2019.09.24. | Szabó Edit
Tokaj-Hegyalja és a tokaji borok szerelmesei az idén éppen tizedszer köszöntik mulatsággal az októbert, vagyis Mindszent havát. Íme 10 tipp, elmondjuk, hogy mi hová mennénk, mit csinálnánk szeptember 27-28-án Bodrogkeresztúrban és Bodrogkisfaludon…
A két Bodrog menti település, Bodrogkeresztúr és Bodrogkisfalud borászai tíz éve fogtak össze először, hogy a helyi gasztronómiát és az ott születő borokat kedves minifesztiválon mutassák meg a közönségnek. A rendezvényből hagyomány lett, és azóta minden ősszel kötelező program a Mindszent Havi Mulatság, amire az idén minden eddiginél színesebb és változatosabb eseménysorral készülnek a szervezők.
A rendezvényhez 16 helyi és környékbeli pincészet csatlakozott, így a mulatság ideje alatt kényelmesen elmélyülhetünk a Babits Pince, a Bodrog Borműhely, a Bott Pince, a Dereszla Pincészet, a Füleky Pincészet, a Hangavári Pincészet, a Henye Borászat, az Illés Pince, a Kikelet Pince, a Majoros Szőlőbirtok, Orsolyák Attila, a Patricius Borház, a Puklus Pince, a Rozgonyi Pince, a Szélkiáltó Pince és a Tokaj Nobilis Szőlőbirtok boraiban. Több pincészet önálló helyszínként is részt vesz a programban, érdemes egy kicsit mindenhol időzni, vagy jó előre eldönteni, hogy hol ütünk tanyát. A választás nehéz, tessék behatóan tanulmányozni a programot! Hogy ne kelljen keresgetni, katt IDE!
És most eláruljuk, hogy mi az, ami szerintünk a 10. Mindszent Havi Mulatságon kihagyhatatlan.
Íme a Borsmenta 10 tippje:
1.
A már pénteken érkezők töltsék az estét a Henye Borbárban. A szőlőtőkék között helyet kapott impozáns épületet csak egy hosszabb sétával érjük el, de a Dereszla vinotéka és a borbár között mini dűlőtúra keretében óránként szállítják a vendégeket a szervezők. A panoráma csodálatos, szép innen nézni a naplementét, és figyelni, ahogyan a távolban kigyúlnak a falu fényei, és megjelennek az első csillagok.
A vendégek este 6-kor megtekinthetik Almási Tamás Folyékony arany című dokumentumfilmjét, majd egy különleges aszúkóstoló részesei lehetnek, amelynek során tíz évjárat aszúborait töltik a poharakba. A legidősebb 2008-ból, a legfiatalabb 2018-ból való, az utolsó kettő természetesen még hordóminta. A borokhoz a helyi cukrászatok készítettek finomságokat, érdemes megkeresni, hogy melyikhez mi illik legjobban.
2.
A Tokaj Nobilis pezsgőit kóstolni mindig élmény, hát még ha maga a készítője, Bárdos Sarolta degorzsálja, személyesen nekünk! Ahogyan Micimackó úgy délelőtt 11 óra tájt mindig parancsolt egy kis harapnivalót, szombaton délelőtt 11-kor mi is szívesen fogadunk egy kis pezsgőt a poharunkba, főleg ha jár mellé Saci meséje, egy rövid túra a pincében, továbbá egy kis napfürdő pohárral a kézben a tornácos parasztház kertjében, ahol a pincészet helyet kapott. A pezsgő egyébként furmintból készült, friss, ropogós, de ha már ott vagyunk, érdemes a Barakonyi-dűlő furmintját és hárslevelűjét is megkóstolni!
3.
Aki még nem járt a Kisfalucska vendégházban, tegyen egy kitérőt felé. Bodrogkisfalud nyugalmas kis utcájában, a folyó partján, távol minden zajtól, a béke és a nyugalom szigete, ráadásul van szauna is! Persze most nem lesz olyan csendes, mert itt is folyamatosan zajlanak a programok. A gasztronómiai kínálatról személyesen KicsiZso gondoskodik, aki – tudjuk jól – ha beindítja a Bodrog Smokert, olyan velős csontot szervíroz, hogy szem nem marad szárazon. Egyébként reggelit is kínál, szombaton és vasárnap is, hogy a távozók se induljanak útnak üres gyomorral.
4.
A Kisfalucska udvarán több borászat is tanyát ver szombaton. Itt kóstolhatók a Bott Pince, a Szélkiáltó Pincészet és a Kikelet Pince borai, Orsolyák Attila Takács Lajossal karöltve izgalmas natúr boros kóstolót tart szombaton délelőtt 11 órától. Végre megtudhatod, mi a pét-nat, a két borász magyar és külföldi mintákon keresztül elemzi, mit jelent az alacsony kén, és hogy kikóstolható-e a vegyszermentes és a konvencionális szőlőművelés közötti különbség a borból. Aki szeretne ott lenni, feltétlenül regisztráljon, nehogy lemaradjon róla!
5.
Az megvan, hogy a Dereszla Pincészet alatt közel 1 kilométer hosszú pincelabirintus rejtőzik? Az eredetileg öt különböző pinceágat 2003-ban kötötték össze, a leghosszabb része nagyjából 400 éves lehet. Nagyon romantikus! Az idei Mindszent Havi Mulatságon elemlámpával a kézben járhatjuk be a pincerendszert, és közben mindenféle borokat is kóstolhatunk a Dereszla kínálatából. A 2018-as Tokaj Dry például egy kellemes furmintalapú házasítás, amelyben a fő fajtán kívül a hárslevelű, a sárga muskotály és a kabar is szerephez jut. Igazán frissítő száraz bor, de ha lehet, ízleljük meg a 2013-as 5 puttonyos aszút is. A 70% furmint és 30% hárslevelű házasításával született édes bor maga a tökéletesség.
6.
A Füleky Pincészet díjnyertes épülettömbjének tőszomszédságában találjuk azt a gyönyörűen felújított XVIII. századi kúriát, amelynek emeleti részén szálláshelyeket rendeztek be a tulajdonosok, a kóstolóterem pedig a földszinten, a boltívek alatt kapott helyet. A birtok tavaly ünnepelte a 20. születésnapját, a hozzájuk tartozó szőlőterület jelenleg 25 hektár. Főborászuk, Brezovcsik György Tokaj legjobb dűlőiből készítheti borait, amelyeket természetesen szívesen meg is mutat az érdeklődőknek. Szombaton délelőtt 10-től kétóránként tartanak borkóstolót a főborász vezetésével. A kicsiket addig a Szőlőszem gyermeksarok várja, de ne felejtsük el velük megnézni azt a Fülöpről készült képet, amit a kóstolóteremben állítottak ki a tulajdonosok. Tokaj híres gólyájának emlékét a Füleky Pincészet egyik bora is őrzi.
7.
A Patricius Borház szemet gyönyörködtető birtokközpontja Bodrogkisfalud határában simul a tájba. A fölötte magasodó Várhegyről tiszta időben káprázatosan szép a kilátás, érdemes oda felsétálni, ha valaki szereti a magaslatokat. A borháztól a hegytetőig szőlőtőkék között kanyarog az út, az aszúsodó szőlőfürtök látványa nem mindennapi, ha valaki még nem találkozott a botritisz által megtámadott szőlőszemekkel, ilyenkor alaposan elcsodálkozik. A Patricius birtokigazgatója, Molnár Péter több izgalmas borkóstolóval is készült az ünnepre. Nehéz eldönteni, hogy a birtoktúrán, a vertikális furmintkóstolón vagy a hagyományos bortípusok bemutatóján vegyünk inkább részt, de ha elmentünk Sacihoz 11-re pezsgőzni, vagy Takács Lajosékkal kóstolgatjuk a natúr borokat, akkor a Patriciushoz jöjjünk inkább délután, és vessük bele magunkat a hegyaljai tradíciókba. Molnár Péter remek házigazda, mindent tud a borvidék történetéről, vele végigkóstolni ezeket a borokat igazi élmény. A program regisztrációhoz kötött, biztosítsuk a helyünket időben, nehogy lemaradjunk!
8.
Ha végigsétálunk Bodrogkeresztúr főutcáján, számtalan kedves helyet találhatunk, ahová érdemes benézni. A Tokaji Borecet Művek már pénteken várja a vendégeket múzeumlátogatásra, és ha ott vagyunk, szenteljünk egy kis figyelmet a tőszomszédságában található XIII. századi római katolikus templomnak is. A Csicsörke Lekvárkülönlegességek műhelye és boltja egy kedves kis parasztházban kapott helyet. Kapujuk szombaton egész nap nyitva áll a látogatók előtt, csodálatos szörpjeiket, lekvárjaikat kötelező megkóstolni. Az ízek mestere, Kovács Gyula korábban szakácsként dolgozott, és olyan helyeken is megfordult, mint a Michelin-csillagos Taubenkobel, de már a Csicsörke az élete.
A vállalkozást feleségével, Andival együtt viszik, ám erre a napra vendégeket is hívtak: megismerkedhetünk náluk Szilágyi Tibor zempléni sajtjaival, a szomszédos településről érkező Majoros László boraival, a kicsiket pedig gyereksarok várja. Szinte biztosak vagyunk benne, hogy a Csicsörke kertje lesz a családosok legnépszerűbb búvóhelye, és hogy a lekvárokból, szörpökből haza is viszünk majd bőven, mert ezeknek az ízeknek egyszerűen nem lehet ellenállni.
9.
Nem ejtettünk még szót arról, hogy a Dereszla vinotékától különleges terepjáró autós, gatoros dűlőtúrák is indulnak, útba ejtve Reb Steiner Saje csodarabbi sírját, valamint a Panoráma kilátót, továbbá néhány jól ismert történelmi dűlőt. Az út végére kicsit porosak leszünk, de szerencsére van mivel lemosni az út porát, a kaland kellemes, de előzetes bejelentkezéshez kötött; ha szeretnénk részt venni rajta, regisztráljunk. Nem beszéltünk arról sem, hogy milyen jó a rendezvény zenei kínálata, ahogyan azt sem mondtuk el, hogy mi a magunk részéről a Hangavári Pincészetet ki nem hagynánk a sorból, mert Anita remek borokat készít, Kati pedig addig úgyse nyugszik, míg nem eszünk nála valamit, amit aztán egész életünkben emlegetni fogunk.
10.
Ha valakinek megvan a Gyengébb? Nem! című könyv, vigye magával, mert Bai Edittel, Bárdos Saroltával, Bodó Judittal, Berecz Stéphanie-val és Magyar Anitával is dedikáltatni tudja ezen az egyetlen hétvégén.
Szép időt, kellemes mulatságot mindenkinek!