Basilicus Szőlőbirtok: Purcsin 1608… 2023
A bor színe egészen halványrubin, édes illatában mazsolás, aszalt gyümölcsös világ.
Kóstolva is egyértelműen édes, de nem geil, a savak nagyon szép ellenpontot adnak. Kedves, természetes, harmonikus bor, intenzív, érett savakkal, telített gyümölcsösséggel. Pohárba töltve folyamatosan változik, egyre több réteg jelenik meg benne, végtelenül hosszú utóízében a málnás, szamócás gyümölcsösség mellett egy kis diós, csonthéjas árnyalat is érezhető. A textúra krémes, szinte olajos.
Desszert helyett vagy málnazselés túrótorta és zserbó mellé ajánljuk.
Megjegyzés: A bor hagyományos aszútechnológiával született: az erjedés végén járó purcsin alapborba furmint aszúszemeket áztattak. Németh Márton 1970-es ampelográfiai albuma szerint az első tokaji aszúbor is purcsinból készült 1608-ban. Akár így történt, akár nem, egy biztos: ez a tétel a Basilicus Szőlőbirtok első vörös „aszúbora”, amelyben a mért adatok szerint a 188,9 g/l cukor mellett 8,75 g/l sav adja az alapot.
(90 pont)
2025. március 12-én kóstoltuk.

A pincészet elérhetőségei:
Basilicus Szőlőbirtok – Kanczler András
Cím: 3915 Tarcal, Könyves Kálmán út 15-17.
Tel.: +36 70 338-0038
E-mail: info@basilicus.hu