2024.09.13. | Dr. Kaibinger Tamás
Kőszegre is korán beköszöntött a szüret, van munka bőven, de azért most is kinyílt egy izgalmas bor Demeter Zoltántól, és a Drop Shop kóstolója is hozott maradandó élményeket. Erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. részében…


Korai örömök
 
Korai örömök, szőlészeti és borászati felvilágosító rovat. A Kőszegi-hegyet olyan tartós forróság öntötte el, amilyennel még nem találkoztunk. A fülledt erotika korai örömöket eredményezett: hűsítő szubalpin klíma ide vagy oda, szeptember elejére több szőlőnk beérett, így nekivetkőztünk, és elkezdtük a szüretet. Beértek a fehér fajták, amelyekből az „Oh” narancsborunk készül, az Öreg Kálvária és a guba-hegyi zweigelt és kékfrankos, melyek – évjárattól függően – a Pet-Nat és Glou Glou alapjai, és – taramm, nagy meglepetés nekünk is – a syrah! Legalábbis annyira, hogy siller készülhessen belőle. Valamint a szultán-dombi kékfrankosunk, ami az egyik legkülönlegesebb terroirunk. A szüretet tehát megnyitottuk, és rögtön a gázpedálra léptünk.

Fülledt erotika -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész 
 
Kötéltánc
 
A szüret megnyitásával kötéltánc kezdődött: a sav, cukor, pH és az ízek/érettség sokszögében lavírozunk, próbáljuk kitalálni, mit és mikor szüreteljünk és mi készüljön belőle. Járom a szőlőt, hátamon a mini-labor, ülök a tőkék között, majd az asztalomon post-it sereg, rajta fajták, értékek, bornevek, számban a szőlők íze.
 
A borstílusunk alapja a jó sav, ami a bor gerince, a tiszta ízek és az egyensúly. Valamint az alacsony alkohol és a magas koncentráció. Ezekkel főzünk. Csakhogy a meleg égeti a savakat és az egekbe küldi a cukrot, ezzel az alkoholt a borban, és ha nem vigyázunk, a roppanós erdei gyümölcseinkből édes lekvárt készít. A lekvárt süteményben szeretjük, borban kevésbé.

Fülledt erotika -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész
 
A szőlőművelés a nyáron rémálom volt a sok eső és a meleg miatt. A betegség ott leselkedett a sorok között, de sikerült elkergetni. A melegdunsztos időt az augusztusi forró szárazság követte. De a szőlőnk egészséges – lenne teljesen, ha nem eszegetnék a darazsak, a madarak, a borz, a nyúl, a vaddisznó és az őz. A darazsak szúrása az esővel válik veszélyessé, és jelenleg úgy tűnik: megkezdődik az esős évszak. Bízom benne, hogy a meteorológusok csak rajta felejtették a kezüket az esőt jelző billentyűn, amikor az előrejelzést írták, mert a következő napokban annyiszor ismétlődik ez a kis szimbólum.      
 
A szüret
 
A szüret mindig különleges. Ilyenkor sokszor eszembe jut az a nagyszüleimről készült fekete-fehér, elmosódott kép, amelyiken boldogan állnak egy káci mellett. Ők is sokat dolgoztak a hegyen. Még azokkal a szőlőtőkékkel is, amelyeket a szakcsoport művel ma is, és amelyek mellett sokszor elmegyünk. Vajon emlékeznek rájuk a tőkék? Milyen lenyomatot hagyunk magunkról térben és időben? Vajon hány generáció sétál itt fel és alá az őszbe hajló hegyen?

Fülledt erotika -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész
 
A szőlő megérett, a pincét kinyitottuk. A pincébe vezető út első és legfontosabb pillanata az, amikor a fürt kézbe kerül, és értő kezek leválogatják azokat a szemeket, amelyek nem tökéletesek. Csak egészséges szőlő lépheti át a pince küszöbét. Segítő kezek nélkül elvesznénk a hegyen. Ahogy a nagyszüleim, most Anyu és Apu szüretelnek velünk. Minden évben, fáradhatatlanul. És Balázs is, aki nélkül nincs szüret! És egészséges szőlő sem!
 
Őszhegy
 
A szüreti időszakban amolyan repülő borászként telnek a napjaim: „kocsiba be, ablakot le
könyököt ki, kettesbe be
…”, hogy aztán „Kétszázhúsz felett észre sem veszed, és elhagyod a valóságot” – ez utóbbit már nem kettesben. Nem is baj, hogy a budapesti valóságot ilyenkor elhagyom. Meg kell érkeznem Kőszegre.

Fülledt erotika -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész
 
Éjjel még beugrottam a pincébe, hogy magamba szívjam a hordókban és a tartályokban kotyogó murci émelyítő, édes illatát. Amikor megérkeztem, megszólított egy bor, hogy vigyem fel magammal a hegyre. Eredetileg burgundit kerestem, mert az autóban egy burgundi borászt hallgattam. Aztán rám nézett az Őszhegy, amelyet Demeter Zoltán készített 2013-ban. A kora őszi éjjelen így hangolódtam a hegyre, a másnapi szüretre. Az Őszhegy pedig mesélt a 2013-as évről, a maga mély-olajos-búgó-kőporos hangján.   
 
Kékfrankoszsenik, zseni kékfrankosok 
 
Hébenstreit Ádám (Drop Shop) portfóliókóstolóját mindig izgatottan várom: idén már az első alkalommal olyan magasra került a léc a Castellare di Castellina tételeivel, hogy csak nagyon kevés bor tudott hasonlót mutatni. Pedig felvonultak szép számmal a borvilág nagy nevei. Na jó, Vincent Girardin például tudott. És akik még tudtak: Umathum és Nittnaus (Hans und Anita). Mellettük öröm volt kóstolni a Hegymente Szőlőbirtok borait is.
 
Josef Umathum olyan végtelen lelkesedéssel és közvetlenül beszélt a borairól és a területeiről, az általa szelektált eisenbergi kékfrankosról, hogy ha nem lettem volna már kékfrankosmegszállott, akkor itt biztosan azzá váltam volna. Vannak emlékezetes kékfrankosok a fejemben: az egyik az ő Kirschgartenjük. A Nittnaus-borokról már többször írtam. Micsoda törékeny elegancia! És különleges volt az is, hogy a kékfrankosok nyelvén általam már ismert területeket Hans most elmesélte a fehérek nyelvén is. Furmint és chardonnay. A fajtákat csak azért tudom, mert elárulta, annyira a terroir hangján szólnak ezek a borok is!

Fülledt erotika -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 23. rész
 
És ha már leírtam azt a szót, hogy törékeny: olyan sokszor szembejött ez a szó az elmúlt napokban. Elsősorban angolul. Fragile. Lehet, hogy valamelyik borunkat kellene erre a névre keresztelni? Még nem tudom, de tetszene. Ízlelgetem a szót és a borokat is.
 
Ez történt az elmúlt két hétben.
 
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak

2024.05.14. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 17. rész
Az aranyat érő májusi eső, a toszkánai kezdetek, séta és borozás a dűlőben, aztán zivatar, az „Easy like” mint életérzés és Leó első szülinapja – egyebek között ezeket a témákat érinti…
Vendégoldal

Képek és gondolatok

2024.05.28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következi…
Vendégoldal

Együtt kóstolni sokkal jobb!

2024.06.11. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész
Mi a jó a biodinamikus gazdálkodásban, mitől szép egy dűlőtúra, miért izgalmas egy bor? Egyebek között erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. részében, és végül még az is kiderü…
Vendégoldal

A napfény íze

2024.06.25. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész
Csonkázzunk vagy ne? Hogyan járja át jobban a bogyót a napfény íze? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 20. részében, aztán zarándokútra indulunk Má…
Vendégoldal

Csak előre nézünk

2024.07.09. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 21. rész
Támad a peronoszpóra, a birtokon újabb döntéseket kell hozni, de szerencsére egy laza párizsi hétvége feledteti egy időre a kihívásokat. Francia gasztronómiai és boros élményekről is me…
Vendégoldal

Egyre jobbak a kőszegi borok!

2024.07.23. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész
Perzselő hőség, koccintás Szent Donátus napján, költészet a szőlőben, nyitott pincék, nyitott emberek – ezen gondolatok köré szerveződik dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 22. része… &nb…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)