2024.03.14. | Nagyillés János
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
A török konyha – mint több korábbi receptem is mutatja – nagyon kedveli a sárgarépát. Gyakran készítik mezeként, sós változatban – ilyen például a havuç tarator a Török örömök sorozat 10. részében –, de édeskés íze miatt desszertek is készülhetnek belőle. Nagy kedvenc nálunk a jól variálható sárgarépás pite, szinte minden héten megsütöm, mert elkészíteni is egyszerű, de most egy másik receptet hozok, a sárgarépagolyót, ami sárgaréparoládként is készíthető attól függően, hogy mennyi időnk van a formázásra.
A tálaláshoz használt képen látható csésze kedves barátom, Cengiz édesanyjának, Necla hanımnak az ajándéka. A csésze (fıncan) alja (fıncan tabağı) úgy van kialakítva, hogy a forró, habos török kávé mellé még néhány csemege is odaférjen, így kávézás közben nem kell külön kéz a csészének és a süteménynek.
Hozzávalók:
- 1 kg reszelt sárgarépa
- 1 evőkanál vaj
- 4 evőkanál cukor
- 15 dkg darált keksz (nagyobb áruházakban kapható)
- bő fél pohár dió késsel aprítva
- 1 teáskanál fahéj
- kókuszreszelék
Elkészítése:
1. Nagy lyukú reszelőn lereszelünk egy kiló sárgarépát. Elég nagy serpenyőbe vagy teflonbevonatú lábosba tesszük, és folyamatosan mozgatva közepesnél magasabb fokozaton melegíteni kezdjük.
2. Amikor levet ereszt, hozzáadjuk a vajat és a cukrot, majd továbbra is kevergetve összepároljuk a saját levében. Ez 10-15 percet vesz igénybe: nem kell szétfőzni, akkor jó, ha a répadarabkák közepe még kicsit roppan.
3. Amikor kész, hozzáadjuk a diót, a fahéjat és a darált kekszet. Az egészet összekeverjük és 1-2 percig együtt melegítjük, majd levesszük a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.
4. A langyos keverékből kicsit megnedvesített kézzel kisebb diónyi gombócokat formázunk, és egy kis tálban kókuszreszelékbe forgatjuk.
Borsmenta-tipp: ha nincs időnk a golyókészítéssel bajlódni, formázzunk a masszából vastagabb „hurkákat”. Egy nagyobb darab folpackra hintsünk kókuszreszeléket, csomagoljuk bele a megformázott masszát, majd tegyük hűtőbe.
Megdermesztve remekül szeletelhető.
Afiyet bal şeker olsun (ejtsd: áfijet bál seker olszun) – széles jó étvágyat hozzá!
Fotó:
Nagyillés János