2024.10.31. | Nagyillés János
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat 42. része szerint!
A tök évszázadok óta népszerű a török konyhában. A sütőtök az Újvilágból (Észak-Amerikában és Mexikóban őshonos) érkezett Európába, és azzal a lendülettel tovább is jutott az Oszmán Birodalomba, ahol az udvari leltárok szerint 1573-74-ben már 1098 darab sütőtököt vásároltak. A török konyha a magyarnál sokoldalúbban használja – ezúttal csak az édességként elkészített változattal foglalkozunk. Magát az édes húsú tököt a törökök balkabağınak, vagyis méztöknek hívják, a régi török neve találóan kukoricatök volt (kabak-ı mısır).Az itt ismertetett verziót fedős lábosban és sütőben is készíthetjük, de jó, ha tudjuk, hogy sütőben a víztartalom egyszerűbben redukálható, ami tetszetősebb állagot eredményez.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 1 vizespohár cukor – ízlés szerint több vagy valamivel kevesebb is lehet
- a tálaláshoz: dió, mandula, pisztácia, tahini
Elkészítése:
1. A tököt megpucoljuk, kimagozzuk, és nagyobb, átlagos süteményszelet méretű darabokra vágjuk.
2. A darabokat elhelyezzük egy tepsiben vagy jénaiban, és megcukrozzuk. Az sem baj, ha csak két rétegben férnek el a szeletek, de akkor az első réteget külön is cukrozzuk meg – ahogyan nálam is látszik a képen.
3. Lefedjük – akár fóliával –, és 2-3 órára szobahőmérsékleten állni hagyjuk. Ha reggel akarjuk sütni, egész éjszakára a hűtőben maradhat. Állás közben a tök elegendő levet fog ereszteni ahhoz, hogy a saját levében készre pároljuk.
4. Fedővel vagy alufóliával lefedve, 200 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megpároljuk – ezalatt a lé is sűrűsödik. További 10 percig fedő nélkül süt(het)jük, hogy a leve vastagabb legyen.
5. Ha kész, kihűtjük, és saját levével meglocsolva, dióval, pisztáciával, mandulával megszórva kínáljuk, de akár vaníliafagyit is ajánlhatunk mellé.
Ha van otthon tahini, érdemes kipróbálni a tökdesszertet ezzel is – a két íz remekül kiemeli egymást.
Török örömök 41. rész: Gözleme
Fotó:
Nagyillés János