2021.02.12. | Szabó Edit
Gervai Jánost a Michelin-csillagos Stand étterem sommelier-jeként ismertük meg, most azonban mint ígéretes borászt mutatjuk be az olvasóknak…
Ahogyan korábbi interjúnkban ezt elmesélte nekünk, Gervai János életébe komoly változásokat hozott a 2020-as év. Elhagyta az addig biztos megélhetést nyújtó Stand éttermet, ahol vezető sommelier-ként dolgozott, hogy ezen túl minden figyelmét családjának és egyre erősödő etyeki szőlőbirtokának szentelhesse. Feleségével új lakásba költöztek, decemberben megszületett a kisfiuk, Brúnó, és megjelentek a piacon a vadonatúj borok elegánsan, új ruhába öltöztetve.
Az új dizájn Püspöki Apor formatervezőt dicséri, aki nemcsak a címkéket, hanem a pincészet logóját is újraálmodta. A palackok kifejezetten elegánsak, a négy határozott szín négy határozott egyéniséget takar, amelyek önmagukban is harmonikusak, de összetartozásuk megkérdőjelezhetetlen.
Mind a négy palackot csavarzárral zárták le. A borász tudatos döntése volt ez, ugyanis a 2 hektárnyi termőterületről annyira kevés bor készül, hogy nem kockáztathatják a dugósságot. János egyébként úgy tapasztalta, hogy a zárás módja nem befolyásolja az érlelési potenciált. A fogyasztók nem rajonganak érte, de talán majd megbékélnek vele.
Gervai János munkáját a szőlőben és a pincében egyaránt a tradíció és a fejlődés egysége jellemzi. Kosaras préssel dolgozik, de acéltartályban erjeszt, tiszteli a hagyományokat, de használja a korszerű eszközöket is, hiszen a borai csak így felelhetnek meg a kor igényeinek, csak így érhetik el azt a szintet, amelyet ő maga elvár tőlük. A lécet kezdettől jó magasra tette, és egy picit minden évben emeli, mert sommelier-ként pontosan tudja, mi az az ízvilág, az a komplexitás, az a mélység, amit egy igényes fogyasztó elvár egy pohár jó bortól.
János maximalista. Számára nem elég, ha tökéletes munkát végez, kell még hozzá az is, hogy örömét lelje benne, mert azt vallja, csak az örömmel készített borok lehetnek igazán jók, csak azokban van meg az az X-faktor, amitől a fogyasztónak is átmelegszik a szíve, ha megkóstolja. Bioszemlélettel művelt területein sauvignon blanc, chardonnay, pinot noir, szürkebarát és zöld veltelini terem, ezekből a szőlőfajtákból készültek azok a borok is, amelyeket a borász segítségével volt alkalmunk megkóstolni.
Sikkes 2019
A pincészet birtokbora, de összetétele évjáratonként változik. Most fahordóban érlelt chardonnay és tartályos sauvignon blanc alkotja a házasítást. Közepes intenzitású, üde illatában tavaszi virágok, zöldfűszerek, fehér húsú gyümölcsök és egy kis krétásság, ami az etyeki meszes talajnak köszönhető. Kóstolva széles és gazdag, de cseppet sem hízelgő. A korty határozott és karakteres, az arányok nagyon jók. A bor ízében a trópusi gyümölcsösség is megjelenik, a maracuja, a carambola és az ananász nem harsányan, de egyértelműen van jelen. Az utóízben egy kis földicseresznyés hangulat is felsejlik, csak azért, hogy még kedvesebb legyen a búcsú.
Sauvignon Blanc 2019
Mielőtt bármit mondanánk róla, le kell szögeznünk: imádtuk. Szerintünk jelenleg ez a legszebb bor a sorban. János azt meséli, hogy élete első borvacsoráját a Textúra Étteremben tartotta, ahol Sárközi Ákos és Wolf András készítette a fogásokat a borok mellé. Ehhez a sauvignon blanc-hoz kacsamájat szolgáltak fel, répatortával és rebarbarával. Az ízkombináció tökéletes volt, az étel nagyon jól illett a bor bodzás, vágott füves, passiógyümölcsös világához. Mivel a szőlőt a szokásosnál érettebben szüretelik, a borban mindig marad 2-3 g/l cukortartalom, ami kifejezetten jól áll neki. Ettől még száraz, csak egy fokkal kedvesebb, barátságosabb, könnyebben is csúszik, itatja magát. Az átlagfogyasztó örül neki, és kér még egy pohárral, de aki értő módon kóstol, felfedezi benne a mélységet, a komplexitást, a nem mindennapi minőséget is. Mi nagy örömmel ízlelgettük, valószínűleg nem utoljára.
Chardonnay 2019
Tudjuk, hogy Etyeken remekül érzi magát a chardonnay, nem csoda, hogy Gervai János is nagy reményeket fűz a fajtához. A 2019-es évjárat kapott egy kis tölgyfa hordós érlelést, ez azonnal érezhető az illatban és az ízben egyaránt. Az illat egyébként meglepően déli-, sőt trópusi gyümölcsös, az érett ananász, a mézédes körte és a szőlővirág hármasa határozza meg a világát, amelybe igen kellemesen illeszkedik a hordó finom, vaníliás karaktere. Ízben először a citrusosság jelenik meg, de rögtön utána jönnek a vajas, körtés, ananászos aromák is. Az utóíz közepesen hosszú, gyümölcsös és vaníliás. Ennek a bornak még néhány hónapnyi időre van szüksége, hogy megmutatkozzon teljes szépségében. Már most is szeretjük, akkor viszont majd ámulunk – ha ugyan marad még egy fél év múlva belőle.
Pinot Noir 2019
A bor Gervai János feleségének kedvence, ezért is lett „Dóra bora”. A burgundi fajta etalonjának számító 777-es klón szűztermése van itt palackba zárva, nem csoda, hogy a borász izgatottan várja, mit gondolunk róla. Eláruljuk: nagyon szeretjük. A színe egyértelműen mutatja, hogy pinot noir van a poharunkban, és az illata is nagyon jellegzetes. Cseresznyés, meggyes, csipkebogyós gyümölcsösség köszön vissza a pohárból, finom avarossággal, vérnarancsos karakterű citrusossággal és egy kevés borsos fűszerességgel karöltve. Kóstolva minden benne van, amit illatban ígért, az arányai nagyon jók, a tannin puha, érett. Részletgazdag, cizellált, finom, elegáns bor, amely az érleléssel még ennél is szebb arcát mutatja. Kíváncsiak lennénk rá 4-5 év múlva is, jó lenne, ha maradna belőle néhány palack.
Amint kinyílik a világ, Gervai János szívesen látja a vendégeket Etyeken. Ahogyan őt ismerjük, a borok mellé néhány finom falat is kerül majd a tányérra. Az indulás ígéretes, a palackok megjelenése szép, a borok pedig tudatos munkáról, megalapozott döntésekről, jó ízlésről árulkodnak. Kedves János! Mi örülünk, hogy a sommelier-kötényedet metszőollóra és lopóra cserélted. Légy bátor és következetes! Sok sikert a folytatáshoz!