2024.03.29. | Nagyillés János
Ez a török meggyes sütemény egyesíti a kuglóf, a kelt kalács és a piskóta előnyeit, pedig nem is kell keleszteni. Időspórolós, ám ízletes török édesség Nagyillés János konyhájából…
Lehet, hogy megbotránkoztató, amit mondok, de soha életemben nem szerettem sem a piskótát, sem a kalácsot. Azért ezt a két műfajt mondom, mert a most következő recept olyan süteményt ír le, amelyik egyesíti a piskóta vonzó textúráját, hozza a kalács jellegét és eltarthatóságát, ugyanakkor nem kell keleszteni. Akik szoktak kuglófot sütni, azoknak ismerős lesz a recept, egyszerűen csak azért, mert a török „kek” akár kuglófként is – vagy bármilyen más, általunk választott módon – elkészíthető. Én magam mostanában a tortaformás módszert preferálom. A kicsatolható és tapadásmentes tortaforma aljához sütőpapírt csatolok (a képen látható módon), így még könnyebben elválik az aljtól, és plusz kenést a tészta étolajtartalma miatt amúgy sem igényel.
Mielőtt megnézzük a receptet, néhány szó a tálaláshoz használt kávéskészletről. Ez egy valódi török darab, Figen barátnőm nővérének, Çiğdem hanımnak az ajándéka. Használat közben jöttem rá az előnyére. Csodálatos izniki tulipánmotívumokkal van díszítve, de mint oly sok török használati tárgy, nem pusztán szép, hanem nagyon funkcionális is. A papírvékony falú, finom porcelánokkal ellentétben ennek a fala vastagabb, ami mit sem ront a kecsességén, ugyanakkor a benne tálalt török kávé nagyon-nagyon sokáig forró marad.
Ami a tésztát illeti: sok összetevős. Én mindent kikészítek, mielőtt nekiállok, majd a tálas turmixgépemmel körülbelül 5 perc alatt dobom össze az egészet. Kisütni 160 fokon kell, légkeverés nélkül, a tökéletes állagot a közepét megnyomkodva ellenőrizzük, de akárhányszor készítettem, pontosan egy óra kellett a teljes átsüléshez. 28 centiméter átmérőjű tortaformát használtam.
Hozzávalók (a felhasználás sorrendjében):
- 4 tojás
- 1,5 vizespohár cukor
- 1 vaníliás cukor
- 1 sütőpor
majd
- 1 vizespohár napraforgóolaj
- 1/2 vizespohár tej
- 1/2 vizespohár görög joghurt (sovány tejföllel is merném helyettesíteni)
- 2,5 vizespohár liszt
- 1 pohár magozott meggy vagy meggybefőtt (alkalmasint tetszés szerinti hasonló gyümölccsel is készíthető)
Elkészítése:
1. A tojást, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport habosra keverem. Egymás után hozzáadom az olajat, a joghurtot, a tejet, majd a liszttel együtt simára keverem.
2. Mérsékeltebb személyiségtípusok öntsék a leírt módon előkészített tapadásmentes tortaformába a masszát, és helyezzék el a tetején a meggyet. Meggyimádók, akik több meggyet akarnak használni, öntsék a massza felét a formába, tegyék rá a meggyszemeket, majd öntsék nyakon az egészet a massza másik felével, és erre is tegyenek meggyet. Ez a művelet természetesen több gyümölcsöt igényel – de (ami engem illet) meggyből sosem elég.
3. 160 fokos sütőben, légkeverés nélkül 60 perc alatt készre sütjük.
Azonnal, melegen is tálalható, de hűvös helyen vagy hűtőben napokig eláll az állag romlása nélkül. A tetejét porcukorral díszítjük.
Fotó:
Nagyillés János