Bolognai ragu tagliatelle tésztával

2024.12.16. | Szabó Edit
A bolognai ragu olyan, mint a paprikás krumpli: mindenki máshogyan készíti, és mindenki a sajátjára esküszik. Azért a legfontosabb alapanyagok megegyeznek, és azzal kapcsolatban is egységes az álláspont, hogy nem spagettivel, hanem tagliatellével tálaljuk…

 
A bolognai ragu az egyik legnagyszerűbb találmány, és nemcsak azért, mert nagyon-nagyon finom, hanem azért is, mert sokoldalúan felhasználható. Érdemes belőle dupla mennyiséget készíteni, és a felesleget eltenni a fagyasztóba, mert kiválóan melegíthető, és így percek alatt friss vacsorát tehetünk az asztalra. Ha kimarad valamennyi szósz, és már nincs több tésztánk, oda se neki! Halmozzuk kenyérre, szórjuk meg reszelt sajttal, és toljuk be a forró sütőbe. Isteni melegszendvics lesz belőle.

A legjobb persze frissen tálalva, és azért nem spagettivel, hanem tagliatellével, mert az apró húsdarabok a szélesebb tésztán jobban megtapadnak.
 


Hozzávalók – 4 személyre:
  • 50 dkg darált marha- vagy sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
  • 1 szál sárgarépa, apróra vágva
  • 1 szál angolzeller, apróra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 5 dkg húsos szalonna, felkockázva
  • 1,2 dl száraz vörösbor
  • 1 dl sűrített paradicsom
  • 2 dl zöldségalaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg parmezán jellegű sajt
  • rozmaring, kakukkfű, só, bors, ízlés szerint
  • 40-50 dkg tagliatelle száraztészta (személyenként 10-12 dkg)



Elkészítése:

1. Az olívaolajat felmelegítjük, zsírjára sütjük benne a húsos szalonnát, majd kiszedjük és félretesszük.

2. A zsiradékon megpároljuk a finomra vágott hagymát; ha már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit megsózzuk, hogy jobban levet engedjen. Amikor puhulni kezd, belekeverjük a sárgarépát és a zellert, megszórjuk egy mokkáskanálnyi kakukkfűvel és rozmaringgal, majd lefedve pároljuk nagyjából 15 percen keresztül.

3. Amikor a zöldségek puhulni kezdenek, beletesszük a darált húst, és alaposan kevergetve fehéredésig pirítjuk.



4. Amikor a hús kifehéredett, visszatesszük a szalonnakockákat, összeforgatjuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot, a vörösbort és az alaplevet, szükség esetén mehet még hozzá só, bors, kakukkfű, rozmaring, és lefedve, lassú tűzön rotyogtatjuk két órán keresztül. Időnként nézzünk rá és keverjük meg.



5. Ha a ragu már majdnem kész, főzzük ki a tésztát a csomagoláson látható utasítás szerint. A tészta főzővizét ne öntsük ki!



6. A bolognai ragu akkor jó, ha sűrű, de szaftos, és a darált hús kis darabkái már homogén masszává állnak össze. A sárgarépa, a hagyma és a zeller ilyenkor már rég nem felismerhető az elegyben. Ha túl sűrűnek találjuk, a tészta főzővizével lazíthatunk rajta, de akkor főzzük még egy-két percig, mielőtt hozzákeverjük a tésztát.



7. A tésztát összekeverjük a szósszal, és frissen, forrón, reszelt sajttal meghintve, bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk – ez utóbbi el is maradhat, anélkül is isteni.
 
Egy másik tésztás kedvencünk: Paradicsomos-bazsalikomos spagetti
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Pisztáciás penne

2016.02.18. | Szabó Edit
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…  
Főzünk

Penne füstölt szardellával, paradicsommártásban

2021.01.27. | Molnár Andor
Ez a percek alatt elkészíthető tésztaétel a mediterrán tengerparti nyarak emlékét idézi. Molnár Andor receptje…  
Főzünk

Paradicsomos-bazsalikomos spagetti

2021.08.12. | Szabó Edit
Ez a spagetti a nyár ajándéka. Egy kis paradicsom, egy kis bazsalikom, némi fokhagyma, és 20 perc alatt kész a finom vacsora…  
Főzünk

Húsmentes „kínai” egytálétel

2022.02.10. | Fülöp Timi
Fülöp Timi egyik kedvence ez a húsmentes „kínai” egytálétel. Gyorsan elkészíthető, látványos, egészséges és nagyon finom! Íme a recept…
Főzünk

Olasz fokhagymás spagetti

2023.02.16. | Szabó Edit
A világ legegyszerűbb receptje, gyorsan elkészül, és szinte mindenki szereti. A „spaghetti aglio e olio” nem igényel különleges alapanyagokat és magas szintű konyhai jártasságot sem. Bá…
Főzünk

Genovai pesto

2023.03.18. | Fülöp Timi
A pesto alla genovese, vagyis a genovai pesto az egyik legismertebb olasz szósz. Elkészítése bámulatosan egyszerű, és a kedvenc tésztánkkal tálalva ebédre is, vacsorára is tökéletes…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (55) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (70) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (18) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (20) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (133) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (12) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (87) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (4) húsvét (10) indiai (10) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (6) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (35) london (21) luka enikő (5) mád (20) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (300) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (121) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (265) thummerer (4) tokaj (165) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (55) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (16) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (102) vörösbor (163) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (6) zsirai pincészet (13) zweigelt (4)