2023.09.27. | Szabó Edit
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
A fejtett bab az egyik legjobb nyár végi, kora őszi alapanyag. Könnyű kifejteni, még nem olyan kemény, hogy áztatni kelljen, anélkül is elég gyorsan megfő. Készülhet belőle főzelék, mondjuk a jól bevált sült oldalassal, de akár „mezítláb” is jó, és persze készülhet belőle leves is, zöldségesen, tejfölösen, ahogy szeretjük.
Én nagyon szeretem a bab ízét, és meggyőződésem, hogy nem kell hozzá semmi más, csak babérlevél és kapor. Tudom, hogy a magyar konyhában mindent pirospaprikával főzünk, de én azt sem használok hozzá. Ennek köszönhetően az én levesem friss, üde, és még akkor is benne van a nyári napfény, ha tél közepén készül, fagyasztott babból.
Hozzávalók:
- 1 kg fejteni való vagy 0,5 kg kifejtett bab
- 2 babérlevél
- 1 csokor kapor, finomra vágva
- 4 evőkanál tejföl
- 2 liter zöldségalaplé
- só, ízlés szerint
- 1-2 kávéskanál 10%-os ételecet
Elkészítése:
1. A babot lábosba tesszük, és felöntjük annyi alaplével, amennyi kétszer ellepi. Hozzátesszük a babérlevelet, félig lefedjük, és lassú tűzön addig főzzük, míg a bab meg nem puhul, majd lehúzzuk a tűzről.
2. A tejfölt fellazítjuk, belekeverjük a finomra vágott kaprot és az ecetet, és hőkiegyenlítéses módszerrel a leveshez adjuk – ez azt jelenti, hogy a forró levesből egy keveset a tejfölhöz adunk és elkeverjük benne, így a tejföl egy kicsit felmelegszik, és nem fog kicsapódni a forró levesben – hagyjuk, hogy még egyszer felforrjon, és készen is vagyunk.
Friss kaporral meghintve tálaljuk; aki szeretne, csipetkét is főzhet bele. Nyáron lehűtve is nagyon finom.
Megjegyzés: a zöldségalaplevet mi mindig a húslevesnek szánt zöldségek héjából készítjük.
Az alaposan megmosott zöldségeket megtisztítjuk, a java megy a húslevesbe, a héja pedig egy külön edénybe, amelyben sóval, mogyorónyi gyömbérrel és néhány szem fekete borssal lassú tűzön addig főzzük, míg illatos, koncentrált levet nem kapunk. Aztán leszűrjük, kihűtjük és tálkákba adagolva lefagyasztjuk.