged, és nem fog lekapni. Ha már üveges a hagyma, dobjuk mellé a fokhagymát, egy kicsit kevergessük, majd mehet bele a sűrített paradicsom. Keverjük össze és pirítsuk le, de vigyázva, nehogy megégjen.
4. Ha a hagyma már jól megdinsztelődött, jöhet bele a máj. Időnkét megkeverve pirítsuk fehéredésig, közben szórjuk rá a borsot, a majoránnát és a köményt. Sózni csak a végén kell, nehogy megkeményedjen.
5. Ha a máj kifehéredett, hozzáöntjük a másfél deci vizet, és fedő alatt 18-22 perc alatt puhára pároljuk. Időnként keverjük meg, de óvatosan. Ha már jónak tűnik, egy szelet májat vágjunk ketté, és ha a közepe már nem véres, készen is van az étel. Sózzuk ízlés szerint, és keverjük meg újra.
Tálaljuk a főtt krumplival, szórjuk meg petrezselyemmel, és kínáljuk egy pohár borral!