Iszunk

Itthon ritka nemzetközi fajták borainak tesztje

Itthon ritka nemzetközi fajták borainak tesztje című cikk borítóképe
2025. 10. 01. | Szabó Edit
Semillon, viognier, sangiovese, grenache, malbec, petit verdot, tempranillo… Jól ismert szőlőfajták, ám itthon kevés a termőterületük. És hogy milyen bort készítenek belőlük a magyar borászok? A Borsmenta tesztjén ennek jártunk utána…

Egy ideje figyeljük már, hogy az eleddig csak olasz, spanyol, francia útjaink során felbukkanó szőlőfajták egyre gyakrabban jelennek meg a hazai szőlőskertekben, és a vállalkozó kedvű, kíváncsi magyar borászok kiváló borokat szűrnek a levükből. Elhatároztuk hát, hogy a fellelhető különlegességekből összeállítunk egy tesztet, legfőképpen azért, hogy ezekre a borokra is felhívjuk a magyar fogyasztók figyelmét.

Bírálóink elé 5 borvidék 11 pincészetének összesen 17 bora – 5 fehér és 12 vörös, pontosabban 11 vörös és egy siller – került, a fehérek között a viognier, a vörösök között a malbec jelent meg legnagyobb számban.

Tudjuk, hogy a körtét az almával nem szerencsés összemérni, ezért nem is erre vállalkoztunk – illetve a viognier és a malbec esetében igen, mert azokból több tételt is kaptunk. Véleményünk és pontszámaink azt tükrözik, hogy a bor önmagában milyen értéket képvisel, és a 100 pontos bírálati rendszerben vizsgált objektív paraméterek szerint hogyan teljesít.

Nézzük az eredményeket!

A legjobb fehérbor és egyben a legjobb viognier
Heimann Családi Birtok: Viognier BIO 2023

A viognier szőlőfajtáról
A hazája Franciaország, közelebbről Észak-Rhône, de már a világ több pontján otthonosan érzi magát. Nagyobb területen termesztik Olaszországban és az Amerikai Egyesült Államokban, de más újvilági termőhelyeken is népszerű. Hazánkban a néhai egri borász, Gál Tibor készítette belőle az első borokat. Magyarországi termőterülete megközelítőleg 15 hektár, Eger mellett Etyeken, Szekszárdon és a Mátrában találjuk meg. Illatos fajta, aromatikájában az őszibarackos gyümölcsösség és a fűszeresség a legjellemzőbb.

A Heimann Családi Birtokról
A szülők kicsi pincéjében jó volt a bor, ezért is döntött úgy Heimann Zoltán, hogy nyugdíjas édesapja „vállalkozását” segíti egy kicsit. Aztán amikor a szülők már egyre kevésbé bírták a munkát, a borkészítés gondját az egyébként közgazdász feleség, Ági vette át. A birtok növekedett, egyre népszerűbbé vált, és hamarosan az ország legjobbjai között tartották számon. Zoltán és Ági két fia közül az egyik, Zoltán már tudatosan választotta a borász szakmát, és külföldi tanulmányútjairól hazatérve aktívan bekapcsolódott a pincészet életébe. A borokat ma már javarészt ő készíti, Ági pedig szívesen látja a vendégeket a hangulatos terasszal és modern étteremmel rendelkező présháznál, a szekszárdi Iván-völgyben.

A borról
A pincészet első BIO minősítésű viognier bora. A szőlő a Bati-kereszt-dűlő északi, hűvösebb fekvéseiben terem. Kézzel szüretelték, 2-3 órán át héjon áztatták, majd préselték és hűtve ülepítették. Acéltartályban erjedt, felerészben 5 hl-es fahordókban, finomseprőn tartva érett 6 hónapig. Az eredmény egy hűvösen elegáns fehérbor telt testtel, őszi- és sárgabarackos, bazsalikomos aromákkal.

A 3. legjobb vörösbor
Schieber Pincészet: Malbec 2023

A malbec szőlőfajtáról
Franciaországból származik, szűkebb hazája a Bordeaux-tól északkeletre fekvő Cahors, de legalább ennyire otthonának tekintjük Argentínát is. Ma ebben a két országban találjuk a világ malbec-ültetvényeinek 77%-át. A szőlő színe sötét, borának minőségét és stílusát erősen befolyásolja a termőhely. A hűvösebb francia területeken savban gazdagabb, kissé fanyar, gyümölcsös, gyógynövényes borokat ad, ám Argentínában érett, buja gyümölcsös, kakaós, kávés, csokoládés aromákat mutat. Magyarországon főleg Szekszárdon és Villányban találkozunk vele.

A Schieber Pincészetről
Kadarka utca 100. Ha az ezen a címen található, ma már műemléki védettséget élvező szekszárdi épületegyüttes mesélni tudna, bizonyára sok érdekes történetet tudhatnánk meg az egykor itt élő, dolgozó, szőlőt művelő és bort készítő emberek hétköznapjairól. Ma itt találjuk a Schieber Pincészet központját, egy csodálatos, háromágú pincével a mélyén. A birtokhoz 54 hektár szőlőterület tartozik a Baranya-völgy- és a Görögszó-dűlőben.

A borról
Kedves, piros bogyós gyümölcsös, mély illat jellemzi, sok fűszerrel, fahéjjal, szilvával. Kóstolva kerek, a savak jól tartanak. Szép, érlelt vörösbor, szerethető fűszerességgel, fanyar gyümölcsösséggel, keserű csokis, kávés, kakaós jegyekkel. Vaddisznósült és csokitorta mellé egyaránt el tudjuk képzelni.

A 2. legjobb vörösbor
Rege Borászat: Sangiovese 2021

A sangiovese fajtáról
A hazája Olaszország, a belőle készült borok rendkívül népszerűek szerte a világon. Kevesen tudják, de például a Chianti, a Vino Nobile di Montapulciano vagy a Brunello di Montalcino borok is sangiovese szőlőfajtából készülnek. Nevének jelentése: Jupiter vére. Magas sav- és tannintartalmú bort ad, ízében a cseresznyés, szilvás gyümölcsösség az érlelésnek köszönhetően dohányos, bőrös aromatikával egészül ki. Olaszországon kívül Kaliforniában és Argentínában is találkozunk vele, magyarországi termőterülete parányi.

A Rege Borászatról
A híres egri Kőporos-tetőn található borászatot 2014-ben vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos. A saját szőlőterületük mindössze egy hektár, a borokhoz szükséges szőlőt megbízható partnerektől vásárolják minden évben. Így kerül hozzájuk rendszeresen sangiovese is. Nagyjából 15 hektárnyi terület termését dolgozzák fel összesen, 45 ezer palackot töltenek meg évente. A fő cél a borászat mellett az infrastruktúra fejlesztése, a hely rendezvények – bankettek, esküvők – lebonyolítására tökéletesen alkalmas. A főborász Horváth Ádám kizárólag a borokra fókuszál, a pincészet egyéb tevékenységeit egy összeszokott csapat tartja kézben.

A borról
A Sík-hegyen termő szőlőből készült bor hordóban erjedt, 8 hónapig hordóban és újabb 8 hónapig palackban érlelődött, mielőtt kereskedelmi forgalomba került. Virágos, mézes illatok szállnak a pohárból, az ízben vérnarancs, fekete bors, rozmaringos fűszeresség és étcsoki jegyei jelennek meg, az utóízben mindezek mellett enyhe füstösség. Füstölt pisztráng mellé tökéletes társ.

A legjobb malbec és egyben a legjobb vörösbor
Vesztergombi Pince: Kerékhegy Malbec 2022

A Vesztergombi Pincéről
A Vesztergombi család évszázadok óta szőlővel és borral foglalkozik Szekszárdon. A pincészet alapítási éve 1730, de újkori története 1992-ben kezdődött, amikor kárpótlásban visszakaptak 10 hektár szőlőt és egy öreg pincét. Vesztergombi Ferenc szőlész-borászként végzett a főiskolán, és nagy lendülettel folytatta, amit ősei kezdtek el. Munkája elismeréseként 1993-ban megkapta „Az Év Bortermelője” címet. Ferenc még mindig aktív, de a munka oroszlánrészét ma már a fia, Csaba végzi. Modern, minden igényt kielégítő feldolgozóépületüket 2004-ben vették birtokba, 30 hektáron gazdálkodnak, 120 ezer palack bort töltenek évente, és kóstolótermükben szeretettel várják a szekszárdi borra szomjas, kíváncsi borbarátokat.

A borról
Hozzá a szőlőt a szekszárdi Kerék-hegy-dűlőben szüretelték, 260-290 méteres tengerszint feletti magasságon, ahol a löszös talaj vörös agyagban és mészkőben is gazdag. Mediterrán stílusú bor, ami egy évig érlelődött 300 és 500 literes tölgyfa hordókban. Aromatikájában a málnás, szilvás gyümölcsösséget étcsokis kesernyésség, fahéjas, szegfűszeges fűszeresség és pici füstösség árnyalja. Puha, gazdag és gömbölyű, nagyon szerethető malbec.

A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Barossné Koós Andrea (Borsmenta), Csepe Erika (BorvidékMánia), Hegyi Gábor (borszakértő), dr. Nádasi Eszter (Borsmenta), Somogyi Péter (Régi Magyar Szőlőfajtákért Egyesület), Száraz Krisztián (Borgonista), Takács Andrea (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta), Pesti Eszter (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta).

Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Bock Pince: Malbec 2021, Petite Malbec 2021, Petit Verdot 2020; Bodri Pincészet: mal’ Szekszárdi Malbec 2021; Gere Attila Pincészete: Tempranillo 2022; Heimann Családi Birtok: Viognier BIO 2023; Katona Borház: Semillon 2023; Mészáros Borház: Grandiózus Malbec 2022; Rege Birtok: Egri Viognier Grand Superior 2022, Viognier 2020, Sangiovese 2021, Sangiovese 2022, Sangiovese Siller 2023; Schieber Pincészet: Malbec 2023; Sol Montis Borászat: Viognier 2023; Szende Pince: Kis Szende Grenache 2022; Vesztergombi Pince: Kerékhegy Malbec 2022

Fotó:
Borsmenta

Iszunk
Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje

2025. 06. 10. | Szabó Edit
Gohér, sárfehér, piros bakator, szerémi zöld, fekete járdovány, tihanyi kék, laska, csókaszőlő, purcsin… Sokáig elfeledett, ám most újra élő szőlőfajták borait teszteltük a Borsmenta csapatával, és hihetetlen értékekre bukkantunk…
Iszunk
Furmintteszt 2024 című cikk borítóképe

Furmintteszt 2024

2025. 01. 24. | Szabó Edit
A Borsmenta kóstolócsapata ezúttal a birtokfurmintokat vette górcső alá. Tesztünkön 4 borvidék 13 pincészetének 14 bora került a poharakba. A dobogón egy tokaji, egy somlói és egy badacsonyi furmint kapott helyet. Íme az eredmények…
Iszunk
Könnyű vörös házasítások tesztje 2024 című cikk borítóképe

Könnyű vörös házasítások tesztje 2024

2025. 01. 03. | Szabó Edit
A könnyű vörösbor jól csúszik, simán megbontható egy hétköznapi estén, nincs körülötte semmi hókuszpókusz, egyszerűen csak jó inni. A Borsmenta csapata nemrég ezeket a borokat vette górcső alá. Összesítésben két bor is első helyen végzett, a pálmát egy pannonhalmi és egy zalai bor vitte el…
Iszunk
Borcsodák Argentínából című cikk borítóképe

Borcsodák Argentínából

2024. 06. 26. | Vargha Márk
Trapiche-kóstoló a Veritasban
Az argentin Trapiche büszkeségei kerültek terítékre nemrég a Veritas Borkereskedés szakmai kóstolóján. Vargha Márk beszámolója szerint a résztvevők egyik ámulatból a másikba estek…
Iszunk
Merlot-teszt a Borsmentán 2024 című cikk borítóképe

Merlot-teszt a Borsmentán 2024

2024. 04. 17. | Szabó Edit
Bársonyos textúrája, mélysége és kedves, gyümölcsös ízvilága miatt a merlot sokak kedvence. A Borsmenta merlot-tesztjén 7 borvidék 11 borászatának 14 borát töltöttük pohárba, és egy soproni vitte el a pálmát…
Beszélgetünk
Néha fel kell kavarni az állóvizet című cikk borítóképe

Néha fel kell kavarni az állóvizet

2019. 05. 18. | Szabó Edit
Beszélgetés Vesztergombi Csabával
Nem elkötelezett híve a kékfrankosnak, nem a bikavért helyezi előtérbe, nem használ szekszárdi palackot, de a pincéjében már ott érlelődik a titkos nagyágyú. Vesztergombi Csaba szekszárdi borásszal beszélgettünk…