2022.11.15. | Szabó Edit
Latkesz, tócsni, macok, tócsni, lapcsánka, cicege… Ez a klasszikus burgonyaétel sokféle néven ismert a világban. Csavarjunk egyet rajta, és készítsük el édesburgonyából! Zöldsalátával tálalva tökéletes fogás, és még húsmentes is…
Ki ne várta volna gyerekkorában, hogy a nagymamája végre mackót süssön! Mifelénk így hívták. Az én nagyanyám sütőben sütötte, úgy kevesebb volt vele a baj, és nem kellett hozzá ott állni a sparhelt mellett a rossz lábaival. Amikor a mackó elkészült, forró volt és ropogós. Friss, sós tejfölbe tunkoltuk, nem volt gyerek, aki ne imádta volna.
Néhány napja csodálkozva láttam a piacon, hogy az édesburgonyát (más néven batátát) akciós áron kínálják. Megnéztem tüzetesebben, és mivel tökéletes állapotban voltak a narancssárga szemek, nagy bátran vettem belőle hármat.
Bár első látásra azt hihetné az ember, ám a burgonya és az édesburgonya között nincs rokoni kapcsolat. Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük, hogy a Dél-Amerikában őshonos növény megjelent Európában, de ma már ismerik és termesztik a világ szinte minden szegletében. Csíráztatásával és termesztésével kapcsolatban a colore.hu ad hasznos tanácsokat, ebben a cikkben.
Noha nem egy tőről fakadnak, a burgonya és az édesburgonya konyhai felhasználása nagyon hasonló, ezért is jutott eszembe a tócsni. De mert mégiscsak egzotikus alapanyagról van szó, gyorsan vettem egy csokor koriandert is hozzá, abból baj nem lehet.
Noha vannak, akik a tócsnira köretként gondolnak, én mindig fő fogásként tálalom. Ezúttal zöldsalátát készítettem hozzá joghurtos öntettel, és persze jutott a tányérra a korianderzöldből is. Íme a recept.
Hozzávalók 2 személyre:
- 1 nagyobb édesburgonya
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál só
- ½ mokkáskanál őrölt bors
- 4 púpos evőkanál liszt
- 1 tojás
- 4 dkg reszelt sajt (elhagyható)
- 1 csokor korianderzöld (elhagyható)
- olaj a kisütéshez
A salátához:
- 2 szál zöldhagyma (vagy fél fej lila hagyma)
- 2 szem nagyobb vagy több kisebb paradicsom
- néhány levél jégsaláta
A joghurtos öntethez:
- 3 evőkanál natúr joghurt
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál citromlé vagy lime-lé
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. Az édesburgonyát meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük, megsózzuk, összekeverjük, és 10 percre állni hagyjuk. Addig megtisztítjuk a salátához való zöldségeket, leveleire tépkedjük a jégsalátát, felvágjuk a paradicsomot, felkarikázzuk a hagymát.
2. A krumpli a sótól enged egy kis nedvességet. Csavarjuk ki, de csak egy kicsit, nem kell teljesen szárazra. Ha kész, belereszeljük a fokhagymát, beleütjük a tojást, beletörjük a borsot, és kanalanként adagolva hozzákeverjük a lisztet. Sűrű masszát kell kapnunk, az a lényeg, hogy a kurmplidarabkákat összetartsa a tészta. Ha nem elég sűrű, tegyünk még lisztet hozzá.
3. Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, és amikor forró, kanál segítségével kis kupacokat szaggatunk bele a krumplis masszából. (Ebből a mennyiségből mérettől függően 4-6 tócsni készül majd.) A kupacokat lelapítjuk, elegyengetjük, hogy laposak legyenek. Nem baj, ha nem szabályos korong az alakjuk, az ovális vagy az amorf tócsni is tökéletesen megteszi.
4. A forró olajban pirosra sütjük a tócsnik mindkét oldalát. (Én a végén még egyszer meg szoktam fordítani, megszórom a tetejét reszelt sajttal, és megvárom, hogy ráolvadjon, de ez nem kötelező.) Ha kisült, papírtörlőre szedjük, hogy felitassuk a felesleges olajat, és jöhetnek a következő tócsnik, míg a massza el nem fogy.
5. Közben elkészítjük a salátaöntetet: a citromlevet folytonos keverés mellett az olajba csöpögtetjük, majd jöhet bele a só, a bors, a joghurt és a zúzott fokhagyma. Alaposan összekeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, teszünk még hozzá sót, borsot.
6. Összeállítjuk a salátát: az öntetet a felszeletelt salátanövényekre adagoljuk, és finoman elkeverjük, hogy mindenhová jusson.
Tálalás: a tócsnit tányérra tesszük, körülötte elhelyezzük a salátát, és az egészet megszórjuk friss korianderzölddel.
Fehérbor illik hozzá, és az se baj, ha félszáraz.
Borajánlatunk: Bárdos Pincészet: Sauvignon Blanc 2021