Vissza

Karamelles puding

2024.10.10. | Nagyillés János
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.


Amikor a minap crème caramelt készítettem, a török barátom megjegyezte, hogy biztosan ezt akarom-e küldeni a borsmenta.hu-ra, mert ez eredetileg nem is török édesség. Az észrevétel jogos, de  sajátos gasztronómiai szocializációm következményeként én a „krem karamel”-lel (így, törökösen írva) is az általam imádott török konyhában ismerkedtem meg. Íme egy újabb bizonyíték az ottani konyhaművészet csodálatos adaptációs képességére. Náluk könnyen elkészíthető, főzött krémes (muhallebi), karamelles desszert lesz belőle, amit előszeretettel kínálnak az arrafelé külön a tejalapú édességek (sütlü tatlılar) számára fenntartott édességboltokban. A két fő változat közül most az egyszerűbbet mutatom.

Karamelles puding - Török örömök 39. rész
 
Hozzávalók:
A krémhez
  • 125 g vaj
  • 2 dl liszt
  • 2 dl cukor
  • 1 liter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
 
A karamellöntethez
  • 1 dl cukor
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál keményítő
  • + 2 dl víz (ebből használunk a keményítő feloldásához is)
Karamelles puding - Török örömök 39. rész

Elkészítése:


1. A vajat megolvasztjuk, de nem várunk, amíg túl forró lesz: máris hozzátesszük a lisztet. Masszív fémhabverővel keverjük, amíg összeáll, majd a tej felével felengedjük, és amikor sima a krém, hozzáöntjük a maradék tejet is. Így nem lesz csomós. A cukrot és a vaníliás cukrot a végén adjuk hozzá – én egy kávékanálnyi sót is teszek bele. Lapos, négyszögletes jénaiba öntjük, és hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, mert a krémnek – leginkább a tetejének – dermednie kell.

Karamelles puding - Török örömök 39. rész

2. A karamellel csak akkor kezdjünk dolgozni, ha a krém már megdermedt.

3. Minden, ami a karamellhez kell, legyen előkészítve a kezünk ügyében, és ami érintkezésbe kerül a forró cukorral, legyen fémből. A keményítőt oldjuk fel előre a karamellizált cukoroldathoz szánt 2 dl vízből annyival, hogy folyékony legyen.

Karamelles puding - Török örömök 39. rész

4. Kisebb edényben (nem teflonosban!) felolvasztunk 1 dl cukrot óvatosan mozgatva egy fém haberővel. Olvadás után 10-15 másodperccel már kissé sötétebb, karamellizálódik: ebben a fázisban öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, és azonnal keverjük el benne a karemellizálódott cukrot. Mikor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a 2 dl vizet, amiből előzőleg már használtunk a keményítő feloldásához, majd a legvégén a feloldott keményítőt. A keményítővel ne főzzük az oldatot, csak várjuk meg, míg forrásnak indul. Ekkor vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük az időközben megdermedt krém tetejére.

Karamelles puding - Török örömök 39. rész

5. Visszatesszük a hűtőbe, és miután a karamellöntet rádermed a krémre, már fogyasztható is.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Padlizsánpuding

2017.12.04. | Szabó Edit
A padlizsánból általában krémet, pástétomot készítünk. Úgy is nagyon finom, pudingként azonban egészen különleges, és az elkészítése sem bonyolult. Érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Tápiókapuding – gluténmentes és finom!

2022.10.21. | Szabó Edit
Készíthetjük reggelire zabkása helyett vagy desszertként egy vacsora végén, a tápiókapuding mindig csodás, mert semleges íze miatt éppen olyan lesz, amilyennek megálmodtuk…
Főzünk

Sütlaç – rizspuding

2023.12.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 3. rész
Na, ki szereti a tejberizst? Aki a kérdésre igennel válaszolt, annak feltétlenül ki kell próbálnia a török változatot. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024.04.11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk

Ayran

2024.06.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024.07.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 32. rész
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlıs…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (5) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (7) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (112) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (5) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (155) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (29) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (274) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (51) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (110) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (40) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (84) utazási tippek (45) utazunk (47) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)