Iszunk

Jótékony célt szolgál a Disznókő hárslevelűje

Jótékony célt szolgál a Disznókő hárslevelűje című cikk borítóképe
2022. 07. 10. | Szabó Edit
A Disznókő Birtok 2021-es VISUS nevű, limitált palackszámú borának megvásárlásával vak és gyengénlátó embertársainkat segíthetjük…

A Disznókő Pincészet 2021-es VISUS névre keresztelt hárslevelűje sok szempontból különleges bor. Nézzük sorjában:

1.Tökéletes arányai, minősége és ízgazdagsága miatt a legjobb tokaji száraz borok sorában a helye.

2.Erősen limitált mennyiségű tétel, mindössze 300 sorszámozott palack készült belőle.

3.Hozzá a szőlőt az Első Miskolci Lions Club által támogatott Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Egyesületének vak és látássérült tagjai szedték a Berekalj-dűlőben október 15-én, a látás világnapján.

4.A szüretelők tiszteletére a bor címkéje Braille-írással is olvasható.

A kézzel szedett fürtöket bogyózás és rövid héjon áztatás után kipréselték, majd a must hároméves fahordókban erjedt borrá.

A VISUS 2022 májusában került forgalomba, mi július 5-én kóstoltuk. Zöldessárga színe elárulja fiatalságát, illata gazdag, komplex, a citrusos, lime-os, cukordinnyés gyümölcsösségtől a bodzás virágosságon, valamint a fajtára jellemző finom, mézes karakteren át egészen az ásványos sósságig terjed a skála. Kóstolva is megkapjuk mindazt, amit illatban ígért, az utóíze hosszú, gyümölcsös, finoman édeskés, picit sós, a szerkezet feszessége elbűvölő.

A Disznókő Szőlőbirtok és a Kiss László által vezetett Első Miskolci Lions Klub együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. A Klub egyik fő célkitűzése a megelőzhető és visszafordítható vakság elleni harc, valamint a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaink segítése a mindennapokban. Ez vezetett a „látássérült és vak szüret” ötletéhez.

A szüret és a bor is olyannyira jól sikerült, hogy – a Disznókő Szőlőbirtok életében ritka módon – önálló tételként palackozták le. Így született meg az a 300 palack VISUS hárslevelű, amelyet a pincészet több borának új évjáratával együtt egy árveréssel egybekötött jótékonysági vacsorán mutattak be Miskolcon, a Végállomás Bistro & Wine-ban, ahol a borok és az ételek harmóniájáért Darab Ádám konyhafőnök és Vállai Béla sommelier felelt.

Ezen a különleges vacsorán került „kalapács alá” a VISUS 1-es számú palackja, mégpedig a pincészet birtokigazgatója, Mészáros László aláírásával. A bor a kikiáltási ár közel tízszereséért talált gazdára. Az összeg, valamint a maradék 299 palackból származó bevétel túlnyomó része vak és gyengénlátó embertársainkat segíti.

Ha valaki szeretné a jó ügyet támogatni – és nem mellesleg megkóstolni egy palack kiváló, igazán különleges tokaji hárslevelűt –, a VISUS-t megtalálja a pincészet webshopjában, illetve a birtok borbutikjában.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Utazunk
Menjünk Miskolcra! című cikk borítóképe

Menjünk Miskolcra!

2022. 07. 04. | Szabó Edit
Az acélváros megrázta magát, és kifejezetten vonzó turisztikai célponttá vált az utóbbi években. Miskolc önmagában is megér egy hétvégét, de aki bükki túrát, barlangfürdőt, vagy lillafüredi csónakázást is szeretne, jól teszi, ha egy hétig marad…
Eszünk
Megkóstoltuk az erdőt című cikk borítóképe

Megkóstoltuk az erdőt

2022. 06. 25. | Szabó Edit
Eszünk
Az erdő csodái című cikk borítóképe

Az erdő csodái

2022. 06. 21. | Szabó Edit
Beszélgetünk
Három tokaji aranyérem született Londonban! című cikk borítóképe

Három tokaji aranyérem született Londonban!

2022. 05. 12. | Szabó Edit
Lezajlott a világ egyik legrangosabb borversenye, az International Wine Challenge (IWC), ahonnan három magyar bor hozott haza aranyérmet. A részletekről a zsűri egyik tagját, Szentkirályi Orsi borszakértőt kérdeztük…
Iszunk
A magyar borokra figyel a világ! című cikk borítóképe

A magyar borokra figyel a világ!

2021. 04. 09. | Szabó Edit
36 oldalas mellékletet szentel a magyar boroknak a világ legismertebb borászati szaklapja, az angol Decanter. A kiadvány Toronyi Zsuzsa (Wines of Hungary UK) szervezésében, az Agrármarketing Centrum támogatásával jelent meg…
Iszunk
Nem is lehettünk volna jobb helyen! című cikk borítóképe

Nem is lehettünk volna jobb helyen!

2020. 02. 07. | Szabó Edit
Furmint February, 2. rész
Ilyen volt a londoni Furmint February 2020 a kiállítók szemével…