2021.12.17. | Borsmenta
Nyolc éve már, hogy a Magyar Sommelier Szövetség díjazza a vendéglátós és a boros szakma kiemelkedő képviselőit. Az elismerést öt kategóriában osztják – lássuk, kik az idei díjazottak.
A Magyar Sommelier Szövetség Par Excellence díját öt kategóriában nyerhetik el azok a kiválóan teljesítő vállalkozások, illetve szakemberek, amelyek és akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkájukkal eredményesen segítik elő a magyar éttermi kultúra minőségének növelését, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széles körű népszerűsítésére. A jelöltekről a végső döntést a szövetség elnöksége hozza meg.
Az idei díjazottak:
- Termelő kategóriában: IKON Borászat, Balatonlelle
- Kereskedő kategóriában: Pampetrics Borkereskedés, Keszthely
- Vendéglátó kategóriában: Vitorlás Étterem, Balatonlelle
- Szakíró kategóriában: Németh Ágnes, hungarianwines.eu
- Oktató kategóriában: Kozma Kálmán
A díjazottakról bővebben:
IKON BORÁSZAT
A Dél-Balaton kiváló fekvésű dombjai között meghúzódó Rádpuszta szőlőterülete évszázadokon keresztül a Tihanyi Apátság egyik nagy becsben tartott birtoka volt. Itt épült fel a pincészet, melynek munkáját Konyári Borbála, az apai örökséget folytatva, nagy szakértelemmel irányítja. Ma már 39 hektáron gazdálkodnak, termékpalettájuk széles. Legfőbb céljaik egyike, hogy rövid időn belül képesek legyenek a hazai piacon egy olyan termékcsaládot felsorakoztatni, amelynek elemei kitűnő minőségűek, mégis elfogadható áron kaphatók. Emellett dűlőik kivételes fekvésének köszönhetően egyedi stílusú csúcsborokat is készítenek, amelyekkel több jelentős nemzetközi verseny aranyérmét nyerték már el.
PAMPETRICS BORKERESKEDÉS
A családi vállalkozás már a 90-es évek eleje óta foglalkozik italok forgalmazásával. Fő célja, hogy a pincészetek által termelt borok a lehető leggyorsabban és kitűnő minőségben jussanak el a fogyasztókhoz. Előnyben részesítik a hazait, de külföldi termékek is megtalálhatók polcaikon. Választékukban a kis kézműves termelők és a nagyobb borászatok tételei egyaránt fellelhetőek. Fontosnak tartják, hogy velük közvetlen kapcsolatban legyenek, illetve kínálatuk jelentős részét személyesen szerzik be tőlük. A jelenlegi választék több mint 1200 tételt tesz ki, amelynek nagy része folyamatosan megtalálható a város sétálóutcájában lévő üzletükben, továbbá ott van számos jó hírű étterem itallapján szerte az országban.
VITORLÁS ÉTTEREM
A huszonhárom éve működő vendéglátóhely nyolc éve tért át a szezonális üzemeltetésről az egész éves nyitvatartásra, és azóta évszakonként változó, a helyi alapanyagokra támaszkodó étlappal és hétvégi, táblás ajánlatokkal is várja egyre szélesebb körből kikerülő vendégeit. A gazdag borválaszték gerincét a Balatonboglári borvidék termelőinek szortimentjéből válogatják, kiegészítve a többi balatoni borvidék, és az ország más borrégióinak minőségi tételeivel. Ez utóbbi összeállításában Konyári Dániel borász működik közre. A színvonalas gasztronómiai alkotómunka Vaszilkó Dániel konyhafőnök irányítása alatt zajlik. Az összeforrt csapat egyértelmű célként fogalmazza meg, hogy folyamatosan a Balaton-part legjobbjai között kívánnak lenni, évről évre eggyel magasabb minőségi szintet megcélozva.
NÉMETH ÁGNES
A tekintélyes Decanter magazin magyar kiadásának 2004-ben lett a főszerkesztője, és hogy megfeleljen az elvárásoknak, elvégezte a világszerte nagyra tartott borismereti képzést adó kurzusokat (WSET 1-3). Ő a megálmodója a VinCE Budapest Wine Show rendezvénynek, amelynek 7 évig volt a főszervezője. 2016-ig a VinCE Magazin főszerkesztőjeként tevékenykedett, amikor – nagy ugrásként – elindította saját weboldalát (hungarianwines.eu), ami angol nyelven hirdeti a magyar borok nagyszerűségét a világnak, naponta friss hírekkel. 2013-ban Pro Turismo díjjal tüntették ki, 2017-ben elnyerte a Millesima francia borkereskedés díját Wine Report kategóriában. Nevéhez fűződik a már négy alkalommal megszervezett nemzetközi borszakíró-verseny, a Hungarian WebWineWriting, amelyre idén 63 pályamű érkezett a világ minden tájáról.
KOZMA KÁLMÁN
A Gundel étterem vezetőjeként 34 éven keresztül végzett eredményes munkát. A magyar sommelier-k szervezeti életének fejlesztésében nagy szerepet játszott, alapítója és 10 évig elnöke volt az első sommelier-szövetségnek. Nemzetközi elismertségét bizonyítja részvétele 6 Európa-bajnokság és 3 világbajnokság zsűrijének munkájában. Közreműködött a pincérek nemzetközi versenyeinek (EuroSkills, WorldSkills) értékelő bizottságában is. Számos szakkönyv szerzői között jegyzik. Jelenleg a CEWI és a MASOSZ tanfolyamainak előadója és vizsgáztatója, a Közép-Európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület alelnöke. Fontos szerepe van az évente sorra kerülő Magyar Sommelier Bajnokság előkészítésében és lebonyolításában.
A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a jövő évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.
Szívből gratulálunk!
Fotó:
Borsmenta
-
honlap