2018.10.16. | Szabó Edit
Az Eleven három éve tartja izgalomban Pécs borértő közönségét. Hétről hétre változó borkínálatával, gondosan összeállított szortimentjével, tematikus kóstolóival és ínycsiklandó falatkáival a város egyik legnépszerűbb helye…
Eleven. Vagyis élő, élénk, lendületes, vidám, könnyen felidézhető, figyelemfelkeltő, a részleteket világosan megmutató, közvetlenül érzékelhető, energiával teli. Eleven, vagyis tizenegy. Az Eleven Bor & Tapas mindez együtt, és még ennél is több…
Bő három éve történt, hogy megnyílt Pécs első bor- és tapasbárja a Jókai tér 11-ben. Akkor még sokan nem hittek abban, hogy egy csak minőségi borokat és gourmet falatokat kínáló hely életképes lesz a mediterrán városban, mert hiába az érdeklődés, azt állandóan szinten tartani, és egy helyet fizető vendégekkel megtölteni manapság nem könnyű feladat.
Tudta ezt jól a hely tulajdonosa, S. Pápa Petra is, akit korábban a népszerű közösségi receptoldal, a NoSalty alapítójaként ismert meg az ország. Petra a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett diplomát, így a biztos pénzügyi tudással felvértezve sokkal könnyebben boldogult a későbbiekben. Nem szokványos karrier az övé. Igaz, az egyetem elvégzése után a pénzügyi világban kezdett dolgozni, de gyorsan kiderült, hogy valójában a gasztronómia érdekli. Receptoldalakat, blogokat böngészett, élvezettel vetette rá magát az új alapanyagokat, modern konyhatechnikai eljárásokat bemutató cikkekre, egészen elvarázsolta az ételek birodalma, és hamarosan azon kapta magát, hogy a főzésről szól minden napja.
Így jött létre a NoSalty, amely az első évek nehézségei után szárnyalni kezdett, és meghódította az országot. A vállalkozás egyre nagyobbra nőtt, egyre több embert követelt, és célszerű volt, hogy Budapesten alakuljon ki a központ. Petra viszont ragaszkodott Pécshez, és amikor már úgy érezte, hogy mindent megtett a portál sikeréért, úgy döntött, hogy elengedi, hadd járja a maga útját. Ő pedig, készen állva egy újabb kihívásra, valóra váltotta régi álmát, és megnyitotta Pécs első bor- és tapasbárját, ahol ő maga készíti az ételeket.
Az Eleven három éve tartja izgalomban a baranyai megyeszékhely borértő közönségét. Hétről hétre változó borkínálatával, gondosan összeállított szortimentjével, tematikus kóstolóival és ínycsiklandó ételeivel gyorsan belopta magát a szívekbe, és egyre többen válnak törzsvendéggé a Jókai téri bárban.
Szerethető hely ez, és elsősorban azért, mert minden emberi léptékű benne. Ahogyan Petra mondja, a belső térben minden kőnek, minden széknek külön története van, az egyszerű, praktikus, letisztult berendezés összeállításában, a belsőépítészeti munkákban a férje is nagyon sokat segített. Az Eleven attól igazán jó, hogy minden a helyén van benne. A visszafogott színek engedik érvényesülni a főszereplőket: a kampókra akasztott, érlelt sonkák kopott vörösét, a kóstolásra előkészített olívaolajok smaragd vagy borostyán színét, az olajbogyók harsány vagy fáradt zöldjét, a kóstolt borok citrom, bíbor vagy rubin árnyalatait. Fölösleges, zavaró hatások nincsenek, itt az ember arra figyel, amiért jött: a borra, az ételre és a társára.
Petra úgy véli, egy ilyen helyet csak akkor lehet éveken keresztül, fásultság nélkül, igazán lelkesen, folyton megújulva vinni, ha elegendő idő jut mellette a családra, a magánéletre, a pihenésre is. Ezért az Eleven csak szerdától szombatig tart nyitva. Akkor viszont beleadnak apait-anyait, és a kis teremben szinte soha nincsenek üres asztalok. Nyáron a bár előtti teraszon is sokan üldögélnek, ősztől tavaszig azonban csak a belső térben fogadják a vendégeket. Ha valaki borozni szeretne, tanácsos időben asztalt foglalnia.
A bárban a borok a főszereplők, de a melléjük kínált csipegetnivalók is nagyon fontosak. Két-háromféle meleg ételt tálalnak, az ajánlat hetente változik: töltött padlizsán, fetával sült paradicsom, francia, spanyol, portugál ínyencségek, a mediterrán, sőt a magyar konyha remekei is megtalálhatók időnként a kínálatban. Petra azt mondja, a gambas al ajillo a legnagyobb favorit, de a házi csirkemájkrém, a sült oldalas és a Kaba farmról érkező friss kecskesajt is nagy kedvenc. Sonka, sajt és olajbogyó állandóan kérhető, mindegyik minőségi áru, de ha valaki igényli, nemcsak borokat, hanem olívaolajokat is kóstolhat az Elevenben. A választékot gondosan feltüntették az étlapon, és a merlot-színű sonkaszeletelő mellett bárki megtekintheti a készletet. Érdekes világ az is, jó időnként egy kicsit elmerülni benne.
A borokért nyitás óta Labancz Richárd felel, ő az egyetlen állandó alkalmazott a bárban. Petra kiváló szakembernek tartja, és úgy tapasztaltuk, mindenki osztja a véleményét. Ricsi él-hal a borokért, és nagyon jó ízléssel válogat. Az Eleven 20-22-féle bort kínál poharazva, a sor 2-3 hetente cserélődik, de a palackos lista is folyamatosan változik. Vannak hetente visszatérő vendégek, fontos, hogy mindig tudjanak számukra újat mondani. A nyitás óta ötszáznál is több pincészet legalább ezerféle borát mutatták be a pécsi közönségnek a havi 16 napos nyitvatartási idő alatt.
„A mi borkultúránk sajnos még nem tart ott, mint a külföldieké” – mondja Petra, de rögtön hozzáteszi, hogy egyre jobb a helyzet, és érezhető, hogy ehhez az Eleven működése is hozzájárul. Megfigyelhető, hogy a külföldről érkező egyetemisták már 20-22 évesen sokkal igényesebbek, mint honi kortársaik, és nemcsak szívesen kóstolnak jó borokat, de meg is tudják fizetni a minőséget. A magyar fiatalok néhány évvel később érnek el erre a szintre, de szerencsére a kíváncsiság már megvan bennük, és ez ígéretes kezdet.
Az Eleven 2016 óta havonta két tematikus borkóstolót tart, és a 30 fős program mindig hónapokkal korábban megtelik, sőt időnként extra időpontokat is ki kell tűzniük, hogy minden érdeklődő részese lehessen az élménynek. Ricsi ilyenkor igazán elemében érzi magát, általában 6-7 bort mutat a vendégeknek a világ minden részéről. Immár hagyomány, hogy karácsonykor bor-tapas vacsorát rendeznek, amire szintén jó előre el szokott fogyni az összes hely. A vendégkör vegyes, fiatalok és idősebbek egyaránt jönnek. Ez itt a kulturált borfogyasztás terepe, nem nagyivóknak, inkább ínyenceknek való, ezért nem ritka, hogy családok ülik körbe az asztalokat. Ottjártunkkor két baráti család vendégeskedett az étterem egyik végében, és a gyerekek harsányan követelték maguknak a következő adag garnélát.
Bővülni, második helyet nyitni nem akarnak, Petra szerint a személyesség mindennél fontosabb, és azt csak ekkora méretben tudják megőrizni. Az viszont biztos, hogy ehhez a kis helyhez már elég nagy Pécs, a látogatottabb időszakokban egy tűt sem lehet leejteni a borozóban.
És hogy mi a jövő útja? Csinálják, amíg tart a lendület, amíg repíti őket a hit és a szenvedély. És mivel hitet és erőt csak belőlünk, vendégekből tudnak meríteni, arra biztatunk minden pécsi és Pécsett járó borszerető embert, ejtse útba az Elevent minél többször, hogy a minőségi vendéglátásnak, a jó boroknak és a jó ízléssel elkészített falatoknak ez a pici szigete minél tovább megmaradhasson nekünk.
Még több Pécs:
A Reggeli lelassít
Itt egyél, ha Pécsre mész!
Pécs fényt kapott
Fotó:
Upor László
Kalmár Lajos
S. Pápa Petra