Megmentőkből sosem elég

2024.12.03. | Zsirai Kata
Zsirai Kata naplójának harmadik részéből megtudhatjuk, hogy egynémely borászok élnek-halnak a madártejért, hogy elindult a Mosolybor projekt, és lehet licitálni, meg hogy az se baj, ha a mákos guba egy kicsit nyominger, csak Mutterka kéznél legyen…


Nem eseménytelen két hét van mögöttem, az tuti. Volt itt minden: öröm, boldogság, munka, stressz, minimális agyérgörcs, de túléltem. Lássuk, mit hozott a november vége és az első adventi vasárnap!


Bekukkantott a tél

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész

Nem árulok el nagy titkot, de eléggé szétszórt tudok lenni, mert túl sok minden van a fejemben. De mindig van egy megmentőm, aki segít a bajban vagy annak megelőzésében. Ebben az epizódban Csabesz volt a hős megmentőm, aki okosan beíratta a kocsimat már tök régen gumicserére, ahova el is jutottam. Így nem ért annyira nagy meglepetésként az első hó, viszont másokat igen. Így a havasra sikeredett nap nagy kihívások elé állított minket, mert valahogy fel kellett jutnunk Budapestre. HurkaPetráék Pécsről, a kollegina Balaton környékéről, én Mádról próbálkoztam. Az úti célunk egy iroda volt, ahol egy nagyon izgalmas projekt prezijét hallgathattuk meg. Ugyanis egy ideje – amiről már talán halhattatok is tőlem – márkamegújulásra adtuk a fejünket. Ehhez szakmai, baráti segítségért folyamodtunk. Amúgy is nagy izgalommal vártuk ezt a napot, hogy végre lássunk valamit a tervekből, de az időjárás által generált akadálypályák nem segítették a nyugalmunk megőrzését. Végül nagy nehezen minden megoldódott. Épségben, de nem időben megérkeztünk, és megláthattuk a terveket. Olyan izgiii, de még nem lőjük le a poént, ennél azért nagyobb csinnadrattára számíthattok majd tőlünk, most csak így elszórok egy kis információmorzsácskát, hogy legyetek résen. A nagy izgalmak után megkóstolhattam egy szuper helyen a 2020-as szamorodnink felhasználásával készült koktélt, ami egész menő lett. És szintén csak plusz infó, hogy ebből a borból már nekünk sincs, úgyhogy igazán különleges élmény volt ezzel lenyugtatni a kedélyeket.

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész


Ünneplés Katalinokkal

Én a Katalinokkal ünneplek, és mivel mozgalmasra sikeredtek az előtte lévő napok, tényleg ünneplésre adtam a fejem. A márkaprezi utáni hétvégén volt jó pár kóstolóm, az egyik nagyon izgalmas lett. Homoky Dorkával közösen tartottuk, és ha ez még nem lenne elég hab a tortán, akkor íme a cseresznye a tetejére: a közönség soraiban volt két olasz borász. Nagy öröm volt egy kicsit szakmázni velük, érdekes témákat feszegettünk, és jó hangulatban telt az este. Meg is beszéltük, hogy tavasszal folytatjuk a szakmai eszmecserét. Ilyen élménydús hétvégék után mindig furák az unalmas hétfők, így névnapi ünneplés címszó alatt megfejeltem az uncsi napomat egy fullos vacsorával Miskolcon, a Végállomás Bisztorantban. Aminek a végén ott volt az elmaradhatatlan kedvenc desszertem: a madártej. Kiskoromban azt gondoltam, ez a legjobb dolog a világon, majdnem minden gyerekkori fényképen egy pohár madártej mellett feszítek. Nem sok minden változott, még mindig ezt gondolom, és még mindig sokszor van mellettem egy adag.


Ami a névnap utánra maradt

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész

Hogylegyeneztömör?! De tényleg, annyi minden volt! Szóval, november utolsó csütörtökén nagyon fontos eseményen vettem részt: a Mosolybor projekt marketingjéhez fotóztunk. Óóóó, még nem hallottatok róla?! Nos, akkor épp itt az ideje! Pár évvel ezelőtt egy csapat eltökélt, kitartó csaj úgy döntött, hogy megpróbál a karácsonyi időszakban adományt gyűjteni rászorulóknak. A felajánlott pénzt borcsomaggal jutalmazzák, ergo ez egy karitatív árverés. Az a megtiszteltetés ért, hogy ennek a szuper kezdeményezésnek a részese lehetek. Ez itt a reklám helye, bocsi, de ez egy fontos ügy, ha szeretnétek adományozni ebben az időszakban, kövessétek a Facebook-oldalunkat, kösziiiii!

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész

Másnap, pénteken a Karám Bisztróba voltam hivatalos, a Gasztroszomszédok eseménysorozat első felvonására. Egész hétvégén két séf által megálmodott menüsorhoz lehetett kóstolni a borainkat, és a slusszpoén: a menü desszertjét közösen készítettük el. Nyilván előtte nap, nyilván munka után, így nyilván egészen elfáradtunk, legalábbis én biztos. Másnap hajnalban felkeltem, sütés az Ösvénybe, kisebb fajta kiakadás, az egyik sütim nem akart kijönni a formájából. Agyérgörcs. Stresszfaktorom az egekben, késésbe is kerültem.

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész

A pincészethez már csak a borokért tudtam beugrani. Nyomtam a gázt, gyorsan leszállítottam a nem annyira szép és a szép sütit, aztán robogtam tovább. Kétperces késéssel, de végül elindult a Gasztroszomszédok progi, és miután felírhattam a táblára az ajánlatot, le is nyugodtam. Nagyon jó hangulatban telt végül az este, aminek köszönhetően elég későn dőltem ágyba. Ez nem segítette a másnapot, amikor is fel kellett volna kelnem korán mákos gubát sütni a Mádi BORzongásra. Reggel gyanúsan kipihenten ébredtem magamtól, és csodálkoztam, hogy nem is csörgött még az ébresztő. Nézem, mi a manó, a készülék sötét teljesen, rohanok egy működő órát keresni, és kiderült: sikeresen elaludtam. Hm, köszi a telefonnak, ami úgy érezte, hogy nem akar csatlakozni a töltőhöz normálisan éjszaka és felébreszteni időben. Újabb rohanás indult el, gyors gubakészítés, rendezvényre összepakolás, közte még egy borkóstoló, aztán boreladás, borkiszállítás, és még nem volt dél. Ismét kellett egy megmentő, aki látva a fölöttem eluralkodó káoszt, egy ponton az étkezőasztal mellé szögezett, és elém tolt egy kis ebédet, mert nyilván enni nem volt időm. Így maradt erő a továbbiakhoz. Végül csak megnyitott ez a rendezvény is, és olyan cuki volt! Karácsonyi hangulat a Pelle Pincészet udvarán a TR Művekkel karöltve, így advent első vasárnapja előtt. Sok ismerős és barát, jó hangulat, karácsonyi zene és remek étkek, köztük a nehezen elkészült gubácska. Ja, és debütált az első Gyöngyözőborunk is, juhú!

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész


Még mindig maradt egy kis madártej

Vasárnapra nem sikerült kipihenni magam, és még kellett pakolni, jöttek hozzám, mentek a vendégházból, így azért délutánra megint sikerült kipurcanni egy kicsit. Mutterka sajnos mostanában kevesebbszer szeli át a fél országot, hogy találkozhassunk, hiszen a miniHurkáknak (alias unokaöcsik) nagyobb szükségük van rá, de most itt volt. És tádááám, egy jó adag madártejjel kisimította a ráncokat a homlokomon. Egész könnyű megnyugtatni, úgy tűnik, vagy mégse? :D Másnapra sem voltam kipihentebb, és azt hittem, egy újabb unalmas hétfőm lesz, de a nyakamba szakadt egy csomó papírmunka, amit utálok. Közben pedig készülni kellett az év végi csapatépítő disznóvágásra. Erről majd legközelebb. És holnap indul a mosolyboros licit, izgulás van, szervezkedés.

Megmentőkből sosem elég - Katanapló - Zsirai Kata naplója 3. rész

Na, így jött el a mai este. Épp Mutterka tömött tele egy kis házi koszttal, amikor megérkezett a kérdés: Kata, hogy állsz a borásznaplóval? Holnap meg kéne jelennie! Hm, említettem már, hogy kicsit szétszórt vagyok? Na ugye! De ennek ellenére nem úsztátok meg, jövök két hét múlva is! Még jó, hogy maradt egy kis madártej! Már most látom, hogy a következő két hét sem lesz eseménytelen, hiszen mindjárt itt a karácsony! Viszlát!
 
A Katanapló előző része: A hálás szállító
Fotó:
Szabó Edit -
Dancsecs Ferenc
Zsirai Pincészet - weboldal

Beszélgetünk

Értelem és érzelem

2016.05.28. | Szabó Edit
Beszélgetés Zsirai Katával
A nagyatádi matematika-tanárnő olyan lelkesedéssel tanította tárgyát, hogy a kis Zsirai Kata tízévesen eldöntötte, ő is erre a pályára lép. Hogy hogyan került mégis egyik napról a másik…
Tesztelünk

Zsirai Pincészet: Nagy-Somlói Juhfark 2020

2023.01.11. | Szabó Edit
A Zsirai Pincészet 2020-as juhfark bora arról mesél, mi történik, ha a vanília a kókusszal randevúzik egy bazalthegyen. Mondhatná bárki, hogy ilyen íz nincs is egy borban, de mi tudjuk,…
Tesztelünk

Zsirai Pincészet: Méthode Traditionnelle 2020

2023.01.26. | Szabó Edit
A Zsirai Pincészet első pezsgője tradicionális eljárással készült, hozzá a szőlőt a Nyúlászó-dűlőben szüretelték. Maximum íz, zéró dosage, és sok szeretet Tokajból, a brut nature kedvel…
Tesztelünk

Zsirai Pincészet: Cabernet Franc 2020

2023.03.29. | Szabó Edit
A Zsirai Pincészet 2020-as Cabernet Franc bora jött, látott és győzött. Egyszerű szépsége mindenkit megbabonáz, talán még azokat is, akik különben nem rajonganak a villányi vörösborokér…
Vendégoldal

Lelassulás. Vagy mégse?

2024.11.05. | Zsirai Kata
Katanapló 1. rész
Mostantól egy éven keresztül Zsirai Kata, a Zsirai Pincészet ügyvezetője mesél az életéről minden második héten a Borsmenta magazin olvasóinak. Íme a Katanapló első része, némi bemutatk…
Vendégoldal

A hálás szállító

2024.11.19. | Zsirai Kata
Katanapló 2. rész
Mint már korábban jeleztük, most egy éven át Zsirai Kata, a mádi Zsirai Pincészet ügyvezetője ír nekünk borásznaplót. A Katanapló 2. részéből kiderül, hogy az unalmas hétköznapok cseppe…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)