2024.07.18. | Nagyillés János
Ezt a kellemes és tartalmas, hűtve fogyasztható joghurtoscukkini-egytálételt hozta nekünk a hőségnapokra Nagyillés János a Török örömök sorozat 34. részében…
Kissé meglepő ízű, de hűtve fogyasztható fogás, ami kifejezetten jól jön a forró nyárban.Hozzávalók:
a joghurtoscukkini-alaphoz:
3, lehetőleg világosabb héjú és mindenképpen zsenge cukkini
1 gerezd fokhagyma
1 csokor kapor
olívaolaj
só
6-7 kanál görög joghurt
a roppanósra sült cukkinihéjhoz:
a 3 cukkini héja
1 evőkanál szárított menta
1 pohár zúzott dió
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
só
Elkészítése:
A cukkini héját éles hámozóval keskeny csíkokban levágjuk, majd a levágott héjat középen kettévágjuk, hogy ne legyen túl hosszú. Egy serpenyőben olívaolajat melegítünk – csak meleg legyen, ne forró –, rádobjuk a diót, az apróra vágott fokhagymát és a mentát, majd a cukkinihéjat, és megsózzuk. Egy-egy löttyintés vízzel időnként párát biztosítva, állandóan kevergetve 7-8 perc alatt roppanósra sütjük. Ez lesz a feltét.
A cukkini belsejét egy nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a levét kinyomkodjuk. Kevés olívaolajat melegítünk, megfuttatjuk rajta az apróra vágott fokhagymát, majd rátesszük a reszelt cukkinit, sózzuk, és 5 perc alatt, kevergetve elpárologtatjuk a levét. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Ha kihűlt, jöhet hozzá 6-7 kanál görög joghurt.
A cukkinihéjat a joghurtoscukkini-ágyra helyezzük, és hűtőben lehűtjük. Hidegen tálaljuk, friss kenyeret kínálhatunk mellé, de el is maradhat.
A Török örömök sorozat előző része: Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava
Fotó:
Nagyillés János