Vissza
Figula Mihályt ünnepli a borszakma
2023.04.13. | Szabó Edit
2022-ben Figula Mihály lett az Év Bortermelője Magyarországon. A címmel járó oklevelet nagyszabású gálaebéden adták át az ünnepeltnek a Magyar Bor Akadémia elnökségi tagjai…
A Magyar Bor Akadémia már több mint három évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének, és egyik kiemelt feladatának tekinti minden évben, hogy megszervezze és lebonyolítsa az „Év Bortermelője Magyarországon” választást.
A díjról
Figula Mihály (Balatonfüred–Csopaki borvidék)
Günzer Tamás (Villányi borvidék)
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

Közülük választották ki titkos szavazással a Magyar Bor Akadémia tagjai a nyertest. A legtöbb szavazatot 2022-ben Figula Mihály balatonfüredi borászra adták le, aki így ezzel (is) édesapja nyomdokaiba lépett. Az Év Bortermelője díj történetében most fordult elő először, hogy egy borászdinasztia két tagja is megkapta a díjat. Idősebb Figula Mihályt 2000-ben, fiát 2022-ben választották az Év Bortermelőjévé Magyarországon.
A Figula Pincészetről

A ma 30 hektáros szőlőterülettel rendelkező balatonfüredi Figula Pincészetet az idősebbik Figula Mihály alapította 1993-ban, és a munkában a kezdetektől az egész család részt vett. Ha a tehetség szorgalommal, kitartással és nagyon kemény munkával párosul, az előbb-utóbb szép gyümölcsöt érlel. Így történt ez Figuláéknál is: a kis birtok évről évre komolyabb lett, a borok pedig egyre szebbek. Az ifjabbik Figula Mihály abban az évben kapott diplomát a Kertészeti Egyetem szőlész-borász szakán, amikor édesapja átvehette az Év Bortermelője címet. Sajnos az ígéretesnek indult közös munka még egy évtizedig sem tartott, az idősebbik Figula Mihály váratlanul megbetegedett, és 2008-ban, 56 éves korában elhunyt. A birtok gondja a családra szállt, és egy percig sem gondolkodtak rajta, hogy folytassák-e, amit 1993-ban együtt kezdtek el.

Az azóta eltelt közel másfél évtized alatt az ifjabbik Figula Mihály komoly borásszá érett, borai szép eredményeket érnek el a hazai és a nemzetközi versenyeken, ő maga pedig a borásztársadalom megbecsült tagja lett. 2019-ben a Borászok Borászává választották, 2022-ben pedig ő lett az Év Bortermelője Magyarországon.

A díjat nagyszabású gálaebéden adták át, a rendezvénynek a Marriott Hotel bálterme adott otthont. A díjazott pályáját többen is méltatták, meleg szavakkal beszélt róla egyebek között a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Freund Tamás is. „A legnagyobb poénokat is rezzenéstelen arccal tudja előadni” – mondta, majd egy újabb gondolatban így folytatta: „Együtt lélegzik a szőlővel, a tőkékkel, ami a szőlőnek fáj, az neki is fáj. Nem csoda, ha ezeken a szeretettel dajkált tőkéken világraszóló borok születnek.”
Mindig van feljebb!
Az ünnepelt mindenekelőtt saját családjának és munkatársainak köszönte meg a díjat. Kedves szavakkal méltatta a körülötte lévő emberek értékeit, akik nélkül a balatonfüredi birtok nem válhatott volna azzá, ami. Külön kiemelte, milyen sokat köszönhet az édesanyjának, aki ma is csalhatatlan érzékkel kóstolja a borokat, kíméletlen kritikus, ha arra van szükség, és soha nem téved. Figula Mihály derűsen beszélt, és mondandóját sok humorral fűszerezte, de szavaiból érezhető volt: büszkeséggel tölti el, hogy édesapja után ő is megkapta ezt a díjat. „Nekem azt mondta az apám, hogy vagy a Kertészeti Egyetemre megyek, vagy világgá. Hát majd én is ezt fogom mondani Fülöp fiamnak, mert ez már egyszer bevált” – fogalmazta meg az utódlás kérdését a maga módján. „Magyarországon a szőlő és a bor minőségének nincs végpontja, óriási kitörési lehetőségeket látunk ebben. (…) Igyekezni fogunk a jövőben is, és minden áldott napot csak egy állomásnak tekintünk, mert tudjuk, hogy mindig van feljebb!” – zárta beszédét Figula Mihály.
.jpg)
A menü
A négyfogásos gálaebédet az ország kiemelkedő konyhafőnökei komponálták, kifejezetten a díjazott borai mellé. A szegedi Alabárdos Étterem séfje, Tóth Pál hozta az előételt. A tányérra lazac- és ráktatár került, cukkinibe tekerve, rózsát formázva. A fűszernövények és az ehető virágok mellett tojáskaviár fokozta a látványt és az ízhatást. Hozzá a 2021-es Olasz & Furmint került a pohárba.

A zelleres baguette-levest csicsókával és turbolyaolajjal dobta fel megálmodója, az ONYX séfje, Tóth Ágnes. Hozzá a 2021-es Sauvignon Blanc Selectiót kínálták. Remek volt a párosítás.

A kis főételként tálalt borjúduó egyrészt az állat legnemesebb, másrészt a legméltatlanabbul elhanyagolt részéből, vagyis szűzből és lábból készült. Az ételről készítője, Besenyei Dániel, a házigazda Marriott Hotel séfje azt mondta, hogy fontos kiegészítője a kelkáposzta, a savanyított shiitake gomba, az ördögszekér gomba vagy a paszternákpüré, de a legtöbbet mégis az a jus adja hozzá, amit 3 napon át főztek, majd egy napig redukáltak vissza, mire elérte a végleges állagát. Az est egyetlen vörösborát kínálták a fogás mellé. A 2020-as Figula 500 nem más, mint egy kékfrankos, amelyhez egy zsebkendőnyi pécselyi parcella adta a gyümölcsöt. Mindössze 500 liter készült belőle, és méltó bármilyen ünnepi pillanathoz.

„Kenyér és kolbász, egy kicsit szofisztikáltabban” – fogalmazta meg a főétel lényegét megalkotója, Takács Lajos. A szarvasgombás gyöngytyúkkolbászt piemonti mogyoróval és aszalt sárgabarackos ropogóssal tették teljessé, a savanyú káposzta, a kínai hagyma és a thai koriander már csak a „hab volt a tortán”. Az ételt a 2018-as Gella Olaszrizling kísérte nagyszerűen.
Zárszó
A desszertet és a sajtot már a báltermen kívül szolgálták fel, mert a program borkóstolóval folytatódott. A sok izgalmas, gazdag, szép és meglepő tétel közül hadd emeljünk ki egyet, amely csendes méltóságával aranyozta be az estét: Polgár Zoltán 1989-es hárslevelűje az egyik legszebb idős bor, amit valaha kóstoltunk.

Gratulálunk Figula Mihálynak, munkájához sok sikert kívánunk és azt, hogy soha, de soha ne veszítse el a humorérzékét!