2023.10.02. | Fülöp Timi
Ez a tápláló, húsmentes, különleges ízvilágú főétel Fülöp Timi saját kreációja. Aki szereti a rizottót, a gombát és az avokádót, bátran vágjon bele…
Van az úgy, hogy az embernek nincs ideje vásárolni, de szívesen enne valami meleget. Ilyenkor körül kell nézni a konyhában, az asztalra pakolni mindent, amit találunk, és kreatívan megalkotni a vacsorát. Ebben az ételben látszólag össze nem illő alapanyagok találkoznak, a végeredmény mégis zseniális!
Hozzávalók:
- 25 dkg rizottórizs
- 10 fej csiperkegomba
- 4 húsos zöldpaprika
- 3 avokádó
- 2 zellerszár
- 1 őszibarack
- 1 citrom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1/2 lilahagyma
- 3 evőkanál tejszín
- só
- bors
- olívaolaj
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A paprikákat megkenjük egy kis olívaolajjal, megszórjuk sóval és a sütőben 30 perc alatt megsütjük.
2. A rizottórizst megfőzzük, a gombát egy serpenyőben, kevés olívaolajon, csipetnyi sóval megszórva megpirítjuk, majd rákanalazzuk a tejszínt, és azzal még együtt főzzük pár percig.
3, A gombát a fokhagymával összeturmixoljuk, majd hozzákeverjük a megfőtt rizshez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
4. A megsült paprikát hagyjuk egy kicsit kihűlni, lehúzzuk a héját, kiszedjük a magját, kiterítjük, és egy picit megsózzuk.
5. Az avokádókat megpucoljuk, majd apróra szeleteljük. Így teszünk az őszibarackkal is. A szárzellert apró karikára, a lila hagymát finomra vágjuk.
6. Két kanálnyi olívaolajhoz folytonos keverés mellett citromlevet csöpögtetünk, majd egy kevés sót és borsot adunk hozzá, és az így elkészített öntetet óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük az avokádós, őszibarackos, zöldséges elegyhez.
Tálalás: a gombás rizst a sült paprikára halmozzuk, a salátát mellékanalazzuk.
Borsmenta-tipp: a fokhagymát piríthatjuk a gombával együtt, de aki jobban szereti a friss fokhagyma ízét, az tegye a turmixba, ahogyan a recept tanácsolja.
Fotó:
Fülöp Timi