2019.12.19. | Klich Zsuzsa
Tökéletes karácsonyi ajándék, villámgyorsan elkészül, és olyan finom, hogy jobb mindjárt tripla adagot készíteni belőle. A pirított fahéjas dió egyszerűen ellenállhatatlan…
Gyerekkorunkban még úgy tartottuk, hogy a saját készítésű karácsonyi ajándék a legértékesebb, de aztán teltek az évek, és egyre drágább holmik kerültek a fa alá. Örültünk azoknak is, hiszen szeretteink féltő gonddal válogatták őket, de egyik sem vehette fel a versenyt a nagyi csodás bejglijével, zserbójával, karácsonyi kalácsával, amibe belegyúrta szíve minden szeretetét.
Az utóbbi években szerencsére újra felfedeztük, hogy a karácsonyban az együttlét a legjobb, és az az igazi ajándék, ha az ünnepvárás időszaka nem sorbanállással, hanem közös készülődéssel telik. Ilyenkor sok időt töltünk a konyhában, főzzük a töltött káposztát, a narancslekvárt, sütjük a kenyeret, a pogácsát, a linzert, a mézeskalácsot, hogy legyen mivel megkínálni az érkező vendégeket. És ha már ott vagyunk, elkészíthetjük ezt a fahéjas diót is. Nincs sok baj vele, mindenki imádni fogja, és egy csinos kis papírdobozba, festett üvegbe töltve kedves ajándék.
Hozzávalók:
- 30 dkg dióbél
- 6 dkg kristálycukor (aki édesszájú, tehet bele akár 10 dekát is)
- 1 evőkanál fahéj
- 1 tojásfehérje
- 1 teáskanál vaníliasűrítmény
- 1 csipet só
Elkészítés:
1. Keverjük össze a cukrot a fahéjjal
2. A tojásfehérjét a sóval, a vaníliával és egy evőkanálnyi vízzel keverjük simára. Forgassuk bele a diót, majd vegyük ki, és hempergessük meg a fahéjas cukorban.
3. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, egyenletesen terítsük el rajta a cukros fahéjban meghempergetett diót, majd 100 fokos sütőben süssük 50 percet. Félidőben kicsit forgassuk át.
4. Hagyjuk kihűlni, és csak utána kínáljuk a vendégeknek, vagy kis dobozba, saját díszítésű befőttesüvegbe töltve mehet a fa alá.
Fotó:
Klich Zsuzsa