Karácsonyi Magyar Ízek Utcája!
„A sós káposztát szépen aprítsd meg, azonban nyers tehénhúst szalonnával öszve kell vágni jól a vágókéssel, szép aprón, abba bors, gyömbér, só; ez meglévén darabonként takargasd egész káposztalevélben, elsőben az ormóját lemetélvén azaz a torzsácskáját, rakd fazékba az aprított káposztával, főzd meg jól; és mikor megfőtt, egy kevés bort bocsáss belé, jobb ízű lesz, tálald fel; ha megborsolod, annál jobb lészen” – szól a töltött káposzta első írásos magyar receptje a 17. századból. Talán ezzel a Misztótfalusi Kis Miklós által lejegyzett emlékkel kezdődött káposztaőrületünk, ami a mai napig tart. Titka, hogy a kevés hozzávalója hozzáférhető, megfizethető, tetszőlegesen variálható, a végeredmény pedig laktató és nem utolsósorban: finom. Nincs se lagzi, se karácsony jellegzetes nemzeti ételünk nélkül, és persze ahány táj, annyi szokás a készítését illetően.
Variációk káposztára
Az első karácsonyi Magyar Ízek Utcája rendezvény szervezői idén a lehetetlenre vállalkoztak. Novotny Antal vezetésével összegyűjtötték a Kárpát-medence töltött káposztáit, na meg a recepteket és a készítőket. A gasztrovásáron a hal- és a klasszikus húsételek mellett a töltött káposzta áll ugyanis a fókuszban, amelyből tucatnyi fajtát kínálnak december 17-étől egészen karácsony napjáig a szervezők. Miközben pedig kóstolunk, új szavakat is tanulhatunk, úgymint a pofa, a töltike vagy a szárma. Érkezik az eredeti, 17. századi gyömbéres töltött, de ez még mind semmi a töltött káposzta-galaxisban:
- szatmári töltött káposzta kukoricatörekkel, édeskáposzta-levélben készül és paradicsommal fő készre, ezen kívül pedig semmi más nincs a fazékban;
- erdélyi csomboros töltött káposzta, amelynek titka a borsikafű;
- bogyiszlói töltött káposzta oldalassal és körömmel, ami szigorúan kolbászhússal töltve kerül a fazékba;
- csángó szőlőleveles töltike, avagy más néven a húsos galuska, amelynek titka, hogy a töltelékbe akár három-négy kásaféle és zöldség is kerül;
- kecskeméti savanyú káposztás töltike, füstölt csülökkel;
- töltött káposzta kacsahússal és gerslivel azoknak, akik a disznót nem eszik;
- vega-vegán töltött káposzta padlizsánból, cukkiniből, vörösbabból, dióval gazdagítva és rizzsel lazítva, savanyúkáposzta-levélben azok számára, akik mentesek;
- bácskai szárma, vagyis „töltött”, amelynek titka a libazsír és a fűszeres rántás;
- kolbászos szalonnás töltött káposzta Turáról, ami nemcsak belül, de kívül is töltött, méghozzá kolbásszal és szalonnával, ami pofával, vagyis a készítés során keletkezett fűszerpaprikás szafttal van lelocsolva;
- cigánykáposzta vaddisznóhússal, ami ugyan nem töltött, de káposzta, hiszen borókával és vörösborral ízesített, füstölt szalonnán indított vaddisznópörkölt van összepirítva savanyú káposztával;
- karcagi káposztás hús malacból.

A leglátogatottabb gasztrovásár célja, hogy magyar és magyarországi, főként Kárpát-medencei alapanyagokból magyar termékeket állítson ki, ismertessen és kóstoltasson meg a látogatókkal.
A káposzta mellé finom, kovászos kenyér is dukál – méghozzá az Ország Kenyere! Nem csak ezek, de mindaz, mi karácsonykor szemnek, szájnak ingere, megtalálható a Magyar Ízek Utcáján december 17-étől a Millenárison. Van pár napunk felkészíteni magunkat a „nagy zabálásra”, és előkóstolni a különlegességeket, megismerni országunk specialitásait, hagyományait. A tucatnyi káposztaféle, az év bejglijei, a Kárpát-medence tradicionális ételei – például legjobb halászlevei – pedig haza is vihetők. A szervezők idén is gondoltak azokra, akik inkább megvásárolnák az ünnepi menüt, ezért a rendezvény december 24-én délig nyitva van. Látogatása ingyenes, a gyermekprogramokra és a koncertekre regisztrálni kell, enni és kóstolni azonban szabadon lehet. És kell is!
További információ: magyarizekutcaja.hu
Kellemes ünnepi készülődést, boldog karácsonyt mindenkinek!