Lokma

2024.11.14. | Nagyillés János
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44. részében…

 
A lokma az egyik legismertebb török édesség, maga a szó arab eredetű: falatot, falatnyi ételt jelent. Hogy az étel is arab eredetű-e, arról megoszlanak a vélemények: bizonyítottan a 13. században jelenik meg a leírása arab kontextusban, csakhogy a törökök azt is mondják, hogy amikor ez a történelmi lokma elkészült, a receptje már az oszmán udvarból került az arabokhoz.

Népszerűségét egyszerűsége mellett isteni ízének köszönheti; éppúgy, mint a lokmához sokban hasonló magyar fánknak, ennek ízét is az egyszerű alapanyagok összhangja adja. A fánkkészítéstől eltérően azonban a lokma előállításához nem szükséges egy középhaladó testépítő karizmaival rendelkeznünk.

A lokmát Törökországban – ahol régi nagy hagyománya van az olyasminek, amit ma street foodnak nevezünk – utcai árusoknál is megkapjuk, de magunk is könnyedén elkészíthetjük, akár nagy mennyiségben. Ez utóbbi az oka, hogy a törökök bizonyos területeken lokmát, másutt meg helvát kínálnak olyan családi összejöveteleken – esküvőkön, körülmetéléseken, temetéseken –, ahol a környékbeli érdeklődőket is szokás édességgel megvendégelni. (Ez a vidéki Magyarországon is így történik, nálunk a lakodalomba érkező hívatlan vendégeket kínálják szívesen a házigazdák.)

Két típusa van: a saray lokması (azaz udvari lokma) és az İzmir lokması (vagyis izmiri lokma). A saray lokması „szabványos” méretét a receptekben úgy határozzák meg, hogy legyen akkora, mint egy (értelemszerűen: török) teáspohár szája – vagyis legyen falatnyi méretű. Az izmiri lokma csurgatással készül, és kicsi karika vagy „fánkocska” alakú. Mi most a saray lokması receptjét adjuk közre: itt a cél az egy falásra fogyasztható kicsiny golyók készítése.

Receptünk egy 6-8 személyes verzió felezett változata, vagyis 3-4 főre elég.



Hozzávalók:


a tésztához
  • 1,5 vizespohár (összesen tehát 3 dl) liszt
  • 1 vizespohár (2 dl) langyos víz
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 csipet só
 
a şerbethez
  • szűk 1,5 vizespohár kristálycukor
  • 1 vizespohár (2 dl) víz
  • 6-8 csepp citromlé vagy egy negyed kezeletlen héjú citrom
 
a sütéshez
  • napraforgóolaj



Elkészítése:

1. Kezdjük a şerbettel: a cukrot a vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a citromot, majd félretesszük, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

2. A tésztához a lisztet, a cukrot, a vizet, a sót és a granulált élesztőt egy kemény szálú habverővel simára keverjük. Félig folyós marad, nem lesz kemény tészta állagú, de éppen ez a cél. Mindjárt meglátjuk, miért.

3. A tésztánkat lefedve vagy lefóliázva megkelesztjük – ha nincs már elég meleg hely a lakásban, akkor a sütő kelesztő fokozatát használva. Fontos, hogy jól megkeljen.



4. A megkelt tésztát egy evőkanál segítségével összeforgatjuk.

5. A sütést annyi napraforgóolajban végezzük, amiben a golyócskák majd el tudnak merülni.



6. Sütés előtt kis tálkában készítsünk oda egy kis olajat, amibe a lágy tészta szaggatáshoz használt evőkanalat két szaggatás között bele tudjuk mártani.



7. Egyik markunkba tésztát veszünk, és a lazán ökölbe szorított kezünk mutató- és hüvelykujja közötti résen a markunkat finoman összeszorítva nagyobb cseresznyeszemnyi mennyiségű tésztát préselünk ki, amit a megolajozott kanállal levágunk, majd a forró olajba tesszük.



8. Ezt a műveletet ismételgetve a lehető leggyorsabb egymásutánban az olajba szaggatunk 10-15 lokmát. Ezeket időről-időre meg-megforgatva pirosra sütjük, kiemeljük az olajból, és azon forrón a şerbetbe tesszük. Beleforgatjuk, 1-2 percre benne hagyjuk, majd a végleges tálalásra szolgáló tálba tesszük át. (Amíg nem vagyunk gyakorlott lokmakészítők, az olajat húzzuk félre a tűzről, míg a lokmákat a sziruppal kezeljük.) Ezzel a módszerrel az egész tésztánkat kisütjük.



A lokma melegen, frissen a legjobb. A külsejének roppanósnak, a belsejének puha sülttészta-állagúnak kell lennie – ezért ne áztassuk sokáig a şerbetben.
 
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Szalagos farsangi fánk

2019.03.04. | Klich Zsuzsa
Van, aki soha nem áll neki, pedig a farsangi fánk elkészítése nem ördöngösség, ha ügyelünk néhány fontos szabályra…  
Főzünk

Sárgarépagolyó – havuç topları

2024.03.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 16. rész
Lehet a sárgarépából édességet készíteni? Miért ne! Ez a kókuszos sárgarépagolyó sokak kedvence. Íme Nagyillés János megbízható receptje…
Főzünk

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

2024.10.17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár t…
Főzünk

Gözleme

2024.10.24. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 41. rész
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban a…
Főzünk

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı

2024.10.31. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 42. rész
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat…
Főzünk

Savanyított vörös káposzta – mor lahana turşusu

2024.11.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 43. rész
Ahogyan a törökök, mi is imádjuk a savanyúságokat, a vörös káposztának pedig még a színe is elbűvölő. A télire eltehető savanyított vörös káposzta receptjét mutatja meg Nagyillés János…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)