Vissza
Főzünk

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding című cikk borítóképe
2024. 07. 04. | Nagyillés János
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlısı…

Az arab és a perzsa konyha egyaránt ismer csirke-, illetve bárányhúsból készült desszerteket – egyes fajtáikat még a középkori Európában is készítették (blancmange), csak az étkezési preferenciák változása során a hús lassacskán kikerült belőle. Az oszmán konyha több forrásból is átvehette, állítólag II. Mehmed egyik kedvence volt.

Hozzávalók:

  • fél csirkemellfilé
  • 1,5 dl rizsliszt
  • 1,5 dl búzaliszt
  • 2 dl cukor
  • 2 liter tej
  • 1 kávéskanál só



Elkészítése:

A csirkemellet a desszert tervezett megvalósítása előtti napon megtisztítjuk, lehártyázzuk, majd tiszta vízben feltesszük főni. Nagyon fontos, hogy a húsnak teljesen el kell veszítenie a csirkeszagot. Ennek érdekében legalább négyszer cseréljük le a főzővizét, és amikor megfőtt, egy éjszakára tegyük a hűtőbe, tiszta vízbe áztatva.

A csirkemellet másnap kivesszük a vízből, szárazra töröljük, majd vastagabb sodrófával többször áttörjük, hogy a lehető leginkább pépes állagot kapjuk. A húspépet ezután tiszta, hideg vízbe tesszük, hagyjuk állni 30 percig, majd átszűrjük egy sűrű szitán, és hagyjuk a szitában csepegni, míg a puding elkészül.

A kétféle lisztet a 2 liter tej egy részével simára keverjük. (Ügyeljünk, hogy csomómentes legyen, fakanál helyett használjunk habverőt, és a tejet lassan, fokozatosan adagoljuk a liszthez.) A többi tejet feltesszük melegedni, és valamivel a forrás előtt belekeverjük a lisztes keveréket. Mihelyt besűrűsödik, hozzáadjuk az időközben lecsepegtetett csirkemellet, és közepes lángon, erős fém habverővel folyamatosan keverve körülbelül 10 percig főzzük tovább a húst a pudingban. A végén hozzáadjuk a cukrot és a sót, majd 1-2 percig tovább keverjük.

Ezután megfelelő méretű jénaiba vagy tepsibe öntjük, gazdagon megszórjuk őrölt fahéjjal, majd hűtőben megdermesztjük. Hűtés után szeletelhető, a szeletek szedőlapáttal tálalhatóak.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Tavuklu siron – csirketorta című cikk borítóképe

Tavuklu siron – csirketorta

2024. 06. 27. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész
A Török örömök sorozat 31. részében Nagyillés János a tavuklu siron, vagyis a török csirketorta receptjét mutatja be. Első pillantásra kissé talán meghökkentő, de rendkívül finom.
Főzünk
Ayran című cikk borítóképe

Ayran

2024. 06. 20. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk
Alinazik Kebabı – borjúragu padlizsánnal című cikk borítóképe

Alinazik Kebabı – borjúragu padlizsánnal

2024. 06. 13. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 29. rész
Hogy az Alinazik Kebabı elnevezés arra utal, hogy Ali udvarias, vagy arra, hogy az étel jó, mindenki döntse el maga. Ez az étel kerül terítékre a Török örömök sorozat 29. részében…
Főzünk
Börek rétestésztából című cikk borítóképe

Börek rétestésztából

2024. 06. 06. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasóknak…
Főzünk
Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta című cikk borítóképe

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024. 05. 16. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk
Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding című cikk borítóképe

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024. 04. 11. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…