Készítsd el a saját sajtodat!

2024.01.31. | Szabó Edit
A kékkúti Levendula Porta a Káli-medence kedves színfoltja. A Keszthelyi házaspár kiváló reggeliket tálal, remek sajtokat készít, és vendégeiket nemcsak megetetik és megitatják, hanem még a sajtkészítés rejtelmeibe is bevezetik…


A Borsmenta Kóstolóklub bortúrás hétvégéibe mindig belefér egy kis kulturális, turisztikai vagy gasztronómiai kitekintés. Ezúttal úgy döntöttünk, hogy szombaton délelőtt ellátogatunk a szomszédos Kékkútra, ahol Keszthelyi Eníd, és férje, Keszthelyi Tibor várt bennünket a Levendula Portán.

Készítsd el a saját sajtodat! - Bortúra a Káli-medencében 2.- Levendula Porta, Kékkút

A házaspár kékkúti kertjében imádnak reggelizni az erre járó emberek, de szörpjeik, lekvárjaik, sajtjaik és húskészítményeik sem ismeretlenek a környéken élőknek. Sokan járnak hozzájuk vásárolni, és számos vendéglátóhely is az ő termékeikkel dolgozik. De más kóstolni és más a saját kezünkkel gyúrni és formázni egy parenyicát vagy egy burratát. Eníd és Tibor éppen ezért hozta létre speciális sajtkészítő workshopját, amelynek most mi is vendégei voltunk.

Készítsd el a saját sajtodat! - Bortúra a Káli-medencében 2.- Levendula Porta, Kékkút

Az ember nem is gondolná, mennyi macera van egy sajttal. Pedig a házigazdák előre elkészített és kiadagolt alapsajttal vártak bennünket, de azt utána olvasztani, nyújtani, sózni, formázni vagy éppen tölteni kellett attól függően, hogy éppen melyiket készítettük. Büszkén mutogattuk egymásnak remek példányainkat, és amikor két munkafolyamat között egy kicsit megpihentünk, kóstolót kaptunk a többi sajtból, ittunk egy pohár remek szörpöt – vagy esetleg egy pohár bort azok a szerencsések, akiknek aznap már nem kellett volán mögé ülniük.

Készítsd el a saját sajtodat! - Bortúra a Káli-medencében 2.- Levendula Porta, Kékkút

Tibor szívesen mesél és jól fűzi a szót. Szórakoztató házigazda, és érezhetően büszke arra, amit a családjával együtt létrehozott. Lehet is. Finom sajtjaikért, húskészítményeikért sorba állnak az emberek, és tágas portájukon minden állat jól érzi magát. Nem csak a tehenek és a malacok, de a három kutya is, akik láthatóan örülnek a vendégnek, és szívesen fogadnak némi kényeztetést.

Készítsd el a saját sajtodat! - Bortúra a Káli-medencében 2.- Levendula Porta, Kékkút

Kitartó munkánkat siker koronázta. Elvégeztük az utolsó simításokat, rendet tettünk, a Keszthelyi házaspár pedig begyűjtötte a névcímkével ellátott parenyicákat. Azokat másnap füstölve kaptuk vissza, a többi sajtot pedig megettük ebédre. Minden munkafolyamatot közösen végeztünk.

Készítsd el a saját sajtodat! - Bortúra a Káli-medencében 2.- Levendula Porta, Kékkút

A mozzarella egy részét olívával és tökmagolajjal bolondítottuk meg, a burratát áfonyás sajtkrémmel töltöttük, és mindent friss salátával, pesztós tésztával, tökmaggal körítettünk. Az asztal ezerféle zöld színben pompázott, igazi ajándék ez a sok üde árnyalat télvíz idején. Távozáskor az állatok egy részét is láttuk a távolban legelészni. Idilli hangulat, fenntartható életmód, jó ízek, és ráadásnak ott van az alkotás öröme. Remek program, mindenkinek ajánljuk!

Készítsd el a saját sajtodat! - Bortúra a Káli-medencében 2.- Levendula Porta, Kékkút

Sorozatunk következő részében a Káli Kövek kóstolójáról mesélünk.

Az első részben a Trombitás Borház borait kóstoltuk a MI A KŐ-ben. Az írásért katt IDE!
 
Fotó:
Szabó Edit -

Beszélgetünk

Ez a vidék minden évszakban szép

2016.01.27. | Szabó Edit
Beszélgetés Trombitás Tamással Ha valaki, hát Trombitás Tamás tudja, mi a kő, és ha nem vigyázunk, megmutatja nekünk is alaposan....
Utazunk

Csupakő

2016.07.16. | Szabó Edit
Gasztrofalu-Köveskál Jó megcsodálni a tengerszemeket a Fekete-hegyen, próbára tenni a bátorságunkat az Ingókövön, jó ellátogatni titkos és kevésbé titkos majorságokba, de szép időben a…
Iszunk

Furmint Napok Köveskálon

2019.03.06. | Vargha Márk
A tavalyi nagy siker után az idén ismét megrendezték a köveskáli Furmint Napokat. A Káli-medence gasztrofalujában furmintra hangolt ételek és izgalmas borkóstolók várták az érdeklődőket…
Eszünk

Süteménysütő verseny a Káli-medencében

2021.07.28. | Borsmenta
Tudják, hogy mi Kővágóörs, Pálköve, Köveskál, Kékkút, Mindszentkálla, Szentbékkálla, Balatonhenye, Salföld és Balatonrendes süteményspecialitása? A Balaton-felvidéki Magyar Ízek Utcáján…
Beszélgetünk

Kinga Kamrája

2021.08.05. | Virág Orsolya
Beszélgetés Hafner Kingával
Meseország nincs is olyan messze! A magát érzelmiségi parasztnak tituláló Hafner Kinga csodás állatfarmját bárki megtalálja, ha Káptalantóti és Köveskál között lekanyarodik a bekötőútra…
Utazunk

Borvacsora Trombitás Tamással

2024.01.27. | Szabó Edit
Bortúra a Káli-medencében 1.
Trombitás Tamás Munkácsy-díjas képzőművész az egyik legjobb hazai vendéglős. Köveskáli étterme, a MI A KŐ színvonalas ételeket és jó borokat kínál. Ide vezetett a Borsmenta Kóstolóklub…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)