Vissza
Főzünk

Pirított csirkemáj

Pirított csirkemáj című cikk borítóképe
2023. 12. 14. | Szabó Edit
Gyors, olcsó és nagyon finom. Aki szereti a hagyományos ételeket, ennek a resztelt csirkemájnak örülni fog. Ráadásul tényleg fél óra alatt elkészül. Főtt krumplival és savanyúsággal tálalva tökéletes vacsora…

Hogy miért hívják resztelt májnak? Mert a név az elkészítési módra utal, és a rösten szó németül azt jelenti: pirítani. Készülhet sertésmájból, marhamájból vagy bármilyen baromfi májából, de én a csirkét választottam, mert az pirul meg leggyorsabban.

Fontos, hogy a máj szaftos maradjon, ezért ne vágjuk nagyon kicsi darabokra. Én egy csirkemájat általában 6 darabra vágok, így lesz megfelelő a méret.

A klasszikus körete a főtt burgonya, de van, aki csak kenyérrel szereti tunkolni, viszont egy-két csemegeuborka mindenképpen kell hozzá, hogy teljes legyen az élmény. A pohárba vörösbort töltsünk, mégpedig pinot noirt, ha lehet, mert a máj kifejezetten jól harmonizál a fajta kissé földes jegyeivel.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 kávéskanál zsír vagy 2-3 evőkanál étolaj
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • só, bors, őrölt kömény, majoránna, ízlés szerint
  • 1,5 dl víz
  • 2-3 szál petrezselyemzöld, rusztikusra vágva
  • 50 dkg burgonya
  • víz a burgonya főzéséhez



Elkészítése:

1. A májat megtisztítjuk és 3-4 cm-es darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk és felaprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, késsel összelapítjuk és finomra vágjuk.

2.A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, és sós vízben puhára főzzük.

3.Miközben a krumpli fő, a zsiradékon megdinszteljük a hagymát. Szórjunk rá egy kevés sót, akkor levet enged, és nem fog lekapni. Ha már üveges a hagyma, dobjuk mellé a fokhagymát, egy kicsit kevergessük, majd mehet bele a sűrített paradicsom. Keverjük össze és pirítsuk le, de vigyázva, nehogy megégjen.

4.Ha a hagyma már jól megdinsztelődött, jöhet bele a máj. Időnkét megkeverve pirítsuk fehéredésig, közben szórjuk rá a borsot, a majoránnát és a köményt. Sózni csak a végén kell, nehogy megkeményedjen.

5.Ha a máj kifehéredett, hozzáöntjük a másfél deci vizet, és fedő alatt 18-22 perc alatt puhára pároljuk. Időnként keverjük meg, de óvatosan. Ha már jónak tűnik, egy szelet májat vágjunk ketté, és ha a közepe már nem véres, készen is van az étel. Sózzuk ízlés szerint, és keverjük meg újra.

Tálaljuk a főtt krumplival, szórjuk meg petrezselyemmel, és kínáljuk egy pohár borral!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Ananász pongyolában című cikk borítóképe

Ananász pongyolában

2023. 01. 22. |
Ezt az édességet almával nagyon jól ismerjük, de ananásszal is nagyon finom, és persze sokkal különlegesebb. Aki szereti az egzotikus ízeket, feltétlenül készítse el az ananászt pongyolában…
Főzünk
Tócsni édesburgonyából című cikk borítóképe

Tócsni édesburgonyából

2022. 11. 15. |
Latkesz, tócsni, macok, tócsni, lapcsánka, cicege… Ez a klasszikus burgonyaétel sokféle néven ismert a világban. Csavarjunk egyet rajta, és készítsük el édesburgonyából! Zöldsalátával tálalva tökéletes fogás, és még húsmentes is…
Főzünk
Baconben sült csirkemáj című cikk borítóképe

Baconben sült csirkemáj

2022. 07. 05. |
A baconbe tekert csirkemáj sok háztartásban sláger, mert pillanatok alatt elkészül, és nagyon finom is. Mi most káposztasalátával és mogyoróburgonyával tálaltuk…
Tesztelünk
Kovács Nimród Borászat: 777 Pinot Noir 2019 című cikk borítóképe

Kovács Nimród Borászat: 777 Pinot Noir 2019

2022. 06. 04. |
Az egri Kovács Nimród Borászat a pinot noir 777 elnevezésű dijoni klónját telepítette a Nyilas-már- és a Nagyfai-dűlőbe. Innen szüretelték a szőlőt ehhez a borhoz, amely megnyerte a Borsmenta 2022-es pinot noir tesztjét…
Tesztelünk
Etyeki Kúria: Pinot Noir 2018 című cikk borítóképe

Etyeki Kúria: Pinot Noir 2018

2022. 06. 01. |
Az Etyeki Kúria Borgazdaság híres a pinot noir borairól. Aki szeretné egyszer látni, mit tud a fajta Etyeken, feltétlenül menjen el a pincészet tavaszi vertikális kóstolójára. Mi most a 2018-as évjárattal ismerkedtünk…
Iszunk
Pinot noir teszt 2022 című cikk borítóképe

Pinot noir teszt 2022

2022. 05. 30. |
A Borsmenta pinot noir tesztjén 8 borvidék 13 pincészetének 16 borát vettük górcső alá. A dobogó első fokán egy egri, a másodikon egy kunsági, a harmadikon egy etyeki bor végzett. Íme a részletek…