Vissza

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024.07.04. | Nagyillés János
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlısı…


Az arab és a perzsa konyha egyaránt ismer csirke-, illetve bárányhúsból készült desszerteket – egyes fajtáikat még a középkori Európában is készítették (blancmange), csak az étkezési preferenciák változása során a hús lassacskán kikerült belőle. Az oszmán konyha több forrásból is átvehette, állítólag II. Mehmed egyik kedvence volt.

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
 
Hozzávalók:
 
  • fél csirkemellfilé
  • 1,5 dl rizsliszt
  • 1,5 dl búzaliszt
  • 2 dl cukor
  • 2 liter tej
  • 1 kávéskanál só
 
Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész

Elkészítése:

 
A csirkemellet a desszert tervezett megvalósítása előtti napon megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd tiszta vízben feltesszük főni. Nagyon fontos, hogy a húsnak teljesen el kell veszítenie a csirkeszagot. Ennek érdekében legalább négyszer cseréljük le a főzővizét, és amikor megfőtt, egy éjszakára tegyük a hűtőbe, tiszta vízbe áztatva.
 
A csirkemellet másnap kivesszük a vízből, szárazra töröljük, majd vastagabb sodrófával többször áttörjük, hogy a lehető leginkább pépes állagot kapjuk. A húspépet ezután tiszta, hideg vízbe tesszük, hagyjuk állni 30 percig, majd átszűrjük egy sűrű szitán, és hagyjuk a szitában csepegni, míg a puding elkészül.

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
 
A kétféle lisztet a 2 liter tej egy részével simára keverjük. (Ügyeljünk, hogy csomómentes legyen, fakanál helyett használjunk habverőt, és a tejet lassan, fokozatosan adagoljuk a liszthez.) A többi tejet feltesszük melegedni, és valamivel a forrás előtt belekeverjük a lisztes keveréket. Mihelyt besűrűsödik, hozzáadjuk az időközben lecsepegtetett csirkemellet, és közepes lángon, erős fém habverővel folyamatosan keverve körülbelül 10 percig főzzük tovább a húst a pudingban. A végén hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd 1-2 percig tovább keverjük.

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
 
Ezután megfelelő méretű jénaiba vagy tepsibe öntjük, gazdagon megszórjuk őrölt fahéjjal, majd hűtőben megdermesztjük. Hűtés után szeletelhető, a szeletek szedőlapáttal tálalhatóak.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024.04.11. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024.05.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk

Börek rétestésztából

2024.06.06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasókn…
Főzünk

Alinazik Kebabı – borjúragu padlizsánnal

2024.06.13. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
Hogy az Alinazik Kebabı elnevezés arra utal, hogy Ali udvarias, vagy arra, hogy az étel jó, mindenki döntse el maga. Ez az étel kerül terítékre a Török örömök sorozat 29. részében…
Főzünk

Ayran

2024.06.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk

Tavuklu siron – csirketorta

2024.06.27. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész
A Török örömök sorozat 31. részében Nagyillés János a tavuklu siron, vagyis a török csirketorta receptjét mutatja be. Első pillantásra kissé talán meghökkentő, de rendkívül finom.

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (128) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (20) biobor (4) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (296) borász (53) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (44) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (11) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (290) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (33) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (4) budai zöld (4) budapest (235) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (5) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (110) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (29) etyek budai borvidék (30) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (119) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (5) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (153) ipacs szabó istván (4) iszunk (14) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (42) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (4) könnyű (15) könnyűvér (6) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (23) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (10) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (21) laposa birtok (5) leves (28) london (21) luka enikő (4) mád (14) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (16) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (9) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (33) őstermelői piac (6) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (8) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (96) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (13) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (266) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (13) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (50) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (21) sör (46) sós (107) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (51) süti (17) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (21) szentesi józsef (6) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (4) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (25) tészta (17) tesztelünk (241) tokaj (155) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (112) tokaji aszú (45) török (35) torta (4) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (5) Unger Bormanufaktúra (22) ünnep (4) utazás (83) utazási tippek (44) utazunk (46) vacsora (12) váli péter (4) vega (13) velencei-tó (21) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (98) vörösbor (153) vylyan (31) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (9) zsirai pincészet (6) zweigelt (4)