Vissza
Főzünk

Ispanak borani – spenót-borani

Ispanak borani – spenót-borani című cikk borítóképe
2024. 04. 18. | Nagyillés János
Hogy mi a borani? Nincs rá magyar szó, viszont finom. Nagyillés János most a spenótos, húsmentes változatot tálalja nekünk a Török örömök sorozat 21. részében…

Boraninak a zöldséggel és joghurttal készített előétel-féleségeket nevezik, de tekintettel a változatos török gasztronómiai térképre és arra, hogy a Közel-Kelet más régióiban is elterjedt, többféle változata is létezik. Maga a név is perzsa kölcsönszó a törökben: ott zöldséggel, hússal és tésztafélével készült ételt jelentett.

Nyakunkon a spenótszezon, ezért ezen a héten egy egyszerű, de nagyszerű spenótos ételt hozok. A török konyha spenóthasználata egyébként is nagyon változatos – és még velem is megkedveltette ezt a kiváló levélzöldséget, amellyel az óvodai spenót gyanús és étvágygerjesztőnek nem nevezhető, obligát tükörtojással tálalt felhasználásával kapcsolatos „élményeim” óta finoman szólva sem sikerült megbarátkoznom.

Én most fél kiló spenótra tettem szert az unokahúgom, Ancsi és férje, Norbi kertjéből – erre a mennyiségre írom receptet.

Hozzávalók:

  • 0,5 kg spenót
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3-4 kanál napraforgóolaj

a joghurthoz
  • 2 dl görög joghurt
  • 1 kis pohár normál joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma

az öntethez:
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • erős vagy édes-nemes törtpaprika
  • ízlés szerint csilipehely



Elkészítése:

1. Egy közepes fej hagymát 3-4 kanál napraforgóolajon megdinsztelek. Közben a megmosott spenótot kisebb darabokra szaggatom, és a dinsztelt hagymán roppanósra sütöm. Ha túl sok levet ereszt, ne várjunk, míg elfő, hanem öntsük le róla, mert nem főzeléket akarunk készíteni.

2. Míg a spenót pár perc alatt a kívánt állagot ölti, egy vizespohárnyi görög joghurtot egy kis pohár normál joghurttal összekeverek. Sózom, és belereszelek két gerezd fokhagymát. Amikor a spenót langyosra hűlt, összekeverem a joghurttal.

3. Nem kötelező, de jól passzol hozzá a joghurtos saláták és levesek kötelező török kiegészítője, a paprikás-csilipelyhes vaj. Ehhez két evőkanálnyi vajat egy evőkanál olajon felolvasztok – az olaj segít, hogy a vaj ne dermedjen túl gyorsan –, és kis édes-nemes és/vagy erős őrölt paprikával vagy csilipehellyel megbolondítom. Ne feledjük: ne hevítsük túl, mert a paprika megég, és figyeljünk oda, mert ez akár egy rövid sms megírása közben is megtörténik. A fűszeres vajat egy evőkanállal a teljes tál spenót-borani vagy akár a kiadagolt tálkák tetejére csorgatom.

És ezzel kész. Leírni több idő, mint elkészíteni. Péksüteménnyel egytálétel – de salátaként is passzol mindenhez, amihez mennek a joghurtos készítmények.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding című cikk borítóképe

Pirinç unlu muhallebi – egyszerű tejpuding

2024. 04. 11. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 20. rész
Nagyillés János tejpudingja villámgyors, egyszerű, és ha rizsliszttel készül, gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A recept mellé most is jár az étel története…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Vişneli kek – meggyes sütemény című cikk borítóképe

Vişneli kek – meggyes sütemény

2024. 03. 29. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 18. rész
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Főzünk
Túrós rétes chiamaggal című cikk borítóképe

Túrós rétes chiamaggal

2024. 03. 26. |
A túrós rétest mindenki imádja. Réteslapból pofonegyszerűen elkészíthető, és ha felturbózzuk egy kis chiamaggal, még a szervezetünkkel is jót teszünk. Itt a recept, érdemes kipróbálni…
Főzünk
Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası című cikk borítóképe

Joghurtos zellersaláta – Yoğurtlu kereviz salatası

2024. 03. 07. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 15. rész
A nyers zeller jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni. Nagyillés János most egy erre épülő húsmentes receptet hoz a Török örömök sorozat 15. részében…
Főzünk
Havuç tarator – sárgarépás csemege című cikk borítóképe

Havuç tarator – sárgarépás csemege

2024. 02. 02. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 10. rész
Hogy mi a havuç tarator? Húsmentes előétel, aminek a sárgarépa és a joghurt a lelke. A recept mellé természetesen jön egy kis nyelvészkedés is Nagyillés Jánostól…