Vissza

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény

2024.11.28. | Nagyillés János
A kalburabastı nevű sütemény Görögországban és a Balkánon is ismert, de az eredeti változatát már az első nyomtatott török szakácskönyvben megtaláljuk. Ezt a receptet mutatja meg Nagyillés János a Török örömök sorozat 46. részében…


Az első nyomtatott török szakácskönyv, a Melceü't-Tabbâhîn szerint a kalburabastı nem más, mint vajjal vagy margarinnal gyúrt, zúzott dióval töltött linzer, amit şerbettel itatnak át. Helyi, szabadalmilag védett változatai is vannak. Egy kicsit pepecselős, de megéri a fáradságot, mert egy-egy nagyobb vendégségre napokkal korábban is elkészíthető.

A neve a külsejére utal: a kalbur szitát jelent, amibe a tésztát belenyomkodjuk – erre utal a -bastı utótag, egy olyan igetővel, amit a magyarban is használunk más jelentésben (törökül a basmak szó jelentésne 'nyomni'). A név jelentése tehát szitán formázott sütemény.

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész

Hozzávalók:
a şerbethez
  • 2 vizespohár (460 g) kristálycukor
  • 2,5 vizespohár (fél liter) víz 
  • 1 teáskanál citromlé vagy egy negyed kezeletlen héjú citrom leve és héja
 
a tésztához (az eredeti receptben minden egy teáspohár, ez náluk 125 ml)
  • 125 g formázható állagú vaj vagy margarin
  • 1 tojás
  • 125 ml joghurt
  • 125 ml napraforgóolaj
  • 125 ml búzadara
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3,5 vizespohár (525 g) liszt
  • 10 dkg dió 
  • darált pisztácia és dió a tálaláshoz (elmaradhat)
Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész

Elkészítése:

1. Szokás szerint a şerbettel kezdjük – majd félretesszük, hadd hűljön. Az elkészítése egyszerű: felforraljuk a vizet, hozzáöntjük a cukrot, és kevergetjük, amíg el nem olvad. A şerbetbe egyes receptekben egy teáskanál citromlevet tesznek, mások – én is ezt a metódust követtem – egy negyed kezeletlen héjú citrom levét, és a şerbetet a héjjal együtt forralják fel.

2. Másodikként jöhet a tészta. Ez sem bonyolult, de figyelem: a szokásos vajas vagy margarinos tésztáktól eltérően a vajat itt kifejezetten lágyan használjuk, érdemes tehát kivenni a hűtőből néhány órával a sütés előtt. A lágy vajat vagy margarint simára keverjük a tojással, az olajjal, a joghurttal – ez akár robotgéppel is történhet –, majd hozzákeverjük a búzadarát, a sütőport és a vaníliás cukrot. Mikor a keverék homogén, hozzáadjuk a liszt egyik felét, meggyúrjuk, majd hozzágyúrjuk a liszt másik felét is. Ezzel a tészta kész, szobahőmérsékleten pihentetjük fél óráig.

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész

3. Közben durva darabosra zúzzuk a diót és előmelegítjük a sütőt 170 fokosra. Légkeverést nem használunk.

4. A kész tésztát 20 nagyjából azonos nagyságú darabra vágjuk. Én előbb negyedeltem, majd a negyedekből hurkákat készítettem – azokat már könnyebb volt szemmértékre 5 egyenlő darabra vágni és kis gombócokat formázni belőlük. A gombócokat hableszedőre lapogattam, ügyelve, hogy egyenletes vastagságú legyen a szétnyomkodott tészta.

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész

Erre rátettem úgy másfél teáskanál diót, a tészta széleit elválasztottam a hableszedő felületéről, és előbb középen fogtam össze, majd a széleit finoman össze-összecsippentve zártam le az egészet.

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész

A végén, hogy laposabb legyen, kicsit rányomtam a hableszedőre, utána emeltem le róla és tettem a sütőpapírral bélelt nagyobbacska tepsibe. A formázástól nem kell megijedni – a második-harmadik darabnál már egész gyorsan fog menni. Ha a habszedő lyukain marad tészta, azt leszedjük róla, és belegyúrjuk a következő gombócba.

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész

5. A kész sütiket 30 percig sütjük előmelegített sütőben. A sütőből való kivétel után 5-10 percet várunk, majd végiglocsoljuk a şerbettel. Újabb 10-15 perc után a sütiket egyesével megfordítjuk, és 15 perc alatt a háti oldalukat is átitatjuk şerbettel, majd újra a talpukra állítjuk őket – és ezzel kész.

Kalburabastı, az igazi oszmán sütemény - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 46. rész
 
Tálaláskor darált pisztáciát, darált vagy zúzott diót, illetve kókuszreszeléket is tehetünk a tetejére, de minden díszítés nélkül is tálalhatjuk a tepsi alján maradt şerbettel szelíden meglocsolgatva. Én minden további nélkül el tudok képzelni mellette egy kis vaníliafagyit, esetleg kaymakot, ha éppen van otthon.
 
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Revani – szirupos sütemény

2024.02.22. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 13. rész
A revani nevű török klasszikus a szirupos édességek sorába tartozik. Igen, valóban édes, de hát az a dolga! Nagyillés János szerint egyszerű elkészíteni, íme a recept…
Főzünk

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024.05.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk

Karamelles puding

2024.10.10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette e…
Főzünk

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

2024.10.17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár t…
Főzünk

Török tökdesszert – balkabağı tatlısı

2024.10.31. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 42. rész
Ez aztán a pofonegyszerű édesség! Csak néhány összetevő, és máris csodás török tökdesszertet varázsolhatunk az asztalra, csak kövessük Nagyillés János utasításait a Török örömök sorozat…
Főzünk

Lokma

2024.11.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44.…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (34) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (131) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (288) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (254) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (50) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (15) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)