2024.09.23. | Fülöp Timi
Azért néha érdemes szörfözgetni a világhálón! Fülöp Timi ott találta meg ezt a remek sütőtöksaláta-receptet, amit egy kicsit persze a saját képére formált. Íme…
Igaz, hogy még csak szeptember eleje van, de már itt a tökszezon. A minap erre a kincsre bukkantam az interneten, azonnal kipróbáltam, és mivel tökéletes lett az eredmény, arra gondoltam, hogy meg kell osztanom veletek. Ez a sütőtöksaláta tökéletesen illik az őszi szezonhoz, és köretként vagy akár önálló ételként is fogyasztható.
Ráadásul kell hozzá gránátalma, ami szerintem az egyik legszebb gyümölcs a világon. Itt olvashattok róla részletesebben: A gránátalma
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 1/2 teáskanál bors
- 100 g rukkola + ízlés szerint bébispenót
- 50 g feta sajt
- 1 marék dió (pirítva)
- 1 evőkanál méz
- 1/2 gránátalma
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítése:
1. Először a sütőtököt készítjük elő az alábbiak szerint:
- a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra;
- a tököt meghámozzuk, a magokat eltávolítjuk, majd a húsát kockára vágjuk;
- a sütőtökkockákat tepsibe tesszük, meglocsoljuk 1 evőkanál olívaolajjal, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, majd kézzel jól összekeverjük és elegyengetjük a tepsiben;
- betoljuk az előmelegített sütőbe, és addig sütjük, amíg megpuhul és enyhén karamellizálódik – ez 20-25 percet vesz igénybe;
- hagyjuk kihűlni.
3. Végül összeállítjuk a salátát: egy nagy tálban összekeverjük a rukkolát, a sült sütőtök-kockákat, rámorzsoljuk a fetát, majd rádobjuk a pirított diót és a gránátalma-magokat.
Közvetlenül tálalás előtt csorgassuk rá a salátaöntetet, majd óvatosan forgassuk össze, hogy minden alapanyag átvegye az ízeket.
Fotó:
Fülöp Timi