Vissza
Cacık – török uborkasaláta
2025.03.27. | Nagyillés János
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…
A cacık (ejtsd: dzsadzsik) a török konyha egyik legrégebbi és legkedveltebb hűsítő étele, amit leginkább joghurtból, vízből, uborkából és fokhagymából készülő hideg mezeként ismerünk. Számos területi változata van, és eredetileg évszakról évszakra más, az illető szezonra jellemző zöldségféléből készítették.
A legismertebb változata a salatalık cacığı, azaz az uborkacacık, de a téli hónapokban népszerű a kış cacığı (téli cacık) is, ami reszelt sárgarépával és salátalevelekkel készül.
A cacık és görög megfelelője, a tzatziki (görögül Τζατζίκι, azaz „dzadziki”), hasonló alapokon nyugszanak, de a görög verzió általában sűrűbb, és inkább mártogatósként fogyasztják.
Az egyik legkorábbi írásos receptje a Melceü’t-Tabbâhîn című, első nyomtatásban megjelent oszmán szakácskönyvből származik: az uborkát apróra vágva sóval összeforgatták, majd fokhagymát törtek rá. Ezután sűrű joghurtba keverték, végül jeget adtak hozzá a frissítő hatás fokozására. Egyes régiókban ecetet is kevertek bele.
A következő recept egy változat a sok közül: én nagyon kedvelem, mert a kapor és a menta együtt különleges ízélményt ad, csakúgy, mint a kaporral és mentával ízesített ayran receptemnél.

Hozzávalók:
- 4-5 kígyóuborka (bármilyen uborkát is kapunk, a magját ne, csak a húsát használjuk fel)
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál szárított kapor
- 1 teáskanál szárított menta
- 1 dl olívaolaj
- só
- 60 dkg görög joghurt

Elkészítése:
1. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük – vannak, akik apró kockára vagy julienne-re vágják. Kissé megsózzuk, és mikor levet ereszt, kinyomkodjuk.
2. Összekeverjük a kis lyukú reszelőn lereszelt fokhagymával, a kaporral és a mentával, majd a joghurttal.
Hidegen tálaljuk, köretként, salátaként egyaránt kínálhatjuk.

Megjegyzés: vannak kifejezetten leves, kanállal ehető török változatok is, azokhoz némi vizet tesznek.
Török örömök 62. rész: Szivarbörek – sigara böreği
Fotó:
Nagyillés János