2023.10.19. | Fülöp Timi
Ez az isteni sajtos rudacska friss és ropogós. Reggelire, uzsonnára kiváló, de akár mártogatós mellé is tálalhatjuk, és ami a legjobb: felhasználjuk hozzá a zöldhagyma kidobásra ítélt részét…
Az újhagyma zöld szárát sokan nem használják fel, és ez vétkes mulasztás. Ez a gyönyörű, zöld színű zöldség jobb sorsra érdemes, mint hogy a kukában végezze. Én például rendszeresen belevágom a salátába, a rántottába, esetleg a hagymás pörköltalapba, de most az jutott eszembe, hogy mi lenne, ha valami sós süteményt dobnék fel vele.
Gondolkoztam, mi az, amit szeretek, és mihez passzolnának a hagymaszárak. Tejföl és sajt mellé mindig isteni. Hát akkor legyen hagymás-sajtos rudacska! Itt a recept, aki elkészíti, nem bánja meg!
Hozzávalók:
- 35 dkg finomliszt
- 20 dkg finomra reszelt sajt
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 csomó újhagyma zöldje
- 4 evőkanál tejföl
- 2 teáskanál só
- 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítése:
1. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
2. A lisztet, a sót, a vajat és a tejfölt egy nagy tálban összedolgozzuk, és amikor már megvan a puha, omlós tésztánk, hozzágyúrjuk az apróra vágott hagymát is.
3. Ha kisebb a deszkánk, a tésztát két részre osztjuk – ha nagyobb felületen dolgozunk, maradhat egészben –, majd enyhén lisztezett felületen 4 mm-es vastagságúra nyújtjuk, és 1 cm széles, 10-12 cm hosszú rudacskákra vágjuk.
4. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztarudacskákat megcsavarjuk párszor, és ráhelyezzük a tepsire.
5. Megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk sajttal, szezámmaggal vagy köménymaggal, ízlés szerint, majd betoljuk a sütőbe, és 25 perc alatt ropogós, omlós, aranybarnára sütjük.
Fogyasztás előtt hagyjuk egy kicsit kihűlni, mert forrón nem tesz jót a gyomornak.
Borsmenta-tipp: a hagymát akkor is hozzáadhatjuk a tésztához, amikor az összes többi hozzávalót. Ha együtt gyúrjuk, akkor kicsit megtörik a zöld, és erősebb lesz a hagyma íze.
Fotó:
Fülöp Timi