2022.09.28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…
Vannak ételek, amelyeknek ezerféle változata ismert, ám a rakott krumpli nem tartozik közéjük. A hozzávalókkal és az elkészítés módjával kapcsolatban viszonylag nagy az egyetértés, bár az igaz, hogy néhányan felturbózzák ezzel-azzal.
Van, aki szerint nem hiányozhat belőle a füstölt szalonna, mások hagymát szórnak bele, megint mások sajtot olvasztanak a tetejére, de ezek kombinációja is létezik. A mi változatunkban nincs szalonna, van viszont hagyma, és sajttal is gondosan megszórjuk a tetejét. Hibátlan, szaftos, imádnivaló.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 1 szál nem túl kemény füstölt kolbász
- 6 db tojás
- 1 fej hagyma, tisztítva
- 4 dl tejföl
- 15 dkg sajt (trappista, eidami vagy gouda)
- 1-2 dkg vaj
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A krumplit megmossuk, lábosba tesszük, öntünk rá annyi vizet, amennyi ellepi, dobunk hozzá egy kiskanálnyi sót, és héjában majdnem teljesen készre főzzük. (A főzés ideje a krumpli méretétől függ, néha bökjünk bele egy villát, és nézzük meg, hogy áll.) Vigyázzunk, hogy ne főzzük teljesen puhára, mert akkor szétesik a szeleteléskor.
2. A tojásokat hideg vízben feltesszük főni, és a forrástól számítva 10 perc alatt keményre főzzük.
3. Közben vékony karikákra vágjuk a kolbászt, félfőre a hagymát, és lereszeljük a sajtot.
4. Egy tepsit vagy jénait kikenünk a vajjal.
5. Ha megfőtt a tojás, hideg vízben kihűtjük, majd megtisztítjuk, és tojásszeletelővel felszeleteljük.
6. Ha megfőtt a krumpli, azt is hagyjuk egy kicsit kihűlni, ha majd húzzuk le a héját, és vágjuk félcentis karikákra. Ahogyan szeleteljük, úgy mehet is rögtön a kivajazott tepsibe.
7. Ha leraktunk egy sor krumplit, kenjük rá a tejföl harmadát, sózzuk, borsozzuk meg egy kicsit, majd mehet rá a hagyma fele, aztán egyenletesen felpakolva szépen a tojás és a kolbász fele. Ha kész az első réteg, újra jön a krumpli, a tejföl második harmada, majd a maradék hagyma, tojás és kolbász.
8. A harmadik réteg burgonyára rákenjük a maradék tejfölt, kicsit sózzuk, borsozzuk, és elterítjük a reszelt sajtot a tetején.
9. 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején. Ez nagyjából 30-40 perc.
Melegen, savanyúsággal tálaljuk. Testesebb fehérbor, siller vagy könnyű vörös illik hozzá.
Megjegyzés: a hagyma és a sajt el is maradhat, de bizton állíthatjuk, hogy így finomabb.
További receptötletekért katt ide: Coloré
Borajánlatunk: ApróKertek: Könnyűvér 2020