Főzünk

Bolognai ragu tagliatelle tésztával

Bolognai ragu tagliatelle tésztával című cikk borítóképe
2024. 12. 16. | Szabó Edit
A bolognai ragu olyan, mint a paprikás krumpli: mindenki máshogyan készíti, és mindenki a sajátjára esküszik. Azért a legfontosabb alapanyagok megegyeznek, és azzal kapcsolatban is egységes az álláspont, hogy nem spagettivel, hanem tagliatellével tálaljuk…

A bolognai ragu az egyik legnagyszerűbb találmány, és nemcsak azért, mert nagyon-nagyon finom, hanem azért is, mert sokoldalúan felhasználható. Érdemes belőle dupla mennyiséget készíteni, és a felesleget eltenni a fagyasztóba, mert kiválóan melegíthető, és így percek alatt friss vacsorát tehetünk az asztalra. Ha kimarad valamennyi szósz, és már nincs több tésztánk, oda se neki! Halmozzuk kenyérre, szórjuk meg reszelt sajttal, és toljuk be a forró sütőbe. Isteni melegszendvics lesz belőle.

A legjobb persze frissen tálalva, és azért nem spagettivel, hanem tagliatellével, mert az apró húsdarabok a szélesebb tésztán jobban megtapadnak.



Hozzávalók – 4 személyre:
  • 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 szál sárgarépa, apróra vágva
  • 1 szál angolzeller, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 5 dkg húsos szalonna, felkockázva
  • 1,2 dl száraz vörösbor
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg parmezán jellegű sajt
  • rozmaring, kakukkfű, só, bors, ízlés szerint
  • 40-50 dkg tagliatelle száraztészta (személyenként 10-12 dkg)

Elkészítése:

1.Az olívaolajat felmelegítjük, zsírjára sütjük benne a húsos szalonnát, majd kiszedjük és félretesszük.

2. A zsiradékon megpároljuk a finomra vágott hagymát; ha már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit megsózzuk, hogy jobban levet engedjen. Amikor puhulni kezd, belekeverjük a sárgarépát és a zellert, megszórjuk egy mokkáskanálnyi kakukkfűvel és rozmaringgal, majd lefedve pároljuk nagyjából 15 percen keresztül.

3.Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, beletesszük a darált húst, és alaposan kevergetve fehéredésig pirítjuk.

4.Amikor a hús kifehéredett, visszatesszük a szalonnakockákat, összeforgatjuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot, a vörösbort és az alaplevet, szükség esetén mehet még hozzá só, bors, kakukkfű, rozmaring, és lefedve, lassú tűzön rotyogtatjuk két órán keresztül. Időnként nézzünk rá és keverjük meg.

5.Ha a ragu már majdnem kész, főzzük ki a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint. A tészta főzővizét ne öntsük ki!

6.A bolognai ragu akkor jó, ha sűrű, de szaftos, és a darált hús kis darabkái már homogén masszává állnak össze. A sárgarépa, a hagyma és a zeller ilyenkor már rég nem felismerhető az elegyben. Ha túl sűrűnek találjuk, a tészta főzővizével lazíthatunk rajta, de akkor főzzük még egy-két percig, mielőtt hozzákeverjük a tésztát.

7.A tésztát összekeverjük a szósszal, és frissen, forrón, reszelt sajttal meghintve, bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk – ez utóbbi el is maradhat, anélkül is isteni.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Genovai pesto című cikk borítóképe

Genovai pesto

2023. 03. 18. |
A pesto alla genovese, vagyis a genovai pesto az egyik legismertebb olasz szósz. Elkészítése bámulatosan egyszerű, és a kedvenc tésztánkkal tálalva ebédre is, vacsorára is tökéletes…
Főzünk
Olasz fokhagymás spagetti című cikk borítóképe

Olasz fokhagymás spagetti

2023. 02. 16. |
A világ legegyszerűbb receptje, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. A „spaghetti aglio e olio” nem igényel különleges alapanyagokat és magas szintű konyhai jártasságot sem. Bátran vágjunk bele!
Főzünk
Húsmentes „kínai” egytálétel című cikk borítóképe

Húsmentes „kínai” egytálétel

2022. 02. 10. |
Fülöp Timi egyik kedvence ez a húsmentes „kínai” egytálétel. Gyorsan elkészíthető, látványos, egészséges és nagyon finom! Íme a recept…
Főzünk
Paradicsomos-bazsalikomos spagetti című cikk borítóképe

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021. 08. 12. |
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…
Főzünk
Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban című cikk borítóképe

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021. 01. 27. |
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…
Főzünk
Pisztáciás penne című cikk borítóképe

Pisztáciás penne

2016. 02. 18. |
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…