Iszunk

25 éves az Etyeki Kúria

25 éves az Etyeki Kúria című cikk borítóképe
2021. 09. 12. | Szabó Edit
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…

Igaz, hogy a kezdeteknél még nem voltunk jelen, de azért mi is elég sok mindenre emlékszünk már az Etyeki Kúria eltelt huszonöt évéből. A régi présházat és a hozzá tartozó területet 1996-ban vásárolta meg az Ottrubay házaspár attól a Báthori Tibortól, akit 1992-ben „Az év bortermelője” címmel is kitüntettek, és aki oly sokat tett az etyeki bor jó hírnevének öregbítéséért. Akkoriban jószerével még csak fehérborok készültek a hegyen, az első pinot noir tőkéket az Etyeki Kúria telepítette, és hamar kiderült, hogy igen jó érzékkel választottak. A szőlőfajta beváltotta a hozzá fűzött reményeket, és nem csupán a pincészet, de az egész borvidék emblematikus fajtájává vált.

Ott voltunk, amikor 2010-ben letették az új borászati üzem alapkövét, próbáltuk kisilabizálni a terveket, aztán az avatási ünnepségen csodálattal néztük, milyen korszerű, igényes, letisztult borászat épült a régi présházzal éppen szemközt. De a régi is megmaradt, sárga falával, kicsiny ablakaival úgy állt a rózsabokrok között, mintha tudná, hogy belőle indult itt minden.

És ott voltunk akkor is, amikor 12 évvel ezelőtt Mérész Sándor főborászként csatlakozott a csapathoz. A „Kapitány”, aki nem ismer tréfát, ha borról van szó, akinek szakmai tudása megkérdőjelezhetetlen, kíváncsisága kimeríthetetlen, és a jelek szerint lehet, hogy éppen ez a szerencsés kombó a siker záloga.

A pincészethez ma közel ötvenhektárnyi szőlőterület tartozik, ebből 27 az Etyek–Budai, 22 pedig a Soproni borvidéken található. Az öt etyeki dűlőben összesen hat fajta (pinot noir, sauvignon blanc, pinot blanc, chardonnay, szürkebarát, királyleányka) a soproni területeken viszont kékfrankos és merlot terem. Minden termést Etyeken dolgoznak fel, és ma már közel 300.000 palackot töltenek meg borral évente.

Mérész Sándor úgy véli, a pincészet legfontosabb feladata ma az, hogy fel tudjon készülni a jövőre, mert a klímaváltozás új kihívások elé állítja az ágazatot. A borászat igyekszik a lehető legkisebb környezeti terheléssel dolgozni, a közel 200 ezer szőlőtőkét innovatív megoldásokkal művelik.

A színvonalas csendes borok mellett a pincészet egy ideje a buborékokkal is kacérkodik. Pláne nevű gyöngyözőboruk jött, látott és győzött, most kerül a fogyasztók elé az új tankpezsgő, ám úgy illett, hogy a negyedszázados jubileumra valami igazán izgalmas újdonság kerüljön a poharakba. Felerészben chardonnay, felerészben pedig pinot noir szőlőből készítették el a pincészet első tradicionális pezsgőjét, amely 25 hónapos érlelés után, limitált mennyiségben kerül piacra. Mindössze 2500 palacknyit töltöttek belőle, igyekezzen, aki meg szeretné kóstolni!

A borkészítés mellett az Etyeki Kúria a vendéglátás felé is nyitott a közelmúltban. A pincészet épületében található borbár a maga hangulatos teraszával már eddig is népszerű volt a látogatók körében, de mostantól a pincészet boraihoz illő ételsorokkal is várják a vendégeket. A fogásokhoz elsősorban helyi és környékbeli termelők alapanyagait használják fel, és október közepétől borvacsorákat is szerveznek majd, és a limitált férőhelyes rendezvényeken a pincészet különleges tételei is a poharakba kerülnek.

Izgatottan várjuk, mit hoz a következő negyedszázad, de mi a magunk részéről már az első huszonöttel is meglehetősen elégedettek vagyunk. Az Etyeki Kúria borait bármilyen alkalomra szívesen ajánljuk, és most már a szilveszteri pezsgőzéshez is meglesz a megfelelő palack.
Boldog szülinapot, Etyeki Kúria! Süssön rátok a nap még vagy ezer évig!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Tesztelünk
Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017 című cikk borítóképe

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019. 09. 22. |
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekünk…
Beszélgetünk
Nem szeretem a titulusokat című cikk borítóképe

Nem szeretem a titulusokat

2019. 07. 06. |
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral beszélgettünk…
Tesztelünk
Etyeki Kúria: Pinot Noir Válogatás 2015 című cikk borítóképe

Etyeki Kúria: Pinot Noir Válogatás 2015

2019. 03. 23. |
Ez a bor a pincészet remeke, a legszebb 2015-ös pinot noir borok válogatása. Mindössze 1500 palack készült belőle, boldog, aki kóstolhatja…
Tesztelünk
Etyeki Kúria: Pláne Frizzante Rosé című cikk borítóképe

Etyeki Kúria: Pláne Frizzante Rosé

2018. 10. 14. |
Számunkra az év meglepetése, harmonikus habzó rozé, üdítő és lendületes. Nyugodtan vigyük vendégségbe virág helyett, a háziasszony örülni fog…
Tesztelünk
Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White című cikk borítóképe

Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White

2018. 07. 16. |
Hűtsd le, töltsd pohárba, kóstolgasd, de gondosan ügyelj rá, hogy álljon készenlétben a következő palack. Ez a fehér frizzante egyenesen ellenállhatatlan. Ünnepre, hétköznapra, langyos nyári estékre, vízpartra, vagy csak úgy, hogy jobb legyen a kedved…
Iszunk
Húszéves az Etyeki Kúria című cikk borítóképe

Húszéves az Etyeki Kúria

2016. 09. 20. |
Már akkor is szeretném őket, ha nem lenne jó a boruk. Hát még így! Isten éltessen benneteket!