2020.10.07. | Borsmenta
Országszerte zajlik a szüret. A minőségre nem lehet panasz, de a vártnál kevesebb bor lesz az idén – derül ki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa közleményéből…
A tavalyi évhez képest minden borvidéken később kezdődött a szüret. A szárazság, illetve a tavaszi fagy által érintett fajták esetében 15-20 százalékos terméskiesés várható – mondta Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke. A minőségre nem lehet panasz, a leszüretelt szőlő egészséges, így megvan a kiváló évjárat lehetősége. A szőlőárak országosan a tavalyihoz képest valamivel magasabbak, némelyik vörösboros borvidéken jelenleg is zajlanak egyeztetések a felvásárlási árakról. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a szüret felénél úgy látja, hogy a maximális terméshozam 2020-ban 3,5-3,6 millió mázsa körül alakul, ami megközelítőleg 2,2-2,5 millió hektoliter bor előállítását vetíti előre. Ez a mennyiség nem csak a múlt évi 2,7 millió hektolitertől marad el, de az előzetesen becsült mennyiségtől is.
Szüreti körkép
A Pannon borrégióban a szüret augusztus közepén megkezdődött, a fehér szőlők zöme már a feldolgozókba került. Növényegészségügyi problémák nem jelentkeztek, a csapadékhiánynak köszönhetően azonban a termés kisebb lett, miközben kiváló mustfokokat mértek.
A Balatonboglári borvidéken a fehér szőlők szüretét befejezték, már a pincékben forrnak az olaszrizlingek és a rajnai rizlingek is. A mennyiség mintegy 20 százalékkal marad el a várakozástól, de a szőlő kiváló minőségű, ami annak is köszönhető, hogy kevés volt a hőségnapok száma.
A Kunsági borvidéken a tavalyihoz képest később kezdték a szüretet, augusztus 18-20-a körül szedték az első Irsai Olivér-fürtöket, s azóta szinte minden fajtát betakarítottak. Már csak a kövidinka, a kékfrankos és a két cabernet maradtak a tőkéken.
A Pannonhalmi borvidék borászai bizakodóan nyilatkoztak az idei szürettel kapcsolatban. A fehér szőlők minőségével és mennyiségével elégedettek, magas cukortartalom és szép savak jellemzik a termést. Minden adott, hogy jó borok készüljenek, és kiváló évjáratnak könyvelhessék el az idei évet. A tőkéken maradt fürtök és a késői kék szőlők szedése még várat magára.
Tokaj-Hegyalján a szüret elején járnak, de lassan végeznek a korai fehér fajták (sárga muskotály, kabar) szedésével, és egyes dűlőkben már elkezdődött a száraz fehérbor alapjául szolgáló furmint és hárslevelű szüretelése. A mennyiséget tekintve átlagosnak mondható az idei év, de a végső eredményekre még várni kell. Az aszúsodás szépen beindult, a szőlő magas mustfokkal rendelkezik, ezért ígéretes évjárat várható.