ChardonnÉJ Etyeken – ott a helyünk!

2023.06.21. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Az Etyeki Kúria ChardonnÉJ rendezvénye évek óta a legjobb nyárindító program. Van 5 jó okunk, hogy miért ne hagyd ki…

 

Hogy mi a ChardonnÉJ? Egy szuper Szent Iván-éji program, amelynek során a chardonnay szőlőfajta, valamint az abból készült borok és pezsgők kerülnek reflektorfénybe. A szabadtéri zenés fesztivált az etyeki Öreghegyen rendezik, az Etyeki Kúria csodás hangulatú kertjében. Íme 5 jó ok, amiért feltétlenül ott kell lennünk:

 
  1. Mert a chardonnay világfajta
A chardonnay az egész világon közkedvelt szőlő- és borfajta. Burgundiából származik, de ma már szinte mindenhol megtalálható. Hazánkban a nyolcvanas évek óta termesztik, a jelenlegi termőterülete meghaladja a 2000 hektár. Nevét valószínűleg az azonos elnevezésű Chardonnay faluról kapta, elterjedését elsősorban a szerzetes kolostoroknak köszönheti.
Volt idő, amikor kezdtek belőle „kiszeretni” az emberek, de szerencsére mára visszanyerte régi fényét. Nem csoda. A chardonnay-nak ezer arca van, minden termőterületen más módon jelenik meg, és szépen visszaadja a terroir jellegzetességeit. Ezért is gondolta úgy az Etyeki Kúria egy évtizeddel ezelőtt, hogy ünnepet rendez a szőlőfajtának, és vendég borászatok bevonásával életre hívta a ChardonnÉJ-t, ami nélkül már elképzelhetetlen a június.


  1. Mert Etyek Budapest szőlőskertje
Etyek egy kis ékszerdoboz. Bár évről évre egyre többen fedezik fel maguknak a dimbes-dombos falu nyújtotta gasztronómiai és kulturális programokat, szerencsére megmaradt a romantikus bája. A levegő friss, mindig fúj egy kis szellő, és bármerre nézünk, szőlőültetvények vesznek körül minket. Nem csoda hát, hogy a ChardonnÉJ-t is úgy álmodták meg a szervezők, hogy a borkedvelő közönség a szőlősorok között kényelmesen sétálgatva kóstolhassa végig a kínálatot. Ráadásul a település alig félórányira van Budapesttől, és könnyen megközelíthető. De mivel az ember boros programra nem szívesen érkezik autóval, a szervezők járműről is gondoskodtak. A belépő ára tartalmazza a Budapest–Etyeki Kúria transzfer költségeit, így bárki kedve szerint élvezheti a borokat, nem kell volán mögé ülnie, mert a rendezvény után biztosított a hazaút a fővárosba.


 
  1. Mert nemcsak borozhatunk, hanem pezsgőzhetünk is
A chardonnay kiválóan alkalmas csendes vagy habzóbor és természetesen pezsgő készítésére is. A fajtából születő csendes borokat különböző módon lehet iskolázni, hiszen mind a korábbi szüret és a reduktív eljárás, mind pedig az érettebb, későbbi szüret és a fahordós érlelés is jól áll neki, de találunk számos példát ezek ötvözetére is. Aki ellátogat a ChardonnÉJ-re, biztosan minden kategóriában megtalálja a kedvére valót.



 
  1. Mert a számos hazai borászat mellett Ausztria és Szlovákia is megmutatja, mit tud ez a világfajta náluk
A ChardonnÉJ-en közel 20 borászat és pezsgőpince kínálja majd kiválóságait. A helyi, etyeki borászatok mellett képviselteti magát a Balatonboglári, a Balatonfüred–Csopaki, az Egri, a Mátrai, a Móri, a Pannonhalmi, a Szekszárdi és a Tokaji borvidék, valamint megkóstolhatjuk a burgenlandi Esterházy Borászat és a szlovákiai Világi Borászat tételeit is.


 
  1. Mert a bor mellé jó étel és kellemes zene is jár
A délutáni sétálókóstolót követően a házigazda borászat a teraszára invitál bennünket, ahol helyi borokkal koccinthatunk, miközben Garami Gábor és csapata (Garami Funky Staff) gondoskodik a partihangulatról.
A lélek mellett a test táplálásáról sem feledkeznek meg a szervezők: a finomabbnál finomabb falatokat a Babka Deli biztosítja, a frissítésért pedig az Etyeki Kávé, illetve a Grohe ivóvíz felel.
 
 

 
A férőhelyek száma limitált, ezért érdemes időben online jegyet váltani az eseményre. Mi ott leszünk. Találkozunk?




 
Fotó:
Etyeki Kúria

Beszélgetünk

Nem szeretem a titulusokat

2019.07.06. | Pesti Eszter-Szabó Edit
Beszélgetés Mérész Sándorral
Rutinos, okos vezető, és bár szorosan tartja a gyeplőt, a munkatársai rajonganak érte. Az Etyeki Kúria Borgazdaságnál mindenki egyszerűen csak így hívja: Kapitány. Mérész Sándorral besz…
Tesztelünk

Mérész Sándor Projekt – Etyeki Kúria: Zenit 2017

2019.09.22. | Szabó Edit
Íme itt a Mérész Sándor Projekt (MSP) egyik izgalmas, kísérleti tétele. Az Etyeki Kúria főborásza a zöld veltelini és a vadélesztős sauvignon blanc után most ezt a zenitet alkotta nekün…
Iszunk

25 éves az Etyeki Kúria

2021.09.12. | Szabó Edit
Az alig néhány hektáros kisbirtokból az ország vezető pincészetei közé küzdötte fel magát az Etyeki Kúria az eltelt negyedszázad alatt. A jubileumot saját pezsgővel ünnepelték…  
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Méthode Traditionnelle Brut

2022.02.07. | Szabó Edit
Az Etyeki Kúria ezzel a csodaszép pezsgővel lepte meg a fogyasztókat a pincészet 25. születésnapja alkalmából. Nemes ital, ott a helye az ünnepi asztalon!  
Tesztelünk

Etyeki Kúria: Sparkling Sauvignon Blanc

2022.09.30. | Szabó Edit
Az Etyeki Kúria Sparkling Sauvignon Blanc-ja nyáridéző, kedves pezsgő. Jól behűtve tökéletes vendégváró ital, de a délutáni citromtorta mellé is ajánljuk…  
Iszunk

Etyeki Kúria Pinot Noir Vertikális 2023

2023.04.02. | Vargha Márk
Az Etyeki Kúria 2010 óta minden évben vertikális pinot noir-kóstolóra hívja a fajta rajongóit. Az idei találkozón 19 évjárat borai kerültek pohárba. A rendezvényen Vargha Márk járt…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)