2022.07.10. | Szabó Edit
A Disznókő Birtok 2021-es VISUS nevű, limitált palackszámú borának megvásárlásával vak és gyengénlátó embertársainkat segíthetjük…
A Disznókő Pincészet 2021-es VISUS névre keresztelt hárslevelűje sok szempontból különleges bor. Nézzük sorjában:
1. Tökéletes arányai, minősége és ízgazdagsága miatt a legjobb tokaji száraz borok sorában a helye.
2. Erősen limitált mennyiségű tétel, mindössze 300 sorszámozott palack készült belőle.
3. Hozzá a szőlőt az Első Miskolci Lions Club által támogatott Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Egyesületének vak és látássérült tagjai szedték a Berekalj-dűlőben október 15-én, a látás világnapján.
4. A szüretelők tiszteletére a bor címkéje Braille-írással is olvasható.
A kézzel szedett fürtöket bogyózás és rövid héjon áztatás után kipréselték, majd a must hároméves fahordókban erjedt borrá.
A VISUS 2022 májusában került forgalomba, mi július 5-én kóstoltuk. Zöldessárga színe elárulja fiatalságát, illata gazdag, komplex, a citrusos, lime-os, cukordinnyés gyümölcsösségtől a bodzás virágosságon, valamint a fajtára jellemző finom, mézes karakteren át egészen az ásványos sósságig terjed a skála. Kóstolva is megkapjuk mindazt, amit illatban ígért, az utóíze hosszú, gyümölcsös, finoman édeskés, picit sós, a szerkezet feszessége elbűvölő.
A Disznókő Szőlőbirtok és a Kiss László által vezetett Első Miskolci Lions Klub együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza. A Klub egyik fő célkitűzése a megelőzhető és visszafordítható vakság elleni harc, valamint a látásukat végérvényesen elveszített vagy vakon született embertársaink segítése a mindennapokban. Ez vezetett a „látássérült és vak szüret” ötletéhez.
A szüret és a bor is olyannyira jól sikerült, hogy – a Disznókő Szőlőbirtok életében ritka módon – önálló tételként palackozták le. Így született meg az a 300 palack VISUS hárslevelű, amelyet a pincészet több borának új évjáratával együtt egy árveréssel egybekötött jótékonysági vacsorán mutattak be Miskolcon, a Végállomás Bistro & Wine-ban, ahol a borok és az ételek harmóniájáért Darab Ádám konyhafőnök és Vállai Béla sommelier felelt.
Ezen a különleges vacsorán került „kalapács alá” a VISUS 1-es számú palackja, mégpedig a pincészet birtokigazgatója, Mészáros László aláírásával. A bor a kikiáltási ár közel tízszereséért talált gazdára. Az összeg, valamint a maradék 299 palackból származó bevétel túlnyomó része vak és gyengénlátó embertársainkat segíti.
Ha valaki szeretné a jó ügyet támogatni – és nem mellesleg megkóstolni egy palack kiváló, igazán különleges tokaji hárslevelűt –, a VISUS-t megtalálja a pincészet webshopjában, illetve a birtok borbutikjában.