A napfény íze

2024.06.25. | Dr. Kaibinger Tamás
Csonkázzunk vagy ne? Hogyan járja át jobban a bogyót a napfény íze? Ezekre a kérdésekre keressük a választ dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 20. részében, aztán zarándokútra indulunk Máriacellbe. Tartsanak velünk!


Lassan véget ér a kékfrankos virágzása, és a szelíd virágillat helyét újra átveszi az ezerzöld növénytakaró illata a szőlőben. A sok eső és napfény hatására a szőlő kirobbanó formában van: folytatjuk a levelezést, a hajtások befűzését, és vitatkozunk azon, hogy vajon csonkázzunk-e, azaz levágjuk-e a felső drót fölé magasodó vesszők végét, vagy csak behajtsuk azokat. 2022-ben teljesen elhagytuk a csonkázást. 2022 őszén már tudtuk, hogy nem a megfelelő évben döntöttünk így. A csonkázás, amely a növénynek stressz, segíti az érést. 2022-ben az érés lassú volt Kőszegen. Tavaly két területen hajtottuk le a szőlőt: a borok minősége kiemelkedő, de szőlészeti szempontból nem voltunk maradéktalanul boldogok: a látványra gyönyörű, hullámzó tengerre emlékeztető szőlő lombkoronája olykor nagyon sűrű lett, amivel nehéz dolgozni, és nehezen is szellőzik ki. 
Mindeközben a napfény íze átjárja a formálódó fürtöket, hogy késő őszre megérlelje azokat.

A napfény íze   -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész 
 
Az út maga 
 
Lassan húsz éve nincs nyár anélkül, hogy Máriacellbe zarándokoljak. Az út Kőszegről indul, az osztrák hegyek között kanyarog, és négy napig tart. 
Ami a testemnek megterhelő, a lelkemnek felüdülés: négy nap barátokkal, négy nap a természetben, négy nap a gondolataimmal, három éjszaka kis hegyi szállásokon. 
 
A régi máriacelli templomot Nagy Lajos királyunk építtette át, és ő húzatta fel a kegykápolnát is. A király a török elleni csatára készülve álmában bátorítást kapott Máriától, akinek szerény kis faszobra ünneplőbe öltöztetve a templom közepén található oltáron áll. Innen néz minket is évről évre, nyugodt arccal. A tekintete biztató. Nem zavarja, hogy csapzottak és izzadtak vagyunk vagy hogy hamisan énekelünk. Örül, hogy lát minket, és mi is örülünk neki. Nemcsak a megérkezésnek, hanem az útnak is.

A napfény íze   -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész
 
Annak idején Nagy Lajos királyunk a teljes seregével zarándokolt ide, miután legyőzte a túlerőben lévő török sereget. A hagyomány fennmaradt az elmúlt évszázadokban is a határ menti városokban, és mi boldogan visszük tovább. Ez Európa legrégebbi Mária-kegyhelye. 
 
Mindszenty bíboros is sok időt töltött itt száműzetésben, a sírhelye is sokáig itt volt, amíg haza nem tért. Az ő szelleme is ott járkál a magas oszlopok között. Örülnék, ha egyszer megszólítana. 
 
Ahány ember, ahány év, annyiféle gondolattal jövünk a fejünkben Máriacell felé. Valami mégiscsak van itt, az osztrák hegyek lábánál, ami ide vonzza évszázadok óta az embert.

A napfény íze   -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész
 
Borok és tájak
 
Ausztriában a táj rendezett, a sógorok vigyáznak a természetre. Sokszor biogazdaságok mellett visz az utunk. Az erdőben és a mezőkön együtt lélegzünk a természettel, ami megkínál minket szamócával és áfonyával is. Milyen más ezeknek az íze! Az erdőben sok vargányát és rókagombát láttunk. 
 
A hegyi osztrák gasztronómia követi a természet ritmusát: a gombák visszaköszönnek a tányérunkon este, és az állatok is. Karen, aki a Krumbacherhof nevű éttermet viszi a férjével, az ajtóból állva megmutatta egyszer, hogy a tehén vagy a malac, amelyik a tányérunkra került, melyik dombon legelészett. 
 
Itt sem könnyű a biogazdáknak. A családokból többen munkát vállalnak máshol, és úgy viszik a gazdaságot. Náluk sikeres az összefogás gyakorlása is: Karenék új projektje egy kis vágóhíd kialakítása azért, hogy a legkisebb gazdák is helyben tudják feldolgozni az állatokat, ne kelljen eladni valamilyen nagykereskedőnek.

A napfény íze   -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész 
 
Az ételek mellé helyi sör és bor kerül. Az 500 lelkes Prigglitzben a Gasthof Seelhofer nem csak az újabb évjáratú Nittnaus (Anita és Hans) kékfrankosok várakoztak a borhűtőben, de találtam egy 2004-es Ungerberget is. Ha már találtam, meg is kóstoltuk, mert kíváncsi voltam, hogy milyen egy közel 20 éves természetközeli kékfrankos. A bor erdei avaros-gombás illatokkal nyitott. Türelmesek voltunk, hagytunk neki időt. Amikor fellélegzett, megmutattatta azt a gazdag, elegáns gyümölcsösséget, amit a kékfrankos tud, egy csipetnyi mineralitással. A 2020-as Pannobile Golsból még kicsit rejtőzködő, megéri türelmesnek lenni vele. Élő bor, finom struktúrával, gazdag gyümölcsökkel. Utána kóstoltunk még egy Gesellmann „Bela Rex” 2019-et is. A bor IV. Béla királyról kapta a nevét, akinek az idejében Deutschkreutz, a szőlő termőhelye először került a borral összefüggésben említésre. Cabernet sauvignon és merlot házasítása. Királyi bor, egyszerre gyógynövényes, kicsit nugátos, tele fekete bogyós gyümölcsök zamatával.
 
Jó lenne, ha lenne ilyen színvonalú vidéki vendéglátás Magyarországon, helyi, regionális termékekkel, akár a kisebb falvakban is.

A napfény íze   -  Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 20. rész 
 
Ez történt az elmúlt két hétben.
 
:
Fotó:
Unger Bormanufaktúra

Vendégoldal

Évek bűvöletében

2024.03.19. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 13. rész
Pincemustra Bakó Ambrussal, spontán kóstolás otthon, borvacsora a szombathelyi Modamban – dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 13. részében szó lesz mindezekről, de néhány gondolat erejéig…
Vendégoldal

Eljött a húsvét

2024.04.03. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 14. rész
Portfóliókóstoló a Tati étteremben, metszés a szőlőben, palackozás a pincében, tavasz a szívekben. Dr. Kaibinber Tamás bornaplójának 14. részében nosztalgiával gondolunk a régi húsvétok…
Vendégoldal

Áprilisi nyár

2024.04.16. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 15. rész
Tombol a tavasz, a korán jött áprilisi nyárban ezer színben pompázik a természet. Bornaplójának 15. részében az aktuális munkákról, az élő szőlőhegy szépségeiről és a tenger ritmusáról…
Vendégoldal

Vagy esik, vagy fúj, vagy harangoznak

2024.05.14. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 17. rész
Az aranyat érő májusi eső, a toszkánai kezdetek, séta és borozás a dűlőben, aztán zivatar, az „Easy like” mint életérzés és Leó első szülinapja – egyebek között ezeket a témákat érinti…
Vendégoldal

Képek és gondolatok

2024.05.28. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 18. rész
Van, hogy az ember olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek mások számára is hasznosak, inspirálóak lehetnek. Dr. Kaibinger Tamás bornaplójának 18. részében tíz ilyen gondolat következi…
Vendégoldal

Együtt kóstolni sokkal jobb!

2024.06.11. | Dr. Kaibinger Tamás
Dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. rész
Mi a jó a biodinamikus gazdálkodásban, mitől szép egy dűlőtúra, miért izgalmas egy bor? Egyebek között erről mesél dr. Kaibinger Tamás bornaplója 19. részében, és végül még az is kiderü…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)