2024.07.28. | Vargha Márk
Gálné Dignisz Éva, a 2013-as Év Bortermelője nem lehetne ennyire sikeres borász, ha nincs mögötte szőlészként a férje, Csaba. Szőlőbirtokukat 30, pincészetüket 20 éve alapították, és a kerek évfordulókat borpiknikkel ünnepelték a birtokon…

 
Szigetcsép, Szigetszentmárton és Szigetújfalu – falvak a Kis-Duna mentén. A legtöbb borrajongó nem tudja, hogy ezek a Kunsági borvidék részei, a Gál Szőlőbirtok és Pincészetnek viszont a világot jelentik, ugyanis e községek dűlőiben találhatók legfontosabb területeik, közel 80 hektáron. A borházat 2004-ben építették, 2011-ben pedig jött a nagy bővülés: a Balaton-felvidéki területek, Lesencefalu közelében.



Gál Csaba szőlész és felesége, Gálné Dignisz Éva borász az egyetem utolsó évének utolsó hónapjában találtak egymásra. Egy ideig párhuzamosan haladó karrierjük 1998-ban kapcsolódott össze véglegesen, amikor a Kertészeti Egyetem szigetcsépi tangazdaságának ültetvényei „eladósorba” kerültek. A házaspár úgy döntött, hogy belevág a nagy kalandba. 1999 és 2004 között 60 hektár szőlőt telepítettek, és erre alapozva létrehozták a pincészetet, amelynek vitrinjei ma már roskadoznak a legkülönbözőbb díjaktól.



Gyermekeiket, Zsuzsát és Csabit nem terelgették tudatosan a szőlőművélés és a borkészítés irányába, szabadon választhatták meg útjukat, végül mégis mindketten „otthon” kötöttek ki. Zsuzsának francia szakos nyelvészi és tanári kitérő után vezetett az útja „haza”, a borászatba, és ma már ő végzi a termelésen kívüli feladatok tekintélyes részét: szervezés, kóstoltatás, internetes megjelenések, értékesítés, marketing, adminisztráció – ez mind az ő asztala. Csabi tudatosan választotta megának a szőlész-növényorvosi pályát, és a gazdaságban a szőlészet, a növényvédelem és a borászat területén hasznosítja tudását. A családon belül tehát mindenkinek megvan a saját „játszótere”, amelyikért felelős, de a nagy döntéseket továbbra is közösen hozzák.



Nem meglepő tehát, hogy idén június 8-án a szigetcsépi birtokközpont árnyas kertjében is együtt fogadták a hagyományosnak szánt Szőlővirágzás Ünnepe Borpiknik vendégeit. Hideg étellel teli piknikkosarakról persze szó sem lehetett: Gálék ugyanis állattartással is foglalkoznak, így szinte evidens volt, hogy a közönség birka-, illetve marhagulyásból választhat, amit a zöldbe kihelyezett asztaloknál fogyaszthatott el. Az viszont meglehetősen ritka, hogy maga a borász és családja készíti elő és főzi meg az ételt az ismert és ismeretlen vendégeknek. Márpedig ez olyan baráti gesztus, ami nemhogy a hazai borvilágban, de tágabb értelemben a vendéglátásban is rendkívül ritka.

 

„A barátság a legjobb reklám” – jelentette ki az idősebbik Gál Csaba, amint három családtagja mellett állva köszöntötte a vendégeket. A vállalkozás 30 éves múltja részletes történeti visszatekintést is elbírt volna, ám a köszönetnyilvánítások és a technikai információk után a pincészet első pezsgőjével való koccintásé, az ebédé és (ismét) az informális beszélgetésé lett a terep. Mindehhez pedig folyamatosan töltötték újra a poharakat a jobbnál jobb borokkal: a Jóbarát fehér gyöngyözővel, az Irsai Olivérrel, a cserszegi fűszeressel, az olaszrizlinggel, az Anna Róza rozé gyöngyözővel, a rozéval és a nektár–cserszegi fűszeres házasítással. Nehéz egyetlenegyet kiemelni közülük, ám ha mégis muszáj, akkor ez utóbbit érdemes: a cserszegi fűszeres szülei az Irsai Olivér és a tramini, a nektáré pedig a cserszegi fűszeres és a Judit (ez utóbbi szintén hibrid, a csabagyöngye és a Kocsis Irma „szerelméből”). Az eredmény: finom édesség, (általam) nagyon ritkán tapasztalhatóan virágos illat és íz. A titok talán a termőhelyben rejlik, amelynek kötött, vályogos, meszes talaján az egyszerre könnyed és tartalmas fehérborokhoz való szőlők kifejezetten jól érzik magukat.



Bár sokáig maradhattunk volna még – a lángossütő asszonyok fáradhatatlanul készítették a gulyások utáni második fogást, sőt a vendéglátóink sramlizenekart is fogadtak a vendégek szórakoztatására –, feladataink Budapestre szólítottak minket, így el kellett búcsúznunk a Gál családtól és az árnyas kerttől.



Azoknak, akik jövőre nyári, de nem kánikulai boros programot keresnek, szívből ajánljuk Gálék borpiknikjét. Egyrészt azért, mert a minden évben megbízhatóan jó boraikkal megmutatják, hogy nemcsak a „menő” borvidékeken, hanem a Kunságban is lehet külföldön és itthon egyaránt versenyképes borokat készíteni, másrészt pedig azért, mert a piknik mindenféle erőlködés nélkül olyan, mintha egy nagy, szeretet- és örömteli családi születésnap lenne – ilyen rendezvényt pedig egyre inkább nagyítóval kell keresni Magyarországon.



 
Fotó:
Szabó Edit -
Vargha Márk

Utazunk

Élet a Kiskunságban

2020.05.15. | Szabó Edit
Lehet, hogy mégis igaza van Petőfinek. Bár most nem kolompol száz kövér gulya a délibábos ég alatt, mégis megindító, hogy ennek a lapos, homokos, szélfútta világnak minden szegletében o…
Iszunk

Szerelem gyümölcse a Csepel-szigeten

2020.09.16. | Németh Ágnes
Horgásztó, állatfarm, mintaültetvény, borászat – minden itt van egy helyen. Gál Csaba és felesége, Dignisz Éva az egyetem óta egy pár. Szigetcsépi birtokuknak és boraiknak ma már minden…
Tesztelünk

Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Jóbarát Gyöngyözőbor 2020

2021.07.14. | Szabó Edit
Játékos, könnyed, kellemes, kedves gyöngyözőbor a szigetcsépi Gál Pincészettől. Minden, ami nyár, minden, ami vidámság itt van, ebben a palackban…  
Tesztelünk

Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Anna Rosa Gyöngyözőbor 2020

2021.09.24. | Szabó Edit
A Gál Szőlőbirtok 2020-as Anna Rosája lett a gyöngyözőbor kategória champion-díjasa az idei VinAgora Nemzetközi Borversenyen. Nem véletlenül! Ez a bor tudja, mit szeretünk…  
Tesztelünk

Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Késői szüretelésű Rajnai rizling 2017

2023.05.24. | Szabó Edit
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet késői szüretelésű rajnai rizlingje selymes, gazdag édes bor, ananászos, sárgabarackos gyümölcsösséggel. Fejlődni már nem fog, de szépségét még sokáig megő…
Tesztelünk

Gál Szőlőbirtok és Pincészet: Balaton-melléki Chardonnay 2023

2024.05.27. | Szabó Edit
A Gál Szőlőbirtok és Pincészet chardonnay bora kedves és gyümölcsös, vízparti nyárestékre való. Jól behűtve kiváló vendégváró ital, de saláták mellé is kínálhatjuk…  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)