2024.10.10. | Nagyillés János
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette el nekünk a Török örömök 39. részében. Íme a recept.
Amikor a minap crème caramelt készítettem, a török barátom megjegyezte, hogy biztosan ezt akarom-e küldeni a borsmenta.hu-ra, mert ez eredetileg nem is török édesség. Az észrevétel jogos, de sajátos gasztronómiai szocializációm következményeként én a „krem karamel”-lel (így, törökösen írva) is az általam imádott török konyhában ismerkedtem meg. Íme egy újabb bizonyíték az ottani konyhaművészet csodálatos adaptációs képességére. Náluk könnyen elkészíthető, főzött krémes (muhallebi), karamelles desszert lesz belőle, amit előszeretettel kínálnak az arrafelé külön a tejalapú édességek (sütlü tatlılar) számára fenntartott édességboltokban. A két fő változat közül most az egyszerűbbet mutatom.
Hozzávalók:
A krémhez
- 125 g vaj
- 2 dl liszt
- 2 dl cukor
- 1 liter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
A karamellöntethez
- 1 dl cukor
- 1 dl víz
- 1 evőkanál keményítő
- + 2 dl víz (ebből használunk a keményítő feloldásához is)
Elkészítése:
1. A vajat megolvasztjuk, de nem várunk, amíg túl forró lesz: máris hozzátesszük a lisztet. Masszív fémhabverővel keverjük, amíg összeáll, majd a tej felével felengedjük, és amikor sima a krém, hozzáöntjük a maradék tejet is. Így nem lesz csomós. A cukrot és a vaníliás cukrot a végén adjuk hozzá – én egy kávékanálnyi sót is teszek bele. Lapos, négyszögletes jénaiba öntjük, és hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük, mert a krémnek – leginkább a tetejének – dermednie kell.
2. A karamellel csak akkor kezdjünk dolgozni, ha a krém már megdermedt.
3. Minden, ami a karamellhez kell, legyen előkészítve a kezünk ügyében, és ami érintkezésbe kerül a forró cukorral, legyen fémből. A keményítőt oldjuk fel előre a karamellizált cukoroldathoz szánt 2 dl vízből annyival, hogy folyékony legyen.
4. Kisebb edényben (nem teflonosban!) felolvasztunk 1 dl cukrot óvatosan mozgatva egy fém haberővel. Olvadás után 10-15 másodperccel már kissé sötétebb, karamellizálódik: ebben a fázisban öntsünk hozzá 1 dl meleg vizet, és azonnal keverjük el benne a karemellizálódott cukrot. Mikor teljesen feloldódott, hozzáadjuk a 2 dl vizet, amiből előzőleg már használtunk a keményítő feloldásához, majd a legvégén a feloldott keményítőt. A keményítővel ne főzzük az oldatot, csak várjuk meg, míg forrásnak indul. Ekkor vegyük le a tűzről, és óvatosan öntsük az időközben megdermedt krém tetejére.
5. Visszatesszük a hűtőbe, és miután a karamellöntet rádermed a krémre, már fogyasztható is.
Fotó:
Nagyillés János