Vissza
Az év legjobb borai között a Barakonyi Hárs!
2022.01.24. | Borsmenta
Az angol Decanter bormagazin évek óta megtartja az „Év legjobb borai” választást. Az idén a Tokaj Nobilis hárslevelűje is bekerült a legjobbak közé. A verseny menetéről Caroline Gilby MW-t kérdeztük...
Megjelent a boros körökben irányadónak számító brit szaklap, a Decanter magazin 2021-es „Wines of the Year” listája, amelyen legnagyobb örömünkre egy magyar bor is szerepel. A Tokaj Nobilis 2018-as Barakonyi Hársa 95 ponttal került be az év legjobbjai közé. Száraz tokaji borral ilyen magas pontszámot elérni egy nemzetközi vakkóstoláson fantasztikus eredménynek számít.
A bort Caroline Gilby Master of Wine jelölte a mezőnybe, őt kérdeztük a jelölés mikéntjéről és a verseny menetéről.

Caroline Gilby és Ujvári Vivien borász a Wines of Hungary UK által szervezett Furmint February rendezvényen, Londonban.
Pontosan hogyan zajlik az „Év legjobb bora” választás a Decanternél? Mennyi bort neveznek? Mi alapján választanak?
A Decanter felkéri a saját újságíróit, szerkesztőit világszerte, hogy nevezzék meg azt a három bort, amit az év során a legjobbra értékeltek az általuk kóstoltak közül. Most a 2021-es év borai közül válogattak, és 126 bort neveztek a szakemberek az alábbi kategóriákban:
- klasszikus – a bor széles közönség számára elérhető a tömeges értékesítési csatornákon;
- újdonság – szokatlan szőlőfajta, borkészítési eljárás vagy terület, csiszolatlan gyémánt, nem a fő sodorba tartozó bor;
- jó ár-érték arányú – 25 angol font, 27 euró vagy 30 amerikai dollár alatti áron forgalomba kerülő tétel.
Én mindig a saját kóstolási jegyzeteim alapján jelölöm a borokat, azt tartom szem előtt, hogy melyek voltak a legkiemelkedőbbek, de nem csupán a szakmai szempontokat veszem figyelembe. Az is fontos, hogy nekem mennyire szerzett örömöt az adott tétel, és hogy kapható-e még, hogy az olvasók megtalálhassák, megkóstolhassák, és így osztozhassunk az élményben.

A Barakonyi-dűlő
Hogyan történik a borok értékelése, az „Év legjobb bora” lista összeállítása?
A borok végső sorrendjét három szakértő dönti el, vakkóstolással. Ők nem tudnak semmit az árról, de még arról sem, hogy melyik kategóriában nevezték az adott tételt, tehát kizárólag a minőséget tartják szem előtt.
Tudjuk, hogy te nevezted a versenybe a Tokaj Nobilis 2018-as évjáratú Barakonyi Hársát. Elmondanád, hogy miért döntöttél így? Hol kóstoltad a bort?
A bort 2021 júliusában kóstoltam Londonban, egy olyan rendezvényen, amelyet Toronyi Zsuzsa szervezett, a Wines of Hungary UK égisze alatt. A program során hárslevelű borok mutatkoztak be a brit borszakértők és kereskedők előtt. A kóstoló során találtunk néhány remek bort, amelyek mind jól reprezentálják, milyen egyedülálló bortermő hely Magyarország, és van néhány kiemelkedő szőlőfajtájuk, na meg jó néhány kiváló borászuk, akik megérdemlik a figyelmet. A hárslevelű régóta a szívem csücske, ez volt az egyik legelső bor, amit Bárdos Saroltától, a Tokaj Nobilis tulajdonos-borászától megismertem néhány évvel ezelőtt. Csodálatos száraz bor készíthető ebből a szőlőfajtából, és jó látni, hogy nem csupán a kezdet volt ígéretes. Ezt a bort a gyümölcsössége, a jó savai, a tisztasága, az eleganciája és a hosszan tartó, rafinált utóíze miatt szerettem.

Miért lehet fontos a Decanter elismerése egy borászat, egy bor számára?
Erre a kérdésre nyilván a borászatnak is van egy válasza, de én azt hiszem, hogy egy kiemelkedő szereplés a Decanter vaktesztjén a borászat és a borvidék számára egyaránt komoly elismerés. Ez a hárslevelű remekül megállta a helyét sok jól ismert szőlőfajta és híres bor között. Azt hiszem, hogy a kereskedők és a vásárlók egyaránt nagyra értékelik a Decanter versenyén jól szereplő borokat, mert a bírálat rendkívül magas színvonalú. Én pedig örömömet lelem abban, ha meglepetést szerezhetek az embereknek azzal, hogy a bortermelésben kevésbé ismert országok kiemelkedő minőségű boraira hívom fel a figyelmet.