Tesztelünk

Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 1608… 2023

Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 1608… 2023 című cikk borítóképe
2025. 08. 01. | Szabó Edit
Aszúbort purcsinból? Miért ne, ha ezzel is a hagyományokat követjük! A Basilicus Szőlőbirtok tokaj-hegyaljai különlegességét literenként 188,9 grammnyi cukor édesíti. Igazi ünnepi bor, ritka, emlékezetes alkalmakra…

A bor színe egészen halványrubin, édes illatában mazsolás, aszalt gyümölcsös világ.

Kóstolva is egyértelműen édes, de nem geil, a savak nagyon szép ellenpontot adnak. Kedves, természetes, harmonikus bor, intenzív, érett savakkal, telített gyümölcsösséggel. Pohárba töltve folyamatosan változik, egyre több réteg jelenik meg benne, végtelenül hosszú utóízében a málnás, szamócás gyümölcsösség mellett egy kis diós, csonthéjas árnyalat is érezhető. A textúra krémes, szinte olajos.

Desszert helyett vagy málnazselés túrótorta és zserbó mellé ajánljuk.

Megjegyzés: A bor hagyományos aszútechnológiával született: az erjedés végén járó purcsin alapborba furmint aszúszemeket áztattak. Németh Márton 1970-es ampelográfiai albuma szerint az első tokaji aszúbor is purcsinból készült 1608-ban. Akár így történt, akár nem, egy biztos: ez a tétel a Basilicus Szőlőbirtok első vörös „aszúbora”, amelyben a mért adatok szerint a 188,9 g/l cukor mellett 8,75 g/l sav adja az alapot.

(90 pont)
2025. március 12-én kóstoltuk.

A Borsmenta értékelése:
A bor neve: Purcsin 1608…
Termelő: Basilicus Szőlőbirtok
Termőhely: Tokaji borvidék
Évjárat: 2023
Típus: édes vörösbor
Fajtaösszetétel: purcsin alapbor, furmint aszúszem
Alkoholtartalom: 11.5%
Kapható: a pincészet webshopjában
Ára: 39000 Ft
A termelő weboldala: https://basilicus.hu/
Beszélgetés a borásszal: Tokaj kék szőlője, a purcsin


A pincészet elérhetőségei:
Basilicus Szőlőbirtok – Kanczler András
Cím: 3915 Tarcal, Könyves Kálmán út 15-17.
Tel.: +36 70 338-0038
E-mail: info@basilicus.hu

Fotó:
Borsmenta

Tesztelünk
Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 2022 című cikk borítóképe

Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 2022

2025. 07. 27. | Szabó Edit
A régi iratok szerint a filoxéravész előtt a purcsin volt Tokaj-Hegyalja legfontosabb kék szőlője. A fajtába Kanczler András lehelt újra életet, a bor a tarcali Mestervölgy-dűlőben eltelepített 1200 tőke gyümölcséből készült…
Utazunk
Szuper boros programok a BOLDOGKisfalud Feszten! című cikk borítóképe

Szuper boros programok a BOLDOGKisfalud Feszten!

2025. 06. 27. | Szabó Edit
Az idén július 3-6. között rendezik meg Tokaj-Hegyalja egyik legszerethetőbb fesztiválját, a BOLDOGKisfalud Fesztet. A zenei, irodalmi, színházi, képzőművészeti és sportprogramok mellett remek borkóstolókkal is készülnek a szervezők. Íme a részletek…
Iszunk
Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje című cikk borítóképe

Régi magyar szőlőfajták borainak tesztje

2025. 06. 10. | Szabó Edit
Gohér, sárfehér, piros bakator, szerémi zöld, fekete járdovány, tihanyi kék, laska, csókaszőlő, purcsin… Sokáig elfeledett, ám most újra élő szőlőfajták borait teszteltük a Borsmenta csapatával, és hihetetlen értékekre bukkantunk…
Beszélgetünk
Tokaj kék szőlője, a purcsin című cikk borítóképe

Tokaj kék szőlője, a purcsin

2021. 01. 16. | Szabó Edit
Beszélgetés Kanczler Andrással
Kanczler András, a tarcali Basilicus Borászat birtokigazgatója figyelemre méltó vörösbort készít a Tokaji borvidék hajdan jól ismert, ám a filoxéravész óta szinte teljesen elfeledett kék szőlőjéből, a purcsinból…
Beszélgetünk
Bűbájos újratöltve című cikk borítóképe

Bűbájos újratöltve

2017. 04. 27. | Szabó Edit
A tavalyi nagy sikerű rendezvény után az idén újra megszervezi a Bűbájos hétvégét a Tarcal Bor és Kultúra Egyesület. A Tokaji borvidék ébredező települése április 29. és május 1. között várja a látogatókat. A rendezvényről Majoros László borászt kérdeztük…
Iszunk
Mindenkinek van egy története című cikk borítóképe

Mindenkinek van egy története

2016. 06. 07. | Raab Zsuzsanna
A Hárslevelűk Éjszakája emberi léptékű, kedves, szerethető rendezvény, ahol a profik kedvükre kóstolhatják az újdonságokat, de a saját szintjén bárki részese lehet az élményeknek...