2023.06.07. | Fülöp Timi
Hogy mi a Pavlova? Habcsókalapú krémes édesség, amit általában nem készítünk el otthon, mert attól tartunk, hogy nem fog sikerülni. Pedig! Fülöp Timi belevágott. Íme az eredmény...
Régóta vágytam már arra, hogy elkészítsem ezt a „sokáig tart – nagyon nehéz – könnyen elrontható“ desszertet. A végére persze kiderült, hogy ha komolyan vesszük az utasításokat, nem is olyan ördöngösség, és igaz, hogy tényleg sok időt kell rászánni, de biztosak lehettek abban, hogy nagyon-nagyon megéri!
Hozzávalók:
- A habcsókhoz:
- 4 (szobahőmérsékletű) tojásfehérje
- 200 gramm porcukor
- csipet só
- A krémhez:
- 250 ml habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 100 ml görög joghurt (minél sűrűbb, annál jobb)
- friss vagy fagyasztott piros gyümölcsök a díszítéshez
Elkészítés:
1. A tojásfehérjéket a csipet sóval elkezdjük habbá verni. Amikor már kezd összeállni, lassan hozzáadjuk a porcukrot, majd folytatjuk a munkát, míg kemény habot nem kapunk.
2. A sütőt előmelegítjük 120 fokra, a habot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetszés szerint formázzuk, és 80-90 perc alatt (a sütő erősségétől is függ) megsütjük.
3. Nagyon fontos, hogy ez után hagyjuk kihűlni a sütőben (kb. 45 perc).
4. Amíg a habcsók hűl, a tejszínt a porcukorral habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a görög joghurtot. Nagyon finom, frissítő krémet kapunk.
5. Amikor a habcsókalap kihűlt, ráadagoljuk a krémet, finoman elsimítjuk, és a tetejét friss vagy fagyasztott gyümölcsökkel díszítjük.
Krémes és ropogós, egyszerűen ellenállhatatlan, és még egyszer: komolyan mondom, hogy megéri a ráfordított időt!
Fotó:
Fülöp Timi