Egyre jobbak a kőszegi borok!

2024.07.23. | Dr. Kaibinger Tamás
Perzselő hőség, koccintás Szent Donátus napján, költészet a szőlőben, nyitott pincék, nyitott emberek – ezen gondolatok köré szerveződik dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 22. része…
 


Sivatagi láz
 
Lassan két hete tart a forróság, amelyet egy-egy front szakít meg néha. A front hol a hegy kőszegi, hol a bozsoki oldaláról közelít, majd száguld tovább. Közben várjuk a jobb időt, mert front ide, front oda, a forróság marad.

Egyre jobbak a kőszegi borok! -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész
 
A szőlőben a levelezéssel a legtöbb területen végeztünk, mégsem aggódom, hogy megégeti a bogyókat a nap. Ami eddig akadályozott minket a munkában, az most segít. A magas sortakaró növényzet hűvösebben tartja a sorközöket és árnyékol is kicsit; a kétméteres sortávolság ideális. Este az Alpok felől sokszor megérkezik a felmentő sereg: a szél. Ez főleg akkor lesz fontos, amikor már érik a szőlő. Ha így folytatódik, lassan elkezd. Mi azért még maradnánk a nyárban. Inkább az ősz érlelje a szőlőt, ne a nyár.


 Donátus
 
Egyre jobbak a kőszegi borok! -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész

Szent Donát, aki a mi vidékünkön a szőlőt védi, valószínűleg római katona volt. Lehet, hogy megszokta a hőséget, azért nem hessegeti el nagy tenyerével a sivatagi levegőt a hegyről. A Kálvária templom melletti kis kápolna – amelyben a város felett állva Donátus őriz minket villámoktól, jégtől és fagytól – már a templom megépítése előtt elkészült. Amikor megépült a templom, Donátus eszköztára kiegészült egy haranggal is, amelyet neki szenteltek. Minden bizonnyal ez is segíti az őrzésben. Emléknapja most volt. Ilyenkor kinyílik a templom ajtaja, mise van, majd „körmenet” a kápolnához. A körmenetet követően koccintás az árnyas hársfák alatt a borból, amelynek a szőlőjét jól őrizte meg.     
 
Harmóniakeresés
 
Egyre jobbak a kőszegi borok! -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész

Fiatalabb koromban nem szerettem az arany középút gondolatát. A középút unalmasnak és átlagosnak tűnt. Kívánatosnak semmiképpen. Hol a középútnál a szenvedély? Ha nem volt szenvedély, a harmónia nem volt már elég. Persze mikor feszegesse az ember a határokat, ha nem fiatalon?
 
Most már látom, hogy az arany középút nem a kompromisszumot jelenti, sokkal inkább az aranymetszést. A terroir kékfrankosainknál a tökéletes arányok megtalálására törekszünk. Ez lett a szenvedélyem. Hogyan érhető el egy olyan egyensúly, amely nem csak matematikailag szép (a matematika sosem érdekelt), mert megvan a sav-test-alkohol egyensúlya, hanem esztétikailag is, amiről az ízek és illatok játéka, a bor mélysége és lecsengése, a korty élvezete szól. A harmóniakeresés nem egy döntés, és nem egy személy cselekvése, hanem prózai döntések sorozata. Apró tevések és nem tevések láncolata, a sár, a föld és az izzadság szagának összessége, vagyis az aranymetszés maga. Ez nyitja meg az utat ahhoz, hogy elegáns éttermek hófehér abrosza felett fusson körbe a kékfrankosunk a pohár oldalán.
 
Egyre jobbak a kőszegi borok! -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész

Amikor ezen gondolkoztam, óhatatlanul eszembe jutott kedvenc nyári boros filmem, a Bor, mámor, Provence egyik sora. Henry bort kóstol a pincében, és a fiatal Max tökéletes előadást tart az erjedésről. Henry meglepetésére Max a szőlésztől, Duflottól hallott minderről. Henry az előadást követően azt mondja: „A legvalószínűtlenebb helyen is rábukkanhatsz bölcsességre. Ha csak azt nézed amint Duflot egyszerűen térden állva gyomlál, láthatod, milyen költészetet visz a szőlő iránti elhivatottságba.”
 
Henry-nek igazából nem kellett volna meglepődnie, de ezt ő is tudja. A költészet ott van minden szőlő- és pincemunkában. Ott van azokban a kérdésekben, amelyeket szüretre készülve teszünk fel magunknak. Mikor szüreteljünk (milyen érettségben), hogyan bogyózzunk, feltárjuk-e részben vagy egészben a szemeket, mennyi legyen az egészfürt aránya, kell-e hidegáztatás, mennyi ideig tartsuk héjon a cefrét?
 
Nyitott pincék, nyitott emberek
 
Egyre jobbak a kőszegi borok! -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész

Hát, a mi pincénk nem nyílik ki túl sokszor, legfeljebb akkor, amikor dűlőtúrát szervezünk. Mivel a Donát-napi bortúra a hegyen van, ahol a mi szőlőink is fekszenek, ilyenkor azért előkerül a pincekulcs. Ahogy tavaly, idén is a Csúcsihoz telepedtünk le, ahonnan belátni az egész környéket. A pincehideg borok mellé olvasztott raclette sajttal készített szendvicset mellettünk az Alpokaljasajt, és volt sütemény, pogácsa a kőszegi Magműhelynek köszönhetően. És volt nyitottság a kőszegiek, és környékbeliek részéről. A meleg miatt volt idő beszélgetni is, ami nekem mindig nagyobb élmény, mint beszélgetés nélkül jó sok bort kiönteni a poharakba. Jól estek azok a borok is, amelyeket szomszédolás közben kóstoltunk. Hiába, egyre jobbak a kőszegi borok!

Egyre jobbak a kőszegi borok! -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 22. rész
 
Ez történt az elmúlt két hétben.
 
 
 
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra
Kőszegi bor - Bogdán Ferenc

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (236) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (7) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (112) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (5) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (274) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (40) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (45) utazunk (47) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)