2024.02.25. | Szabó Edit
A soksajtos rúd a világ legfinomabb sós aprósüteménye. Borkorcsolyának, vendégvárónak is kiváló, sokáig friss marad, és könnyű elkészíteni. Íme a megbízható recept…
Ez a sajtos rúd attól zseniális, hogy nemcsak a tetejére szórjuk a sajtot, hanem a tésztájába is belekeverjük. Az elkészítése nem bonyolult, bár bizonyos konyhai jártasságot igényel.
Figyelem! A tésztának jót tesz, ha legalább egy éjszakán át hűtőszekrényben pihentetjük, ezért érdemes egy nappal a vendégség előtt gondoskodni az alapanyagokról és megtenni a szükséges előkészületeket.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 40 dkg reszelt sajt (lehet többféle is)
- 25 dkg kemény vaj
- 2 tojás
- 1 evőkanál só
- 2 dl tejföl
Elkészítése:
1. A liszthez hozzákeverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Ha nagyjából homogén állagú, kicsit darabos már a lisztünk, hozzáadjuk a reszelt sajt felét, az egyik tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, cipót formázunk belőle, lisztezett fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük néhány órára vagy akár egy éjszakára.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett deszkán kb. 5-6 mm vastagra nyújtjuk, éles késsel vagy pizzavágóval 1 cm széles és 8 cm hosszú darabokra vágjuk. Megkenjük a felvert tojással, egyenletesen eloszlatva rászórjuk a reszelt sajt másik felét, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Akkor jó, ha a sajt ropogósra sült a tetején.
Tálalás előtt hűtsük ki, mert forrón nem tesz jót a gyomornak. Sokáig friss marad, de hogy pontosan meddig, arról nem szól a fáma, mert általában még aznap elfogy…