2022.09.08. | Szabó Edit
Van, aki grenadírmarsnak hívja, mások az előkelő hangzású gránátos kocka névvel illetik, de akár így, akár úgy, a krumplis tészta sokak kedvence. Íme a recept…
Nagyanyám tudta, hogy imádom a krumplis tésztát. Amíg bírta, maga nyújtotta, vágta hozzá a kockatésztát is, de azt se bántam, ha boltiból főzte, annyira jó volt. Főleg az ő csodálatos vizes uborkájával, aminek a receptje vele együtt szállt a sírba.
A krumplis tésztával persze az iskolai menzákon is sűrűn találkoztunk. Érthető, hiszen kiadós, laktató, és még finom is. Elkészítéséhez nem kell se különösebb konyhai jártasság, se vastag pénztárca. Az árak alakulását figyelve úgy tippelem, hogy egyre gyakrabban tér majd vissza az asztalunkra a jövőben.
Íme a recept. Ez a mennyiség 2-3 éhes felnőttnek bőségesen elég, de készülhet a duplájából is.
Hozzávalók:
- 3 evőkanál zsír vagy étolaj
- 3 közepes krumpli
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg száraztészta (lebbencs vagy nagykocka)
- 1 evőkanál pirospaprika
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A krumplit megtisztítjuk, kockára vágjuk, majd félretesszük.
2. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, és a zsiradékon párolni kezdjük. Ha rádobunk egy kiskanálnyi sót, könnyebben levet ereszt. (Figyeljünk, hogy elég nagy legyen az edény, amiben pároljuk, mert utóbb ebbe kerül majd bele a krumpli és a tészta is.)
3. Ha a hagyma üvegesre párolódott, megszórjuk a pirospaprikával, megkeverjük, és hagyjuk, hogy néhány másodpercig tovább párolódjon – vigyázzunk, hogy meg ne égjen –, majd hozzáadjuk a krumplit. Fél percig kevergetve hevítjük, aztán ráöntünk annyi vizet, amennyi ellepi, megsózzuk, és puhára főzzük.
4. Közben egy másik edényben megfőzzük a tésztát a csomagoláson található instrukciók szerint.
Amikor a krumpli megpuhult (addigra várhatóan elfőtte a levét is, de szaftos maradt), villával összetörjük – nem baj, ha kicsit darabos lesz. Hozzáadjuk a kifőzött tésztát, alaposan összekeverjük, és már tálalhatjuk is.
Jól áll neki egy kis frissen őrölt bors és az elmaradhatatlan savanyú uborka.
Borsmenta-tipp: aki úgy szereti, hogy a tészta egy kicsit megpirult, tegye az elkészült krumplis tésztát tűzálló tálba, a tetejét locsolja meg egy kis zsiradékkal, és magas lángon süsse tovább sütőben addig, míg a teteje megpirul.
Aki szívesen nosztalgiázna, keresse fel a Coloré oldalát, ahol megtalálja még néhány régi menzás fogás receptjét.