Vissza

Cacık – török uborkasaláta

2025.03.27. | Nagyillés János
A törököknél cacık, a görögöknél dzadziki, mi pedig uborkasalátának hívjuk ezt a frissítő ételt, aminek az uborka mellett a kapor, a menta, a fokhagyma és a görög joghurt adja a lényegét. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 63. részében…


A cacık (ejtsd: dzsadzsik) a török konyha egyik legrégebbi és legkedveltebb hűsítő étele, amit leginkább joghurtból, vízből, uborkából és fokhagymából készülő hideg mezeként ismerünk. Számos területi változata van, és eredetileg évszakról évszakra más, az illető szezonra jellemző zöldségféléből készítették.

A legismertebb változata a salatalık cacığı, azaz az uborkacacık, de a téli hónapokban népszerű a kış cacığı (téli cacık) is, ami reszelt sárgarépával és salátalevelekkel készül.

A cacık és görög megfelelője, a tzatziki (görögül Τζατζίκι, azaz „dzadziki”), hasonló alapokon nyugszanak, de a görög verzió általában sűrűbb, és inkább mártogatósként fogyasztják.

Az egyik legkorábbi írásos receptje a Melceü’t-Tabbâhîn című, első nyomtatásban megjelent oszmán szakácskönyvből származik: az uborkát apróra vágva sóval összeforgatták, majd fokhagymát törtek rá. Ezután sűrű joghurtba keverték, végül jeget adtak hozzá a frissítő hatás fokozására. Egyes régiókban ecetet is kevertek bele.

A következő recept egy változat a sok közül: én nagyon kedvelem, mert a kapor és a menta együtt különleges ízélményt ad, csakúgy, mint a kaporral és mentával ízesített ayran receptemnél.

Cacık – török uborkasaláta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész

Hozzávalók:
  • 4-5 kígyóuborka (bármilyen uborkát is kapunk, a magját ne, csak a húsát használjuk fel)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál szárított kapor
  • 1 teáskanál szárított menta
  • 1 dl olívaolaj
  • 60 dkg görög joghurt
Cacık – török uborkasaláta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész

Elkészítése:


1. Az uborkát nagy lyukú reszelőn lereszeljük – vannak, akik apró kockára vagy julienne-re vágják. Kissé megsózzuk, és mikor levet ereszt, kinyomkodjuk.

2. Összekeverjük a kis lyukú reszelőn lereszelt fokhagymával, a kaporral és a mentával, majd a joghurttal.

Hidegen tálaljuk, köretként, salátaként egyaránt kínálhatjuk.

Cacık – török uborkasaláta - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 63. rész

Megjegyzés: vannak kifejezetten leves, kanállal ehető török változatok is, azokhoz némi vizet tesznek.
 
Török örömök 62. rész: Szivarbörek – sigara böreği
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Tejfölös tökleves

2022.10.05. | Szabó Edit
Aki szereti a tökfőzeléket, ezt a tejfölös töklevest is imádni fogja. Nyáron jól behűtve, télen melegen kerüljön az asztalra…
Főzünk

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024.02.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024.03.07. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk

Ispanak borani – spenót-borani

2024.04.18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 21. rész
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…
Főzünk

Ayran

2024.06.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk

Joghurtoscukkini-egytálétel – yoğurtlu kabak kızartması

2024.07.18. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 34. rész
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…  

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)