2024.12.13. | Borsmenta
December 10-én a Gundel étterem patinás falai között derült ki, hogy ki lett az idén az Év Bortermelője Magyarországon. A Magyar Bor Akadémia elismerését Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza vehette át…
A Magyar Bor Akadémia már több mint három évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének, és egyik kiemelt feladatának tekinti minden évben, hogy megszervezze és lebonyolítsa az „Év Bortermelője Magyarországon” választást.
A díjról
Az idén 34. alkalommal szólították meg a szőlész-borász ágazat és a vendéglátó szakma több mint 850 jeles képviselőjét, hogy nevezzék meg azt a három termelőt, akik szerintük a leginkább alkalmasak a címre. Az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet – a hagyományoknak megfelelően – a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg. 2024-ben az alábbi nevek kerültek a listára:
Lamport József (Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)
Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)
Közülük választották ki titkos szavazással a Magyar Bor Akadémia tagjai a nyertest.
A legtöbb szavazatot 2024-ben Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza kapta, így ő lett a cím büszke tulajdonosa, és a Gundel Étterem és Borpince hagyományteremtő gesztusaként a vendéglátóhely egyik különterme egy éven keresztül az ő nevét viseli majd.
A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Pannonhalmi borász még soha nem részesült az elismerésben, ezért is fontos, hogy Liptai Zsolt tevékenységének elismerésével egy újabb borvidék kerülhet reflektorfénybe.
Liptai Zsolt munkásságáról
Pannonhalmi Főapátság pincészete – Liptai Zsolt irányításával – 50 hektárnyi területen, hat nagyobb dűlőben művel szőlőt. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkáknak köszönhetően ma már a teljes területen új telepítésű ültetvényekről szüretelik a minőségi alapanyagot, és mind a szőlőben, mind a pincében igyekeznek megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát. A pincészet 400 000 palack bort készít évente.
Liptai Zsolt szilárdan hisz abban, hogy jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készülhet. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követnének el, ha kizárnák magukat a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába.
És hogy mit ígér Zsolt annak, aki betér az Apátsági Pincészethez?
„Leginkább a boraink élményét! Szívesen mesélek a szőlőtermesztésről, a technológiáról, a borainkról, s mivel ezek kicsit vagy nagyon mi vagyunk, így természetesen magunkról is. Azt viszont mindig az egyénre bízom, hogy mindebből mit visz magával tovább.”
Liptai Zsoltnak szívből gratulálunk, és arra biztatunk minden borkedvelőt, hogy kirándulásai szervezésekor látogasson el Pannonhalmára, nézze meg a Főapátság csodálatos épületét és a mellette található fűszerkertet, és kóstolja meg a pincészet borait, amelyeket Zsolt komoly szakértelemmel és nagy odafigyeléssel készít több mint két évtizede.